Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klimatske promjene

Danci uvode porez na crveno meso

goveda
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
28.04.2016.
u 09:04

Životinjska agrikultura je jedno od vodećih izvora stvaranja stakleničkih plinova. Prema UN-u, ona je odgvorona za 18% svih emisija na Zemlji što je više od svih štetnih emisija koje proizvodi ukupni međunarodni promet na planeti

U Danskoj razmišljaju o uvođenju poreza na meso kao oblik borbe protiv klimatskih promjena. Prijedlog je to danskog Etičkog vijeća koji inicijalno želi oporezivati uzgajanje goveda. U budućnosti bi se porez trebao uvesti i na ostale životinje ovisno o tome koliko njihov uzgoj šteti okolišu.

– Danci su etički obavezni mijenjati svoje prehrambene navike – rekao je glasnogovornik Vijeća Mickey Gjerris. Dodao je i da se ne očekuje da će oslanjanje na potrošače da sami smanje konzumaciju mesa biti učinkovito.

– Učinkovit odgovor prema hrani koja šteti okolišu, a koji će ujedno pridonijeti osvješćivanju o klimatskim promjenama, mora biti jedinstveno što zahtijeva da društvo pošalje jasan znak kroz regulaciju – rekao je.

Gotovo cijelo Etičko vijeće poduprlo je uvođenje poreza na crveno meso – 14 od 17 članova glasalo je za prijedlog koji će uputiti danskoj Vladi na razmatranje.

Životinjska agrikultura je jedan od vodećih izvora stvaranja stakleničkih plinova. Prema UN-u, ona je odgovorna za 18% svih emisija na Zemlji što je više od svih štetnih emisija koje proizvodi ukupni međunarodni promet na planetu, piše Metro.

Zapravo, stoka sama proizvodi 10% ukupne svjetske emisije stakleničkih plinova, a potroše i veliku količinu vode – najmanje 43.000 litara pitke vode potrebno je da bi se producirao jedan kilogram govedine.

>> Jadranska obala bi 
za 100 godina mogla postati pustinja

Komentara 17

Avatar smuljko
smuljko
09:44 28.04.2016.

čovjek je u 99 posto slučajeva odhranjen na stoci...u genskim zapisima upisane su mu sve vrste mesa...sačinjen je od mesa...čak i metro vegetarijanci u spermi svojih roditelja imali su meso..znači nose krimen mesoždera od rođenja...sve su to blesave perverzije i sr...a...

ST
stefj
09:41 28.04.2016.

Ovi isto više ne znaju koje poreze uvesti... Sad će cijela EU za njima. Ako se tako nastavi, ne samo da Hrvatska neće biti za normalan život, već će se i cijela EU svesti samo na poreze i birokraciju...

ZV
Zvonko60
09:47 28.04.2016.

Treba uvesti "Porez na staklenićke plinove iz ljudskog organizma"( plavi golub ) Prije 60 godina bilo nas je oko 3,5 milijardi a sada je duplić . Koliko je to plinova više!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije