Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epidemija u BiH

Čak dvije trećine oboljele djece nisu primile cjepivo

torba
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
19.04.2015.
u 06:30

Prema zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH, za roditelje koji ne cijepe djecu predviđena je kazna od 100 do 2000 KM

Lani se BiH suočila se epidemijom ospica, koja je pogotovo bila izražena u Tuzlanskoj županiji. Od lanjske veljače pa do kraja ožujka 2015. prijavljen je 4361 slučaj ospica. Početkom ove godine epidemija se proširila i Republikom Srpskom te je od lanjskog svibnja do 2. ožujka broj oboljelih dosegao 2409.

Kako je konstatirao Zavod za javno zdravstvo FBiH, 97,4% oboljelih je necijepljeno, nepotpuno cijepljeno ili im je cijepni status nepoznat.

– Definitivno je razlog epidemijskog širenja necijepljenost jer više od dvije trećine oboljelih je necijepljeno ili nije primilo dvije doze kombiniranog cjepiva protiv te tri bolesti – kazala nam je glavna federalna epidemiologinja dr. Jelena Ravlija. Ona je istaknula da se programom obveznog cijepljenja ne postiže poželjan obuhvat te, ako se nastavi trend opadanja stope cijepljenja, nestat će „kolektivni imunitet“ koji sprečava cirkuliranje uzročnika u populaciji, zbog čega bismo se mogli suočiti s nekim iskorijenjenim bolestima. Početkom ove godine njemački institut Robert Koch objavio je da su tražitelji azila iz BiH i Srbije krivi za epidemiju ospica u Berlinu.U FBiH cijepljenje je zakonska obveza, kao i u RS-u. Prema zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH, za roditelje koji ne cijepe djecu predviđena je kazna od 100 do 2000 KM. Djeci koja se ne cijepe može biti osporen upis u vrtić ili školu.

>> Pedijatrima više ne treba suglasnost roditelja za cijepljenje

Komentara 15

ZR
Zrakomlat
12:16 19.04.2015.

farmaceutska mafija je ta koja je protiv vakcine, to je najeftinija i najefikasnija zastita od virusa, s druge strane jedini lek- interferon, koji u nekoj meri moze da deluje na virus kosta 24 000e. dete obolelo od decije paralize kosta drustvo oko milion evr... a vakcina je 10e. interes je jasan, tim pre sto je nasao uporiste u prostom i nemustom narodu.

ZR
Zrakomlat
11:23 19.04.2015.

problem je sto su vakcinisana deca izlozena vecem riziku virusa mutanata. ovo je ugrozavanjs opste bezbednosti, roditelji zaboravili kako se umire od iskorenjenih bolesti, pa bi da se podsete, primitivan sadizam, cedomorstvo.

MA
Malenkost
08:38 20.04.2015.

Znak primitivizma i Nehigijene- Balkan !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije