Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Merkel odlazi!'

Čelnik njemačkog AfD zgrožava javnost: Berlinski spomenik žrtvama holokausta je sramota!

AFD
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
18.01.2017.
u 19:45

Pristašama je rekao da su Nijemci "jedini narod na svijetu koji je postavio sramotan spomenik u srcu svog glavnog grada"

Čelnik desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) izazvao je zgražanje u zemlji izjavom da je spomenik žrtvama holokusta u Berlinu "sramota".

Bjoern Hoecke, predsjednik AfD-a u istočnij saveznoj državi Tiringiji, poznat je po zapaljivim izjavama o izbjeglicama i drugim rasama.

Pristašama je rekao da su Nijemci "jedini narod na svijetu koji je postavio sramotan spomenik u srcu svog glavnog grada", prenosi u srijedu BBC.

Predsjednik Središnjeg židovskog vijeća Njemačke Josef Schuster rekao je da je AfD "tim antisemitskim i neljudskim izjavama pokazao svoje pravo lice".

AfD je krenula kao euroskeptična stranka, ali je ubrzo skrenula udesno i postigla neočekivano dobar rezultat na regionalnim izborima. Predsjednica stranke  Frauke Petry rekla je prošle godine da bi policija trebala pucati u migrante koji ilegalno ulaze u zemlju.

Stranka očekuje dobar rezultat na saveznim izborima 24. rujna. Posljednje ankete pokazuju da je podupire jedanaest posto birača.

Oko 200 prosvjednika okupilo se pred zgradom u Dresdenu gdje im se u utorak navečer obratio šef AfD-a.

Hoecke je doživio ovacije kada je počeo napadati spomenik sastavljen od 2711 kamenih ploča, otvoren 2005. u znak sjećanja na šest milijuna Židova koje je ubio nacistički režim.

Rekao je da su Nijemci dosad imali kolektivno stanje svijesti "brutalno poraženog naroda" i da za 180 stupnjeva trebaju promijeniti svoj pogled na nacionalnu povijest.

Umjesto da se njemačku djecu u školama podučava o svjetski priznatim filozofima, glazbenicima i izumiteljima kojih imamo više nego bilo koja druga nacija, njemačka povijest prikazuje je kao "loša i smiješna".

Publika je izvikivala "Merkel odlazi!" nakon što je Hoecke usporedio njemačku kancelarku s posljednjim komunističkim čelnikom Istočne Njemačke Erichom Honeckerom.

>> Popularnost anti-imigranstkog AfD-a raste nakon napada u Berlinu

Komentara 31

PP
pp
20:23 18.01.2017.

Neka se i Nijemci oslobode etnomazohizma.

MX
Mister X
21:09 18.01.2017.

Predsjednica stranke Frauke Petry rekla je prošle godine da bi policija trebala pucati u "migrante" teroriste koji ilegalno i nasilno ulaze u zemlju. kad smo potpuni u izjavi onda je sve skupa i poštenije !!!

Avatar superhik74
superhik74
21:40 18.01.2017.

Covek je rekao istinu. Kada su recimo Amerikanci postavili spomenik Japancima, Korejcima, Vijetnamcima ili recimo Iracanima koje su na miljune pobili u svojim osvajackim ratovima ? Gdje je u Izraelu spomenik Palestincima ili Libanoncima koji su oni pobili. Imaju li gdje Francuzi spomenik Alzircima koje su pobili ? Postoje li negdje spomenici u Velikoj Britaniji svim onim domorodcima koje su pobili kolonizacijom Sjeverne Amerike (SAD i Kanade), te Australije, Novog Zelanda, a de ne govorimo Indije, Africkih kolonija, zatim Azije (Kine ). Gdje su njima spomenici ? Kada covjek rece istinu dolazi do "zgrazanja" ? Ovi gore navedeni (posebno Vewlika Britanija) su pobili puno vise od Njemaca i nemaju spomenike svojim zrtvama, kako to ako je to "normalno" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije