Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavi rođendan

Dalaj-Lama: Neću se više reinkarnirati, 14. puta bilo je dosta

Dalaj Lama
Foto: Reuters/PIXSELL
07.07.2015.
u 19:00

I dok se slavi širom svijeta, u rodnom Tibetu zabranjene su mu čak i slike, u najboljem slučaju u tajnosti će moliti za njega i zapaliti mirisne štapiće. Iako je najavio da će živjeti do 113. godine, Tibetanci su zabrinuti hoće li pronaći nasljednika

Trodnevna proslava 80. rođendana 14. Dalaj-Lame, tibetanskog duhovnog i svjetovnog vođe počela je u nedjelju. Usto što ga se poštuje širom svijeta, Dalaj-Lama je i dobitnik Nobelove nagrade za mir, a u svim svjetskim anketama uvijek je naveden kao jedna od najcjenjenijih osoba. Rođendan Dalaj-Lame slavi se širom svijeta, samo ne u Tibetu. Iako Dalaj-Lama putuje po svijetu, na jedno mjesto ne može – u svoju domovinu Tibet. U Lhasi sigurno neće biti slavlja u njegovu čast jer su tamo zabranjene čak i slike najpoznatijeg "svjetskog izbjeglice", kako Dalaj-Lama sam sebe otkad je pobjegao u Indiju 1959. U najboljem slučaju Tibetanci će u tajnosti za njega zapaliti mirisne štapiće i izgovoriti molitve.

Brojni poštovatelji

Iako je rođendan Dalaj-Lame, pravim imenom Tenzin Gyatsoa, službeno 6. srpnja, on ga je već proslavio u dva navrata jer, prema tradicionalnom tibetanskom vjerovanju, on je ponovno rođen 14. put tako da se datum ipak više ne uzima tako precizno. Slavio ga je potkraj travnja s prijateljem i dobitnikom Nobelove nagrade za mir Desmondom Tutom, ali i tjedan dana poslije, i to na pop-festivalu u engleskom Glastonburyju, gdje mu je više od 100 tisuća ljudi poželjelo sretan rođendan, a on je pak govorio o ljubavi, opraštanju i toleranciji. U ponedjeljak je duhovni vođa Tibetanaca bio u kalifornijskom gradu Irvinu na Globalnom summitu suosjećanja. Iako je službeno izvan političkog djelovanja od 2011., danas poziva više na autonomiju Tibeta nego na formalnu nezavisnost, ali ga Peking i dalje optužuje da se bori za nezavisnost Tibeta te ga označava kao separatista, kao "vuka u janjećoj koži". Četrnaesti Dalaj-Lama, za razliku od svojih prethodnika, osoba je koja ima brojne poštovatelje u svijetu bez obzira na vjeru i naciju. Središnja je figura pokreta za oslobođenje Tibeta, koji nastoji postići neovisnost Tibeta na nenasilan način. Zbog toga ne iznenađuje što su mnogi Tibetanci zabrinuti za budućnost te hoće li protibetanski pokret opstati i nakon Dalaj-Lamine smrti.

Obuka u Lhasu

S obzirom na to da je Dalaj-Lama već najavio da će živjeti do 113. godine, odbacujući pitanje svojeg nasljednika, ali i ističući mogućnost da nakon njega ne bude više dalaj-lame, predviđajući da se neće reinkarnirati, mnogi Tibetanci unutar i izvan Kine zabrinuti su hoće li uspjeti naći njegova nasljednika! Poznato je da u tibetanskom budizmu dalaj-lama predstavlja najznačajniju osobu koja je istodobno i svjetovni poglavar Tibetanaca. Podrijetlo naziva dalaj-lama ima brojna tumačenja. "Dalai" je riječ mongolskog podrijetla i znači "ocean", a "lama" na tibetanskom znači monah ili učitelj. Tibetanci znaju često upotrebljavati i izraz Dragulj Mudrosti kada govore o Dalaj-Lami. S obzirom na godine 14. Dalaj-Lame, oči Tibetanaca uprte su u panchen-lamu, koji je druga najvažnija osoba tibetanskog budizma, a zadatak mu je prepoznati novog dalaj-lamu. Nakon smrti dalaj-lame, redovnici i svećenici počinju potragu za njegovom reinkarnacijom, a prema budističkim zakonima, malo dijete za koje se utvrdi da je reinkarnacija Dalaj-Lame dovodi se u Lhasu, gdje ga podučavaju budistički redovnici. 

>> I Dalaj Lama ima san, pogledajte što je poručio čovječanstvu 

>> Dalaj lama ostavit će upute za reinkarnaciju ako bude potrebe

Komentara 11

Avatar pekarr
pekarr
22:48 07.07.2015.

dalaj laMA? jel to onaj što iz sigurnosti svog doma savjetuje tibetance da ne pruzaju otpor dok taj narpod sustavno nestaje vec godinama? Ako ovako nastave nece imati više ni kome biti vođa. Kinezi ih maltraju, a on glumi sveca.

NI
nikola137822
22:05 07.07.2015.

bulshit

SA
Sarmoman12
23:57 07.07.2015.

De još jednom , za raju na šanku!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije