Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od novih Tsiprasa u eu

Crveni pakt protiv Merkel

Grčka,izbori,Angela Merkel
Foto: Michael Kappeler/dpa/DPA/PIXSELL
1/4
28.01.2015.
u 16:49

Što god Njemačka radi ili čini, svejedno plaća – poručio je novi, jučer izabrani, grčki ministar financija Yanis Varoufakis

Prvo je obećao Grcima da će natjerati Njemačku da otpiše dug Grčkoj i odustati od njemačkih mjera štednje. Zatim je, čim je sa Syrizom pobijedio na izborima, otišao odati počast pred spomenikom grčkim komunistima koji su 1944. pali kao žrtve u borbi protiv njemačkih okupatora. Jučer je imenovao novu vladu u kojoj je ministar financija čovjek koji je izjavio da Nijemci uvijek plaćaju…

Protiv gospodara duga

Novi grčki premijer Alexis Tsipras povlači poteze za koje se može reći sve samo ne da su smišljeni kako bi zadovoljili Nijemce, neslužbene gospodare Europske unije i gospodare grčkog duga. Pa ipak, njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je premijeru Tsiprasu poslala telegram čestitke u kojem se nada da će biti u prilici “ojačati i produbiti tradicionalno dobro i duboko prijateljstvo između naših naroda”.

Ali odnosi Tsiprasove Grčke i Merkeličine Njemačke u ovom trenutku nisu baš idilični kao cvjetna livada. Novi grčki premijer i njemačka kancelarka prvi put bi se trebali susresti na summitu EU 12. veljače.

U Berlinu se čuju izjave političara da Njemačka može odlučiti da neće više financirati grčki dug ako nova grčka vlada zaista odustane od štednje i reforma. No, za novog grčkog ministra financija jučer je izabran Yanis Varoufakis čija izjava da Nijemci uvijek plaćaju račun posebno odjekuje u ušima Nijemaca. – Što god Njemačka radi ili čini, svejedno plaća – rekao je prošli tjedan u razgovoru za La Tribune. Pojedini analitičari komentirali su jučer da je imenovanje Varoufakisa za ministra financija još jedan znak Tsiprasove strategije konfrontacije s Nijemcima i ostalima u EU. No, čini se da ono od čega Njemačka i političke elite EU zaista strahuju nije samo Syriza u Grčkoj, nego ponavljanje “Syrize” u Španjolskoj, gdje sličan pokret pod imenom Podemos trenutačno vodi u anketama, a Španjolci će na izbore u prosincu.

Promjena pozicije

Strahuje se i od ponavljanja “Syrize” u Italiji i u mnogim drugim zemljama. EU možda može preživjeti Syrizu u Grčkoj, ali teško da može više različitih “Syriza” u velikim i važnim europskim zemljama.

Hrvatski ministar financija Boris Lalovac jučer je u Bruxellesu bio sklon vjerovati da će Syriza na vlasti u Grčkoj ipak biti drukčija nego Syriza u oporbi.

– Bez obzira na to kakva netko nudio predizborna obećanja, kad sjedne za stol i kad počne pregovarati naći će se zapravo u drugoj situaciji – rekao je Lalovac.

>>Europa nema namjeru Grčkoj oprostiti dug

>>Tsipras prisegnuo, obećao borbu protiv politike štednje

Komentara 27

NA
Nadalinaaa
17:56 28.01.2015.

Gosodin Krasnec, ajde napišite jedan člank o tome kako je razrađen sustav za uvaljivanje suverenih država u dužničko ropstvo. Nije samo Grčka silno zadužena, i nisu samo komunisti odlučni skinuti okove tog ropstva. Imate Viktora Orbana, koji sigurno nije komunist, pa je globalnim lihvarima ipak zadao bolni udarac. Vidite da europska desnica i lijevica otkazuje poslušnost bankarskom kartelu koji je naumio porobiti suverene narode za interes globalnih korporacija. Ne sakrivajte uzroke fokusirajući se na posljedice.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
17:11 28.01.2015.

Normalan covjek bi se zapitao kako to da kada je Grcka toliki "trosak" i "teret" za EU, pogotovo Njemacku, oni a ne Grci inzistiraju da Grcka ostane u EU i Euro zoni. Ako im toliko smeta sto ih ne izbace? Kada covjek odgovori na to pitanje odmah ce mu biti jasno tko koga treba, Grcka Njemacku ili Njemacka Grcku. Bez opljackanih nema bogatih. Samac na pustom otoku nije bogat jer nama od koga krasti.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
18:02 28.01.2015.

Po cemu je Tsipras i Syriza "crven" zna samo nas placeni tzv. novinar koji brani po naredjenu svog vlasnika. Tsipras zna da je novac bezvrijedan papir kojeg kako se sjeti tiska ECB koja se nalazi u Frankfurtu a ne Ateni.. Sada ce Draghi poceti tiskati (normalno bez pokrica) 60 miljardi Eura mjesecno. Te svjeze tiskane papire koji nemaju nikakvo pokrice ce uvaliti drzavama tipa Grcka uz kamatu s ciljem da oni ne budu mogli to placati, nakon cega ce zatraziti da za obojeni papir Grci njima daju nesto trajne vrijednosti, tipa kuca, neboder, tvornica, otok, brod, automobil ili tome slicno. To je cijela shema pljacke, a ako to netko shvati odmah je "crveni".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije