Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lex Mercator

Slovenija će pokušati otkupiti Mercator? Cerar kao izvanrednog člana uprave delegira iskusnog menadžera

26.04.2017.
u 12:07

Slovenski parlament u utorak je velikom većinom glasova donio zakon koji slovenska vlada motivira potrebom zaštite javnog interesa u slovenskom trgovačkom lancu

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je za slovenski tisak od srijede da će njegova vlada u Mercator, kao izvanrednog člana uprave, delegirati iskusnog stručnjaka, a nije isključio ni mogućnost da Slovenija preko fondova ponovo kupi Mercator.

"U Mercator ćemo poslati stručnjaka i iskusnog menadžera, mislim da smo blizu nalaženju kadrovskog rješenja za to mjesto", kazao je Cerar u razgovoru za Primorske novice.

Slovenski parlament u utorak je velikom većinom glasova donio zakon koji slovenska vlada motivira potrebom zaštite javnog interesa u slovenskom trgovačkom lancu koji je prije tri godine prodan Agrokoru Ivice Todorića, nakon što se koncern našao u velikim problemima zbog prezaduženosti. Tvrdi da je riječ o važnoj sistemskoj kompaniji s obzirom na to da u Sloveniji zapošljava preko 10.000 ljudi i posredno sudjeluje u ostvarivanju 10 posto BDP-a.

"Mi smatramo da sadašnja uprava Mercatora može učiniti sve što je dobro za Mercator, ali je potreban i odgovarajući sustav kontrole", obrazložio je potrebu imenovanja vladinog predstavnika u upravnom odboru kako bi se Mercator zaštitio od eventualnog iscrpljivanja u korist prezaduženog koncerna.

Na pitanje koliko su realne pretpostavke da bi Slovenija ponovo otkupila Mercator, Cerar je kazao kako je to želja mnogih Slovenaca koji se sjećaju kako je to nekoć bila "sjajna kompanija".

"No, u sadašnjem je trenutku u vezi s tim mnogo nepoznanica. Vlada u tom kontekstu traži najbolje rješenje", kazao je Cerar za Primorske novice.

Neki slovenski mediji u srijedu navode kako je donošenje lexa Mercator bio prvi "taktički potez" Cerarove vlade kako bi se s Hrvatskom pokušala dogovoriti kako riješiti pitanje Mercatora u svjetlu krize u Agrokorovu koncernu.

>> Slovenski parlament donio 'lex Mercator' kako bi zaštitili slovenske interese

>> Sberbank razmatra prodaju 1,1 mlrd eura dugova Agrokora: 'U razgovoru smo s kupcima'

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
12:41 26.04.2017.

Samo što će u slučaju ponovnog otkupa Slovenci dobro proći jer prodali su skupo a otkupit će jeftino. Za razliku od hrvatske INE gdje je jeftino prodana kompanija s velikim rezervama a bit će skupo otkupljena operušana firma bez zaliha.. U oba slučaja razliku će platiti HPO ( hrvatski porezni obveznici). Da mi je samo znati domoljubi koje stranke su zaslužni za ovakav kolosalan uspjeh?

DU
Deleted user
21:40 26.04.2017.

Skupo ce ih kostat.

AN
anticenzura
13:15 26.04.2017.

Jasno da nitko od zemalja u regiji nece dati trgovinske lance svoje prehrambene industrije okupatoru, to bi znacilo pokloniti im svoju zemlju i kulturu svoga naroda. Ne znam tko je tako poremecen da se odrekne svoje zemlje i svoga identiteta za novce, ima li takvih na tim prostorima? A jos bi bio veci kriminalac tko bi se usudio napraviti to jednome narodu. Useliti se narodu u kucu i oteti mu zemlju i hranu. Zna se tko je to radio tijekom povijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije