Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riješen misterij

Craig Wright priznao: Uzeo sam ime Satoshi Nakamota i stvorio bitcoin

craig wright
Foto: Reuters/PIXSELL
03.05.2016.
u 06:30

Nakon godina nagađanja Wright je podnio dokaze za koje se vjeruje kako pokazuju da je upravo on tvorac digitalne valute-bitcoin

Stvarni identitet Satoshija Nakamote, čovjeka koji je izmislio bitcoin, konačno je, izgleda, otkriven. Riječ je o australskom poduzetniku Craigu Stevenu Wrightu koji je priznao da je tvorac danas najpoznatije digitalne valute, a za svoju tvrdnju podnio je i dokaze.

Wright je, naime, digitalno potpisao poruke koristeći kriptografski ključ iz ranog vremena bitcoina, što nije mogao učiniti nitko drugi osim tvorca tog sustava. Ovaj kriptografski ključ povezan je s blokovima bitcoina za koje se pouzdano zna da ih je “izrudario” sam Satoshi Nakamota. Već se godinama nagađa tko bi doista mogao biti tajnoviti Nakamota pa su mediji posljednjih godina spominjali i pronalazili nekoliko stvarnih osoba držeći kako bi upravo one mogle biti tvorci najpoznatije digitalne valute današnjice.

Dokazi koje je sada podnio Wright potvrđuju da je upravo on osmislio i stvorio bitcoin. – Podaci koje je Wright podnio kao dokaze odnose se na tri različita sektora: kriptografiju, tehničke detalje, ali i društvene detalje. Uvjeren sam da su njegove tvrdnje točne i da je upravo on Satoshi Nakamota – kaže Gavin Andersen, glavni znanstvenik zaklade Bitcoin koja vodi cijeli projekt digitalne valute. 

Craig Steven Wright je već neko vrijeme “glavni osumnjičeni”, a policija mu je proteklih dana i pretražila dom pokušavajući utvrditi ima li osnove za potraživanje zaostalog poreza od ovog poduzetnika. 

>>Hrvati na internetu najčešće kupuju knjige, softver i - plaćaju račune

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije