Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anketa pokazala

Čak 45 % Austrijanaca radije troši nego štedi

štednja
Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL
30.07.2014.
u 11:20

Naime, anketa je pokazala da 45 posto austrijskih građana u ovom trenutku više tendira osobnoj potrošnji nego štednji uz rekordno niske kamate, kojoj je sklono 35 posto Austrijanaca.

Austrijanci radije troše novac i potiču gospodarstvo nego štede, rezultat je istraživanja austrijskog Instituta Integral provedenog za potrebe Erste Banke.

Naime, anketa je pokazala da 45 posto austrijskih građana u ovom trenutku više tendira osobnoj potrošnji nego štednji uz rekordno niske kamate, kojoj je sklono 35 posto Austrijanaca. Daljnjih 18 posto, kako je izjavilo, ne osjeća se ''pritisnutim“ u niti jedan od dva navedena smjera.

- Unatoč niskoj kamati ne treba zaboraviti na novčana ulaganja - upozorava Peter Bosek, predstojnik za privatnu klijentelu i tvrtke u Erste Banci. I to, kako je kazao, na štednu knjižicu za kratkoročnu likvidnost i slučajeve u nuždi u nepredvidivoj svakodnevici ili dugoročna ulaganja u smjeru štednje za mirovinu.

Kad je riječ o štednji ispitanici, koji pokazuju sve manje zanimanje za štednu knjižicu kao sredstvo štednje, u anketi su naveli da očekuju da će u narednih 12 mjeseci na stranu moći staviti oko 5.100 eura. Iako Austrijanci radije čuvaju novac u banci nego u ''čarapi“, samo njih 59 posto je reklo da će slijedeću godinu ulagati novac na štednu knjižicu, za razliku od lani kada je ovom obliku štednje bilo sklono čak njih 65 posto.

Prema objavljenom izvješću Erste Banke, štednja za stanove i gradnju kuća s 52 posto (-2), kao i životno osiguranje koje žele zaključiti 4 od 10 anketiranih, zadržali su stabilnu poziciju. Jedna trećina ispitanika namjerava unaprijed štedjeti za mirovinu, 11 posto želi kupiti dionice, 14 posto uložiti u fondove, a 9 posto uzeti pozajmice.

Oni koji planiraju uzeti kredit, računaju na znatno niži financijski volumen od onog prije godinu dana: 47.400 eura (-27 posto).

Anketa je također pokazala da trećina Austrijanaca računa na veće izdatke u slijedećih godinu dana. Njih 13 posto (-5 posto) planira ih pokriti kreditnim sredstvima,  8 od njih 10 vlastitom štednjom, a 6 posto posudbom novca iz privatnih izvora.Austrijsko stanovništvo je trenutno uvjerenja da je bolje trošiti nego štedjeti, usprkos padajućim kamatnim stopama, jer potrošnja ubrzava gospodarski rast. 

Komentara 2

RO
robertbruckner
18:56 30.07.2014.

hehehehehe pomazu svoju ekonomiju hehehehehehe, hrvati sparaju i sparaju i nece da pomognu ekonomiji hehehehehehe

Avatar EU afrodita
EU afrodita
20:51 31.07.2014.

"Some people spend their money freely and still go richer. Others are coutous and yet grow poorer." (Proverbs)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije