Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatočena u snijegu

Čehinja otkrila kako je preživjela mjesec dana na planini nakon što je njezin partner poginuo

planina
Foto: DPA/PIXSELL
26.08.2016.
u 09:43

Nije se mnogo kretala tijekom zatočeništva na planini jer je bila ozlijeđena, a prijetila je i opasnost od lavina

Pavlina Pizova (33), češka planinarka, preživjela je mjesec dana u kolibi u teškim zimskim uvjetima u nacionalnom parku Fiordland na Novom Zelandu, a tamošnje službe spašavanja pronašle su je u srijedu, piše Guardian.

Ona se sa svojim partnerom (27) još 26. srpnja uputila na planinarenje poznatom stazom Routeburn. Dva dana potom, iako su bili dobro opremljeni te imali planinarskog iskustva, dezorijentirali su se i sišli sa staze, a 27-godišnjak se poskliznuo i pao u provaliju. Pavlina se spustila do njega, a on je ubrzo izdahnuo.

Još tri dana provela je na otvorenom, a potom je sva promrzla zaklon pronašla u jednoj kolibi u blizini jezera Mckenzie gdje je provela razdoblje do spašavanja. Preživjela je zahvaljujući namirnicama koje je zatekla u njoj, a spasioci kažu kako je bila u dobrom stanju kad su je pronašli unatoč hladnim uvjetima i visokom snijegu. U kolibi je bila i radiostanica, no nije znala kako je uključiti.

Nije se mnogo kretala tijekom zatočeništva na planini jer je bila ozlijeđena, a prijetila je i opasnost od lavina. Ispred kolibe u snijegu je napravila slovo H ("help" na engleskom – pomoć) nadajući se kako će ga netko spaziti iz zraka.

Potraga za planinarima počela je tek prošlog tjedna jer je tek tada češko veleposlanstvo obavijestilo novozelandsku policiju o nestanku. Da se prijeđe navedena staza, potrebno je dva do četiri dana, a zimi je zatvorena. No, unatoč tome mnogi se odlučuju na planinarenje njome.  

 

Komentara 9

MY
mycropht
11:20 26.08.2016.

Aha, shvatio sam. Ako stradamo u planini, moramo doći do najbliže kolibe s namirnicama i tako ćemo preživjeti. To je fantastičan savjet! Odmah ću ga podijeliti sa prijateljima...

CR
crogirl555
11:23 26.08.2016.

Znaci, diljem svijeta Cesi prave s***a, ne samo kod nas.

ER
Erick
11:12 26.08.2016.

Dbro pripremljeni, gdje im odasiljac koji bi trebali ukljuciti ako su u nezgodi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije