Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gluhi i nijemi na provokacije

Dačiću Šešelj argument za ukidanje Haaga

Serbian nationalist leader Vojislav Seselj looks at his supporters from a balcony of his Serbian Radical Party headquarters in Belgrade November 12, 2014. Seselj, an ailing Serbian nationalist, released before a verdict in his long-running war crimes tria
Foto: Reuters/PIXSELL
21.11.2014.
u 20:15

Vojislav Šešelj: 
Hrvati su se na čestitku za Vukovar zaletjeli kao som 
na durdubak

Četnički vojvoda Vojislav Šešelj glavna je medijska zvijezda u susjedstvu, tražen je sugovornik za intervjue, objavili su ih tjednik "Nedeljnik" i službena agencija Republike Srpske Srna. Pa tako publika može detaljno doznati što o aktualnoj političkoj situaciji u Srbiji i susjednim zemljama misli netko iza koga su strašni zločini na koje je Haag potrošio 12 godina uzalud.

"Srbija nije odgovorna"

U Srbiji nitko zasad na to ne reagira, kao da su se nekadašnjih Šešeljevi sljedbenici koji su sad na vlasti odlučili praviti gluhi, slijepi i nijemi na ono što govori Šešelj. Reagirao je zato šef diplomacije i bivši premijer Ivica Dačić, koji je bio glasnogovornik Slobodana Miloševića i nije bio u Šešeljevim radikalima. On je situaciju s ratnim zločincem na slobodi iskoristio kako bi rekao da je to dokaz da Haaški sud treba ukinuti!

– Srbija nema ni milimetar odgovornosti prema Šešelju, to je dopustio Haaški tribunal, koji nije bio u stanju završiti suđenje Šešelju. To je još jedan dokaz da Haaški sud treba ukinuti. Kome on danas služi i zašto postoji. Može Europarlament donositi rezolucije, ali one se ne mogu odnositi na Srbiju – rekao je Dačić ne spominjući kako su tamo još u zatvoru nekadašnji izvršitelji njegova bivšeg šefa Karadžića i Mladića. Dačić pita i "tko je danas Vojislav Šešelj u Srbiji". Nada se i on očito da Šešelj više nema utjecaja, kao što to komentiraju i neki novinari u Srbiji, pa tako beogradski tjednik "Vreme" ocjenjuje da Šešelju njegovi nekadašnji partijski suborci, kumovi i prijatelji pridaju više značenja nego što ima, pa novine pod kontrolom vlasti tvrde da se Šešelj vratio u neku sasvim drugu, novu Srbiju. Koliko je nova, pitanje je. Šešelj je uspio, prema službenim izvještajima, na svom derneku okupiti oko 3000 ljudi, ali moguće je i da ih je bilo više jer se očito Šešeljev cirkus nastoji malo zataškati. Novi izazov Srbiji stiže iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa, ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže kako bi srbijanska vlast morala reagirati na iskaze mržnje i negiranje zločina jer je govor mržnje kažnjiv u većini pravnih sustava. Predsjednik Ivo Josipović početkom tjedna pismom je pozvao sve zastupnike iz Hrvatske u Europskom parlamentu da zatraže raspravu i deklaraciju. No, ne samo o slučaju Šešelj, nego i o svim pokušajima "destabilizacije ovoga prostora u kontekstu ratnog sukoba u Ukrajini te sukoba u Siriji". Josipović očito cilja na ruske pokušaje utjecaja na Balkanu preko Banjaluke, gdje je njegov utjecaj jak, ali i preko Beograda. Nikad posve stabilizirana BiH ponovno postaje upitna, ali i tu Šešelj ima rješenje.

BiH cijela u Srbiju

"Jedina alternativa podjeli je da se BiH cijela vrati u sastav Srbije, ali to je sada iluzorno, pa je očito da će doći do podjele", rekao je Šešelj za Srnu pa objasnio i kako je namjerno "čestitku za oslobođenje srpskog Vukovara" poslao samo hrvatskim medijima.

– Hrvati su se zaletjeli na to priopćenje kao som na durdubak. To je vrsta crva koji živi u zemlji i na njega se najefikasnije love somovi – rekao je Šešelj. Ishvalio je hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić iako je ona uputila "diplomatsku sućut" Srbiji zbog Šešeljeva povratka.

– Imam posebne simpatije za Vesnu Pusić, znam je još iz disidentskih dana i cijenim je zbog njezina obiteljskog četničkog pedigrea s majčine strane – kaže Šešelj te dodaje i kako njegovi istupi pomažu predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića.

– Ponašam se normalno, radim svoj posao i neću se dobrovoljno vratiti u Haag – kaže. Haaški sud je Šešelja pustio zbog zdravstvenog stanja, ali on sad kaže da su prvi rezultati nakon četverodnevnog ispitivanja u Beogradu pokazali da ima karcinom na jetri, ali da bi se kemoterapijom to moglo suzbiti. – Nema bolje medicine od politike – kaže Šešelj.

>> Šešelj i dalje 'talabasa', a srbijanska vlada šuti i smješka se 

>> 'Srbija nema ni milimetar odgovornosti za Šešelja'

Komentara 26

Avatar hrvoje+compa
hrvoje+compa
20:30 21.11.2014.

Čim je jedan čovjek moćniji od Haaškog suda, taj sud više i nije kompetentan.

RA
rascia
22:47 21.11.2014.

Šešelj je prošlost,niko mu ne pridaje značaja u Srbiji(bar ne od ozbiljnih ljudi i medija),samo ste se vi Hrvati žešće zagrejali na omatorelog,tvrdoglavog starca željnog provokacije.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:25 21.11.2014.

U Srbiji čak i ankete rade koliko podržava Šešelja ljudi...za sad je 25% stanovništva Srbije za Šešelja ili oko 2 milijuna koji se slažu sa njim za Virovitica - Karlovac -Karlobag!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije