Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
etničke manjine

Danski Židovi: ostati ili se seliti?

Danski Židovi
Foto: Deutsche Welle video screenhot
04.03.2015.
u 10:53

Za razliku od francuskih Židova koji se masovno sele u Izrael, danski Židovi su duboko ukorijenjeni u dansko društvo i u njemu su se do sada uvijek osjećali dobrodošlima

U mnogim europskim zemljama je odnos prema manjinama problematičan. Često se etničke manjine osjećaju izolirano ili diskriminirano, a nerijetko su rezultat takvih napetosti animoziteti koji se protežu kroz generacije i koji eskaliraju u nasilje.

Europu je nedavno potresao još jedan takav incident u kojemu je jedan mladi Danac palestinskog podrijetla izvršio teroristički napad na kopenhaški kafić u kojemu se raspravljalo o slobodi mišljenja i islamu, da bi nekoliko sati poslije svoj smrtonosni pohod nastavio pred obližnjom sinagogom u kojoj se slavila bar micva. U Kopenhagenu je toga dana vjerska mržnja odnijela dva ljudska života i danske židove nagnala da se zapitaju: jesmo li sigurni u zemlji u kojoj živimo?

Za razliku od francuskih Židova koji se masovno sele u Izrael, danski Židovi su duboko ukorijenjeni u dansko društvo i u njemu su se do sada uvijek osjećali dobrodošlima. Ali, što sada? Kako dalje nakon ovoga napada? 

>> Danska policija uhitila dvojac koji je pomagao napadaču 

>> Novi napad u središtu Kopenhagena: Jedna osoba poginula, ranjeno dvoje policajaca

Komentara 15

Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
13:18 04.03.2015.

A da neće možda u "svetu zemlju " ...pa ima arpai uskoro da ih peku na ražnju tamo.... čuj dileme.... pa jedino Danaska ili Amerika. USA su vaša zemlja ..pa hajd tamo.

Avatar Abcd....
Abcd....
14:43 04.03.2015.

Neka sele, skupa sa bracom im arapima.

PA
partizancina
20:18 04.03.2015.

E kako god okrenemo uvijek ispada da su i ti zidovi i ti arapi od pocetka jedan te isti narod ista braca a svi mi znamo kako se braca iz zavisti znaju mrziti....samo sto zudije zovu arape da su mulcii pa radi toga i puno zaostaliji od zidova/zudija...a inace imaju isti mentalitet i jedni i drugi....spekulanti...vole se baviti uslugama...nisu bas za raditi u industriji...a i drze se samo svoje tradicije i svojeg naroda ...ne vole primat tude obicaje a svoje rado sire oko sebe....na kraju ce ipak zavrsiti da ce se oni bratski zavoljeti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije