Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virus Stuxnet

Cyber napad na nuklearku u Iranu mogao je biti novi Černobilj

Rogozin
27.01.2011.
u 22:40

Ruski veleposlanik pri NATO-u pozvao na istragu hakerskog incidenta iz studenog. Jesu li virus smislile tajne službe SAD-a i Izraela?

Rusija je pozvala NATO na pokretanje istrage o računalnom virusu koji je u studenom ubačen u iransko nuklearno postrojenje jer je incident “mogao izazvati novi Černobilj”. AFP i Reuters citirali su ruskog predstavnika pri NATO-u Dmitrija Rogozina koji je upozorio da je virus Stuxnet u nuklearnom postrojenju u iranskom gradu Bushehru prouzročio to da su operateri očitavali da se centrifuge za obogaćivanje urana okreću normalno, dok su se one u stvarnosti okretale sve brže.

Osim brige zbog prijeteće nuklearne katastrofe, Rusija je zainteresirana i zbog toga što Iranu pomaže u razvoju nuklearke u Bushehru. New York Times je, inače, prošli tjedan pisao o dokazima prema kojima su tajne službe SAD-a i Izraela surađivale na razvoju računalnog virusa kojim bi se usporio razvoj iranskog nuklearnog programa.

– Virus je vrlo opasan i može imati ozbiljne posljedice. NATO bi to morao istražiti. Ovo nije privatna stvar – citirale su agencije Rogozina.

Komentara 17

EU
Euler2
08:54 28.01.2011.

Ovo je bio teroristicki cin posljedice su mogle biti pogubne za veliki dio stanovnistva. Covjecanstvo trazi istragu i da se pocinioci ovog teroristickog akta barem moralno osude!

AG
Agramer198
10:05 28.01.2011.

Čuj Sergeju Županići, \"Černobilj\" i sl. pizdarije si ostavi za doma, shvaćam masakriranje hrvatskog jezika i pohrvaćenih naziva za gradove u novinama tipa \"24 časa\", ali daj se drži nekih osnova, ipak je ovo Večernjak, koliko god se srozali standardi.. Kaj je sljedeće, Konstantinopulj i Vienna?

OB
-obrisani-
00:41 28.01.2011.

virus Stuxnet u nuklearnom postrojenju u iranskom gradu Bushehru prouzročio to da su operateri očitavali da se centrifuge za obogaćivanje urana okreću normalno, dok su se one u stvarnosti okretale sve brže. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ma normalno da to nema veze sa Stuxnet \"cyber crvom\"... pa nisu iranski znanstvenici glupi. Oni bi vec prokuzili da nesto ne stima... Stuxneta je prevelik, previse kodiran i previse slozen da se odmah razumije, on je pun iznenadjujucih novih trikova, kao sto je uzimanje kontrole nad racunalom ili citavim sistemom, bez da korisnik poduzima bilo kakve akcije ili klikne na bilo koju tipku (samo umetanjem zarazene memory stick). Svi strucnjaci se slazu... da je bilo potrbna masa vremena i novca i talenta softverskog inzenjerstva da bi se mogla stvoriti takva ranjivost u softveru koje kontrolira industrijskim sustavima. \"Stuxnet je 100-postotno usmjeren za cyber napad.. usmjerenih na unistavanje industrijskog procesa u fizickom svijetu,\" kaze Langner, njemacki cyber strucnajk... \"To se ne radi o spijunazi, kao sto neki kazu. To je 100 posto sabotaza ~ napad.\" \"Ja bih ga nazvao revolucionarnim (Stuxnet \"cyber crvom\")\" ~ rekao je Roel Schouwenberg, visi istrazivac za protuvirusni Kaspersky lab. \"Za usporedbu, drugih znacajnih napada, poput ong pod nazivom \"Aurora\"... koji je \"napao\" Google i desetak drugih velikih tvrtki, bila je djecja igra.\" Ali, normalno u Teheranu je sve pod kontrolom... nema problema... centrifuge i nadalje rade... samo se okrecu malo brze... I sad se mi samo pitamo... da li je netko ozbiljno mislio, da ce taj Iran i takvi ludjaci koji su tamo na tronu doci do nuklearke... samop tako?! (\"Life is like a box of chocolates\")

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije