Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenski premijer

Cerar: suradnja s Hrvatskom nakon dolaska nove vlade se popravlja

Miro Cerar
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
13.02.2016.
u 14:17

Dodao je kako će Slovenija idućih tjedana osnažiti kontrolu migracija na granici s Hrvatskom čim to na granici sa Slovenijom učini Austrija, koja je najavila da će uvesti dnevne kvote za maksimalno moguć prijem izbjeglica i migranata.

Suradnja s Hrvatskom po pitanju izbjegličko-migrantske krize bila je lani na njenom početku vrlo problematična, ali se s dolaskom nove hrvatske vlade znatno popravila, izjavio je u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovenski premijer Miro Cerar dodavši da je tome pomogao i njegov nedavni susret s premijerom Tihomirom Oreškovićem u Ljubljani.

"Obojica smo izrazila želju da se ubuduće prihvatimo i rješavanja otvorenih pitanja, da treba naći što više zajedničkih točaka dobre suradnje", istaknuo je Cerar, dodavši da činjenicu da je  hrvatski premijer kao prvi posjet nekoj susjednoj državi odabrao Sloveniju vidi kao pozitivan početak nove suradnje.

Govoreći o migracijskoj krizi u svjetlu sastanka Vijeća EU-a idućeg tjedna, kad će to biti jedna od glavnih tema, Cerar je kazao da još uvijek vjeruje u mogućnost zajedničkog rješenja u nadzoru vanjske granice EU-a, kako bi se ilegalne migracije spriječile, a Europa primila one izbjeglice koji doista zaslužuju međunarodnu zaštitu.

Smisao slovenske inicijative da se pomogne Makedoniji policijskim snagama i opremom u kontroli njene granice s Grčkom, po Cerarovom riječima, usmjeren je na to da se s jedne strane zapadni Balkan zaštiti od moguće destabilizacije u slučaju masovnog migrantskog vala koji bi izazvao bilateralne napetosti, ali i u tome da se "smanji dotok ilegalnih migranata u Sloveniju i Austriju".

Ako to uspije, onda će Slovenija moći djelotvornije kontrolirati svoju granicu s Hrvatskom koja je i schengenska granica, a  pojačanu kontrolu neće trebati uvoditi na granici Austrije i Slovenije, kazao je Cerar.

Dodao je kako će Slovenija idućih tjedana osnažiti kontrolu migracija na granici s Hrvatskom čim to na granici sa Slovenijom učini Austrija, koja je najavila da će uvesti dnevne kvote za maksimalno moguć prijem izbjeglica i migranata.

Cerar je dodao da je ideja Hrvatske o uvođenju vlakova kojima bi se migranti iz istočne Slavonije u Sloveniju dovozili u Šentilj za njegovu vladu neprihvatljiva.

>>Tusk organizira sastanak o migrantskoj krizi: Pozvani Tihomir Orešković i Tomislav Nikolić

Komentara 9

ER
Erazmo
14:34 13.02.2016.

Ova nova Vlada će ,nadam se,uspostaviti ponovno dobre i prijateljske odnose sa susjednim zemljama,koje je bivši predsjednik vlade jako pogoršao bez opravdanog razloga!

Avatar Dančo
Dančo
15:08 13.02.2016.

treba sad izgladiti odnose sa svim susjedima nakon što nas je zoki sa svima posvađao

DU
Deleted user
15:14 13.02.2016.

....ajde, eto neka ti bude. ....vrijeme će pokazati. ....koji ste licemjeri, vi političari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije