Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
policijski mailovi

Crnci na udaru viceva

Demonstrators carry a banner through Grand Central Station during a protest against police violence towards minorities in New York January 15, 2015. The protests were organized to coincide with Martin Luther King's birthday and have been ongoing in New Yo
Foto: Reuters/PIXSELL
06.03.2015.
u 14:26

Pokazala je to istraga američkog ministarstva pravosuđa nakon što su crnački prosvjedi prošloga ljeta zaprijetili da će se iz Fergusona raširiti po cijeloj zemlji.

Kako su se zabavljali policajci u Fergusonu, predgrađu St. Louisa, gdje je lani u kolovozu bez ikakvog razloga ubijen crni mladić? Slali su mailove u kojima ima zanimljivih šala, pa se predsjednik Obama opisuje kao čimpanza, a tu je i niz viceva na račun crnaca. Pokazala je to istraga američkog ministarstva pravosuđa nakon što su crnački prosvjedi prošloga ljeta zaprijetili da će se iz Fergusona raširiti po cijeloj zemlji. Pokazalo se ne samo da je većinom bjelačka policija u većinom crnačkom gradu privodila i kažnjavala gotovo isključivo crnce nego da su imali i razrađen sustav kažnjavanja kojem je glavni cilj biol prikupiti što više novca. Šef policije u Fergusonu Jackson pisao je tako gradskom menadžeru: "Prihodi suda prvi put u povijesti u 2012. prešli su dva milijuna dolara i to ne uključujući kazne za prolazak kroz crveno." "Odlično, hvala", stigao je odgovor menadžera Johna Showa, kome se prije nekoliko godina također omakao gaf na račun Latinoamerikanaca. Ferguson je grad u kojem živi 21 tisuća stanovnika, a u 2013. godini bilo je više od 32 tisuće privođenja samo za prekršaje!

Prihodi od kazni narasli su 50 posto. Među kažnjenima je i žena, crnkinja, naravno, toliko siromašna da povremeno završi na ulici. Za pogrešno parkiranje oderali su je kaznom od 151 dolar, nije to mogla platiti pa je završila šest dana u zatvoru, platila je 550 dolara i još je dužna 541 dolar. To se zaista zove biznis, koji je Amerikance podsjetio na mafijaški reket. Sustav je bio usmjeren na povećanje prihoda – rekao je američki glavni državni odvjetnik Eric Holder, policiji nije bio cilj javna sigurnost, nego se pretvorila u agenciju za prikupljanje prihoda. Policajci su nekako uspijevali zaustavljati praktično samo crne vozače, 85 posto zaustavljenih bili su crnci, a kad bi došli pred sud, imali su puno manje izgleda da će biti oslobođeni.

Među uvredljivim mailovima bilo ih je i onih na račun muslimana.

>> Osveta za Ferguson: U New Yorku likvidirana dva policajca 

>> 'Ubijeni tinejdžer prijetio je policajcu pištoljem pa ga je upucao'

Komentara 8

BL
Bluefull
16:06 06.03.2015.

Bez ikakvog razloga ubijen mladi crnac ....... ovo je čista glupost , ovaj policajac je oslobođen jer su u njegovu korist svjedočili drugi crnci . Policajac je pucao u samoobrani u tog mladića koji je bio upravo opljačkao trgovinu ili benz. crpku i koji je bio crn i samo zato bi ovaj policajac trebao biti osuđen ....glupost

MR
mrkoje
15:05 06.03.2015.

crnci su bili njihovi talacii, do prije nerkoliko decenija su bili ...tesko mi je reci te rjeci sta su sve snjima radili..a upravo ovi koji se sa njima smeju i viceve pricaju su bili i jesu kolonizatori i nasilnici, samomo nam pricaju lazi,ali u njima je jos te naravi, i tu narav sada osjecaju muslimani, kao prije crnci ,ali i crnci nisu bez toga sada, pocelo je opet da ih gledaju kao robove koji trebaju biti potcinjeni samo zbog boje koze

OR
orao10
17:12 07.03.2015.

Pucao bez ikakva razloga i to su hrvatski novinari.Dodji malo pa zivi sa njima pa ces vidjeti kakvi su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije