Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog demokratske tranzicije

Tuniški nacionalni kvartet za dijalog dobitnik Nobelove nagrade za mir u 2015.

Tuniski nacionalni kvartet za dijalog
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/5
09.10.2015.
u 11:00

Čelnik Tuniškog kvarteta izjavio je za AP da je kvartet pokušao spasiti zemlju od opasnosti

Norveški odbor za Nobela odlučio je Nobelovu nagradu za 2015. dodijeliti Tuniškom nacionalnom kvartetu za dijalog i to za demokratsku tranziciju nakon revolucije 2011.

Kako je u objavi dobitnika istaknula Kaci Kullmann Five, čelnica odbora, kvartet je imao ključan utjecaj na uspostavljanje ustavne vlade u Tunisu, u roku od nekoliko godina, koja jamči temeljna prava za čitavo stanovništvo bez obzira na rod, politička ili vjerska uvjerenja.

Tuniški nacionalni kvartet za dijalog čine četiri ključne organizacije koje uključuju rad i principe vladavine prava. Kvartet čine Tuniška konfederacija industrije, trgovine i razmjene (UTICA), Tuniški opći sindikat rada (UGTT), Tuniška liga za ljudska prava (LTHD) i Nacionalno udruženje tuniških odvjetnika.

Nobelova nagrada, koja vrijedi osam milijuna švedskih kruna (972 tisuće dolara), bit će uručena u Oslu 10. prosinca.

– Uvijek je teško odabrati, no potpuno smo se složili oko rezultata koji smo danas predstavili – dodala je Kaci Kullmann Five u razgovoru s novinarima nakon objave dobitnika. 

– Ovo je poruka regiji, ali i ostatku svijeta. Tunis je pokazao da je moguće da islamska i sekularna zajednica rade zajedno za boljitak naroda i da civilne udruge mogu odigrati važnu ulogu u razvoju demokracije – rekla je Kullman Five.

Dobitnik Nobela iznenađenje, Merkel bila glavni favorit

Prije objave dobitnika Nobela za mir, mnogi su predviđali da bi njemačka kancelarka Angela Merkel mogla biti dobitnica zbog svoje politike prema izbjeglicama, a među favoritima spominjao se i Papa Franjo.

Norveškom Odboru za dodjelu Nobelove nagrade predloženo je 273 kandidata za nagradu za mir u 2015., među kojima je 205 osoba i 68 organizacija.

Uz njemačku kancelarku, favoriti za Nobelovu nagradu za mir bili su kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i čelnik Revolucionarnih kolumbijskih oružanih snaga Timoleon Jimenez.

CNN je među favoritima bio naveo i Dmitrija Muratova, glavnog urednika i jednog od osnivača nezavisnih ruskih novina Novaya Gazeta i mirovnu organizaciju The Article 9. Eritrejski svećenik Mussie Zerai također je bio potencijalni dobitnik nagrade jer je omogućio telefonski kontakt s izbjeglicama i migrantima koji preko mora stižu u Europu i  njihove koordinate slao spasilačkim službama i obalnim stražama.

Na listi favorita nagrade za mir bio je i poznati zviždač Edward Snowden.

>> Norveški stručnjak: Angela Merkel osvojit će nagradu za mir

>> Nobelom nagrađeni za lijekove protiv parazitskih infekcija i malarije

Komentara 28

DA
danebi
09:25 09.10.2015.

Ako Merkelica dobije tu nagradu onda VW mora dobiti i jednu za zastitu okolisa.

BE
berija
10:01 09.10.2015.

Super. Onda će imati novca za bar tri- četiri aviona migranata koje će vratiti u, na primjer, Pakistan u kojem nema rata.

ZH
zlatko.harapin53
09:40 09.10.2015.

Ukoliko gospođa Merkel dobije Nobel-ovu nagradu za mir, onda će mi biti jasno zašto su svi političari koji su, po mišljenju velike većine javnosti, učinili propust u svom političkom radu, dobili nagradu Nobel. Po meni je Papa jedina osoba kojaa zaslužuje ovogodišnju nagradu Nobel.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije