Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv izbjeglica

Česi su u ekonomiji uspješni, no nemaju samilosti

Miloš zeman
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
31.12.2015.
u 23:30

Odnos prema stranim imigrantima određen je zbivanjima u zadnjih sedamdeset godina

Od svih država koje su se nakon raspada istočnog bloka pridružile Europskoj uniji Češka je u industrijskom i gospodarskom smislu najprosperitetnija. Proizvodi čeških tvornica po kvaliteti staju ravnopravno uz bok najboljim njemačkim ili francuskim proizvodima, tehnologija kojom Česi danas raspolažu u svjetskom je vrhu. Jaz između siromašnih i bogatih u Češkoj manji je nego i u jednoj drugoj zemlji EU. Turizam cvate, a etiketa "napravljeno u Češkoj" već odavno ne nosi sa sobom podrugljive konotacije kakve su se odnosile na čehoslovačke proizvode iz prošlog stoljeća.

Ipak, dok u je u gospodarskom smislu Češka jedna od predvodnica Europske unije, u onom drugom, socijalnom smislu, nalazi se na samom začelju europskih država.

Stop "osvajačima"

Sudeći po stavovima službenog Praga, Češka je u odnosu prema imigrantima jedna od najzatvorenijih i protuislamskom histerijom najteže opterećenih zemalja. Češki predsjednik Miloš Zeman već je poznat po teškim tvrdnjama o imigrantima. Val nesretnika koji je zapljusnuo Europu proglasio je prije nekoliko dana organiziranom invazijom, a prije nekog vremena podupirao je protuimigrantsku peticiju za zatvaranje Europe svim došljacima.

– Nitko vas ovamo nije zvao i nemate što tražiti kod nas – poručio je imigrantima koji su prosvjedovali protiv nehumanog odnosa vlasti. Pri tome je Zeman ovlastio policiju da koristi suzavac u slučaju bilo kakvih prosvjeda.

Nije Zeman jedini Čeh koji ima takav stav prema imigrantima, nije čak ni u manjini. Kada je Češka prije nekog vremena prihvatila primiti na liječenje petnaestero bolesne djece iz Sirije, provedena anketa pokazala je da oko 83 posto Čeha nije podržavalo ovu humanitarnu akciju.

Ksenofobija i rasizam obično su najjači u društvima koja nemaju razvijenu multikulturalnost i suživot različitih nacija, a upravo to je ono što se dogodilo s Češkom i Slovačkom u posljednjih sedamdesetak godina. Nakon što je krajem Drugog svjetskog rata tadašnja brojna njemačka manjina deportirana iz zemlje u Njemačku, Češka, Slovačka i Mađarska ostale su prilično homogena područja. Česi i Slovaci definirali su svoju nacionalnost na temelju jezika, što je značilo da je onaj tko ne govori češki ili slovački stranac kojemu se ne može i ne treba vjerovati.

Ovakva situacija danas je samo produbljena. Nakon pojave interneta, društvenih mreža, ali i neselektivne slobode govora ksenofobija i rasizam u Češkoj su doslovno nabujali.

Zaslugu u razvoju netolerancije nosi i internetski portal Parlamentarni listy koji tvrdi kako je otvoren "za sva stajališta", no u principu to znači da je većina njegovih tekstova zasnovana na emocionalnim i ekstremno paranoidnim, najčešće neosnovanim temeljima. Ovaj portal mjesečno ima više od 600 tisuća jedinstvenih posjeta, a u člancima imigrante i izbjeglice najčešće nazivaju "osvajačima".

Ksenofobni stavovi

Klima u kojoj je jedan utjecajan portal dio sustava, a ne izuzetak utjecala je i na potpunu promjenu stava prosječnog Čeha. Još prije dvije godine, kada bi se govorilo o imigrantima, radikalniji Česi počeli bi rečenicu s: "Nisam rasist, ali...". Sada je situacija drugačija, raspravu počinju s: "Ja sam rasist, pa što onda..."

Razina ksenofobije kojom Češka danas odiše vidi se i na tamošnjim Facebook stranicama. Izjave kako izbjeglice i tamnopute treba pogubiti, ugušiti ili poslati u plinske komore nisu rijetkost u raspravama na društvenim mrežama. Posebno je okrutno zvučalo prije nekog vremena kada je pred Libijom potonuo brod s ilegalnim imigrantima i kada se utopilo više od 200 ljudi. Tada su, naravno ne svi, korisnici Facebooka u Češkoj likovali statusima poput: "Plivaj jače, tamni, da vidimo možeš li doći do Europe".

Nisu svi Česi ksenofobi i rasisti. Među njima je veliki broj ljudi svjesnih da imigrantima treba pomoći. No ksenofobni dio društva u Češkoj danas je izrazito glasan, a tom dijelu pripada i dobar dio političke elite, uključujući i predsjednika Zemana. Češka se u dva i pol desetljeća u industrijskom smislu prometnula u jednu od lokomotiva Europe. Hoće li i u humanom smislu proći transformaciju, tek ostaje vidjeti.

>> Češki predsjednik Miloš Zeman: Migranti će kamenovati nevjerne žene, a lopovima rezati ruke

>> Slovenci su sanjali da će biti mala Švicarska, postali mala Mađarska

Komentara 38

BJ
Ben Juda Talmudan
10:11 01.01.2016.

Zamislite Čehe.Oni nemaju samilosti prema nasilnoj muslimanizaciji europskih država i zapravo uništenju kršćanske Europe,koju je smislio sotona sa Wall Sreeta.Isti taj sotona koji nema savjest,drugima određuje što je to humanost. Svaka čast Česima,koji ne dozvoljavaju korumpiranim korporativnim birokratskim psihopatima na na čelu EU da im provode anacionalnu neoliberalnu korporativnu politiku.

LU
Lujo123
03:50 01.01.2016.

Bravo Česi

Avatar Bongozg
Bongozg
10:12 01.01.2016.

Pogresno... vide oni rezultat primanja migranata u drugim zemljama i probleme koje te zemlje imaju nakon 20-30 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije