Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreni za javnost

CIA-ini tajni dosjei otkrivaju kako je George Bush reagirao na rušenje 'blizanaca'

George W. Bush
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
1/3
22.09.2014.
u 09:43

Samo 30 minuta prije nego što je od svog osoblja doznao o zabijanju prvog zrakoplova u WTC, Bush je čitao novine, otkrivaju tajna izvješća CIA-e

CIA je javnosti otvorila dio tajnih dosjea u kojima se mogu pronaći mnoge pikanterije kojima su se obavještajci bavili. Među njima je i onaj pod nazivom ''11. rujan 2001.: Uz predsjednika'' koji opisuje kako je izgledao radni dan Georgea W. Busha tog kobnog datuma.

Kako piše Daily Mail, samo 30 minuta prije nego što je od svog osoblja doznao o zabijanju prvog zrakoplova u WTC, Bush je čitao novine. Prišao mu je zamjenik direktora CIA Michael Morell, a Bush ga je upitao: ''Ima li nečega zanimljivog danas?'' Bush i osoblje tada su bili na službenom putu. Nalazili su se u hotelu na Longboat Keyu na Floridi. Predsjednik je osoblje ispitivao je li ugodno spavalo i jesu li čuli valove s plaže. Samo nekoliko minuta poslije uslijedili su događaji koji će taj dan učiniti najtragičnijim u Bushovu mandatu, ali i u novijoj američkoj povijesti.

U trenucima dok je prvi neboder WTC-a gorio, predsjednik se vozio prema osnovnoj školi Booker u Sarasoti. Na mobitel ga je nazvao tajnik Bijele kuće i priopćio mu vijest.

– Bush se okrenuo prema meni i pitao:'' Michael, znaš li nešto o tome?'' Rekao sam mu da ne znam i dodao kako se nadam da je riječ o nesretnom slučaju, a ne o terorizmu – prepričava Morell.

Dok je Bush sjedio u razredu s prvašićima, prišao mu je Morell i priopćio vijest o drugom napadu. Sada je postalo jasno da su SAD napali teroristi. Bushevo se lice , piše u izvješću Morell, zamrzlo.

– Tiho je buljio u svemir nekoliko minuta, bio je to neugodan osjećaj – kazao je Morell. Potom je cijela svita krenula prema predsjedničkom zrakoplovu koji su pomno pretražili u strahu da je i on meta napada. Tijekom leta prema Louisiani svi su bili zabrinuti i u šoku. Predsjednik je bio čvrst, tvrdi Morell.

– Pitao me je tko je to mogao učiniti. Odgovorio sam mu da iza napada najvjerojatnije stoji Osama bin Laden i Al-Qa'ida – naveo je Morell.

>>Bush i Blair na sudu zbog ratnih zločina tijekom iračkog rata?!

>>Bush ne želi biti skupljač novca za republikance niti će držati govore

Komentara 45

BF
brkonja fra brkati
10:41 22.09.2014.

Zgrada br. 7 se srušila od straha.

FA
faxfax
10:02 22.09.2014.

jadni mali bush.nista nije znao ,nevinasce jedno....na dusi nosi miliune mrtvih i ranjenih,izbjeglih i gladnih a niko na ovom je...om svijetu nesmije da to procesuira...jadna smo mi civilizacija ako su nam ovo heroji i vodje naroda..zato i jesmo tu gdjee jesmo.....puni zla ,ratova i nesigurnosti...

RA
Rangostar
10:38 22.09.2014.

Building 7 ( zgrada od pedesetak katova ) pade vertikalno za 8 sekundi. Ništa je nije pogodilo ali zbog nečeg svi nosivi stubovi kolapsiraše u istom trenutku. Zanimljivo,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije