Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovac

‘Često provale, ali ništa ne odnesu jer u crkvi nema vrijednih stvari'

pop
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
04.03.2015.
u 23:15

Pravoslavna crkva u središtu Karlovca česta je meta provalnika koji traže laku zaradu

Mislili su da je kruna vrijedna, da je od zlata, i u pokušaju provjere su je slomili. Ostali su, očito, razočarani kada su doznali da je riječ o običnom metalu pa mi nije jasno zašto su drugu, istu takvu, uzeli – kaže nam jerej Predrag Sušić dok s njim obilazimo unutrašnjost pravoslavne crkve svetog Nikole u središtu Karlovca. U hram je prije dva tjedna provaljeno, no do danas počinitelji nisu pronađeni.

– Obijanjem bočnih vrata na hramu napravljena je veća materijalna šteta, a vandali su u unutrašnjosti hrama svojim bezbožnim djelom oskvrnuli oltar, bogoslužbene predmete i knjige koje su ispreturali i pobacali po hramu. Od crkvenog inventara iz hrama su odneseni svi krstovi, polomljene ripide i oštećen pribor za krštenje. Materijalna vrijednost predmeta nije velika, čak i ako netko sav ‘prikupljeni’ metal odluči prodati, neće puno zaraditi. No puno je veća duhovna vrijednost imovine – dodaje jerej Sušić koji je provalu i primijetio kada je dolazio u crkvu i vidio otvorena vrata objekta. Kaže, to je već treća provala u zadnja četiri mjeseca, a počinitelji se ne znaju. Otkriven je samo kradljivac poklopaca sa šahtova ispred crkve.

Slaviša Simaković, protojerej-stavrofor, kaže da provale nisu ciljane, bilo je slučajeva da je netko provalio a da nije ništa odneseno jer, dodaje, vrijednih stvari u hramu zapravo i nema. Provalnici su ušli i, zapravo, vidjeli što u tom trenutku ima i što im može ‘biti zanimljivo’.

– Crkva je, iako na glavnom gradskom trgu, pomalo izdvojena, uokolo nema stanara, pa je i lopovima vjerojatno lakše ‘kucati’ na takva vrata. Siguran sam da će se situacija promijeniti kada sagradimo episkopski dvor s uredima pokraj hrama. Time ćemo i mi doprinijeti revitalizaciji Zvijezde, kao što je i slučaj sa studentskim centrom koji se gradi u blizini. Bit će veća fluktuacija ljudi pa će i krađa biti manje – smatra protojerej-stavrofor Simaković. Krađe su, smatra, i rezultat vremena u kojem živimo. 

>> Mitropolit Porfirije na liturgiji istaknuo: Ljubiti i neprijatelje svoje, to je jače i više od tolerancije

Komentara 11

RA
ranko75
23:18 04.03.2015.

Ti koji su provalili se jednako tretiraju bilo gdje na zemaljskoj kugli. Od takvih svi imaju stete.

Avatar zong
zong
07:26 05.03.2015.

O ovome sam pričao nekidan kada je onaj 35 godišnjak prebio onoga 75 gošnjaka. Odmah je objavljeno kako je taj 35 god. srpske nac. ... rekao sam da je obrnuto nebi novine niti pisale a policija nikada nebi priznala da se radi o nac. motivima... Ovo je sada to na djelu... Crkva u Karlovcu nebude samo obijena već budu uvijek kada je obiju i ispisani ustaški simboli... A i čudo je da ti "obijači" u Katoličkoj crkvi ne traže laku zaradu...

Avatar zagondzija
zagondzija
11:49 05.03.2015.

Znaju lopovi da u crkvi nema nista vredno i opet provaljuju,pitanje zasto.Vrlo prosto.........geni su u pitanju............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije