Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija tegljenja

Concordia krenula na posljednje krstarenje do rezališta

Costa Concordia
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
23.07.2014.
u 09:27

U Genovi je izgrađen taj kruzer od 300 metara dužine i u toj luci će biti rastavljen.

Brod Concordia napušta otok Giglio. Pozicioniranje brodske olupine opasane željeznim sanducima punim zraka započelo je jutros u 9 sati. Potrebno je pramac broda okrenuti za gotovo 180 stupnjeva, kako bi bio okrenut u smjeru Genove gdje će biti razrezan. U Genovi je izgrađen taj kruzer od 300 metara dužine i u toj luci će biti rastavljen. 

Operacija tegljenja olupine Concordije do Genove trajat će četiri dana, jer konvoj će putovati brzinom od dvije milje na sat, dakle korakom čovjeka. Proteklih dana brod opasan sa 36 željeznih sanduka, koji mu pomažu plutati, izvučen je iz mora za oko 14 metara, dok je pod morem ostalo još oko 18 metara, odnosno 10 metara više od njegova normalnog gaza. 

Sirene brodica i pljesak stanovnika Giglija i turista pozdravile su Concordiju koja je tu bila nasukana 30 mjeseci, odnosno od 13. siječnja 2012. kada je nasukao na podmorski greben i kojom je prilikom poginulo 32 osobe. Zapovjednik broda, Francesco Schettino, i još 11 osoba, optuženo je za masovno ubojstvo iz nehaja i nepružanje pomoći brodolomcima. 

Na putu do Genove brodu, koji prate i brodovi talijanske mornarice i brodovi agencija za ispitivanje ekološkog stanja mora, se ne smije približiti ni jedno plovilo. Promjer „zaštite“ oko Concordije je tri milje. Zabranjeno je i nadlijetanje broda, odnosno zatvoren je zračni prostor. Jedino zrakoplov vojne mornarice prati Concordiju.

>> Dok je budu teglili, Costi Concordiji ne smije se približiti ni jedno plovilo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije