Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očuvano zajedništvo

David Cameron: Oduševljen sam kao i milijuni drugih ljudi!

David Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
19.09.2014.
u 10:09

Škotima je obećao nove ovlasti već u siječnju sljedeće godine, a istaknuo je i da će zemlja biti ''poštovana u cijelosti''

Škoti su se izjasnili, očuvali su našu zemlju i zajedništvo četiriju nacija. Čuli smo glas Škotske i sad se moraju čuti i milijuni britanskih glasova, komentirao je u jutrašnjem obraćanju uživo britanski premijer David Cameron rezultat jučer održanog referenduma kojim su građani Škotske odlučili da žele ostati u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Trijumf demokracije

– Oduševljen sam, kao i milijuni drugih ljudi – dodao je Cameron te kazao da će ispuniti obećanje te kako će sve četiri nacije u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva imati jednaki tretman. 

– Ovaj referendum bila je teška borba, izazvao je jake strasti, elektrizirao je politiku u Škotskoj. Bit će zapamćen kao moćna demonstracija snage i vitalnosti naše drevne demokracije. Sad je rasprava zatvorena za generaciju ili, kako je Alex Salmond rekao, ''možda za cijeli život''. Tako da više ne može biti nikakvih sporova, nema repriza, čuli smo volju škotskog naroda – kazao je Cameron.

Čestitao je i onima koji su sudjelovali u kampanji za neovisnost jer su ukazali na promjene koje je potrebno provesti, a poslije je uputio i službenu čestitku Alistairu Darlingu.

Srce nije slomljeno

– Kao što sam rekao tijekom kampanje, srce bi mi bilo slomljeno da je Škotska odlučila izaći iz Ujedinjenog Kraljevstva – ponovio je britanski premijer.

Škotima je obećao nove ovlasti već u siječnju sljedeće godine, a istaknuo je i da će zemlja biti ''poštovana u cijelosti''. Kazao je da bi Engleska, Wales i Sjeverna Irska trebale biti u mogućnosti glasati o porezima, potrošnji i socijalnoj skrbi.

Kako su tijekom kampanje za referendum tri najveće političke stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu potpisale sporazum kojim su se obvezale da će Škotska dobiti veću moć unutar unije, očekuje se da će se nacrt s prijedlozima objaviti u sljedećih mjesec dana te da bi se do kraja studenoga trebalo pronaći rješenje. Zakon kojim bi Škotska dobila veće ovlasti unutar unije trebao bi već 25. siječnja 2015. biti spreman za izglasavanje u britanskom parlamentu.

>>UŽIVO Škotska ostaje u V. Britaniji! Cameron: Škoti će dobiti veće ovlasti

>>Škotski premijer: 95 posto Škota bit će zadovoljno rezultatom, bez obzira kakav on bio

Komentara 18

ĆA
ćaćaća
11:01 19.09.2014.

engleske tajne službe su odradile onaj postatak koji je bio potreban za ostanak..inače od danas to više ne bi bila velika btitanija..naravno da to britanci nisu dozvolili..

ST
stefj
09:01 19.09.2014.

Hm, sad će Škoti vidjeti svoje, neće Englezi moći bez odmazde. Dobro su ih uplašili ovim referendumom, morao je čak premijer do Glasgowa...

Avatar abcd
abcd
11:45 19.09.2014.

Prljavi englezi namjestili rezultate kako im odgovara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije