Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bijeli listići'

'Crni dim' i u trećem krugu predsjedničkih izbora u Italiji

italija
Reuters/PIXSELL
30.01.2015.
u 18:40

Za izbor predsjednika potrebna je dvotrećinska većina 1009 izbornika

I nakon današnjeg drugog i trećeg kruga izbora za predsjednika talijanske republike izašao je crni dim iz talijanskog parlamenta, da se izrazimo kao prilikom konklava. Za izbor predsjednika potrebna je dvotrećinska većina 1009 izbornika (zastupnika, senatora i predstavnika 20 regija), odnosno 673 glasova i znalo se kako ni danas neće biti izabran 13. predsjednik republike.

Naime, najjača stranka u parlamentu, Demokratska stranka premijera Mattea Renzija glasovala je stavljajući bijele listiće u kutije, te će u subotu u četvrtom krugu, kada će biti dovoljna natpolovična većina, odnosno 505 glasova, na listiće upisati svog kandidata, suca ustavnog suda, Sergija Mattarelle (73).

Pošto nije postignut dogovor između Renzija i čelnika pokreta Naprijed Italijo bivšeg premijera Silvija Berlusconija oko imena predsjedničkog kandidata, i parlamentarci te stranke su ubacivali bijele listiće tijekom drugog i trećeg glasovanja. U drugom krugu bilo 531 bijelih listića u kutijama. Pokret pet zvijezda je glasovao za svog kandidata, umirovljenog ustavnog suca Ferdinanda Imposimata, koji je sakupio 123 glasa, dok je kandidat Sjeverne lige, novinar Vittorio Feltri dobio 51 glas itd. U trećem krugu bijelih listića je bilo 517, za Imposinata je glasovalo 126 parlamentaraca, za Feltrija 56 parlamentaraca itd. U subotu bi osim Demokratske stranke za Mattarellu trebali glasovati i stranke s ljevice, ali vjerojatno i centra. Berlusconi još nije odlučio hoće li svojim parlamentarcima savjetovati da izađu iz parlamentarne dvorane, kao što su učinili 2006. kada je svoj prvi mandat dobio Giorgio Napolitano, ili će im kazati da i dalje ubacuju bijeli listić, a ne isključuje se i da im savjetuju da glasuju za Mattarellu. Podsjetimo da je Sergio Mattarella bio ministrom obrane od 1999. do 2001. kada je NATO odlučio napasti Srbiju zbog stanja na Kosovu.

>> U prvom krugu glasovanja talijanski predsjednik nije izabran

Komentara 1

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
21:46 30.01.2015.

Habemus Mattarella

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije