Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Očajne izbjeglice sukobile se s policijom i legle na prugu

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
03.09.2015.
u 14:48

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako je izbjeglička kriza 'njemački problem' jer je Njemačka zemlja u koju izbjeglice žele stići

Glavne željezničke postaje u Budimpešti nakon dva dana ponovno su otvorene za stotine izbjeglica koji od utorka čekaju kako bi otputovali dalje na zapad, javlja BBC News.

Iako je izbjeglicama dopušteno ući na postaje, vlakovi zasad ne prometuju prema zapadu. Jedan je vlak krenuo s kolodvora no potom je zaustavljne blizu centra za registraciju migranata gdje su se izbjeglice pružile otpor snagama policije koje su ih pokušali izvući iz vlaka kako bi se registrirali. Neki od njih lupali su po prozorima vlaka vičući 'Njemačka, Njemačka!

Naime, velik broj izbjeglica koji se trenutačno nalaze u Mađarskoj odbijaju se registrirati kako bi mogli nastaviti putovanje do Njemačke i tamo tražiti azil. Regulative Europske unije propisuju kako migranti azil moraju tražiti u zemlji u koju su prvo stigli.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako je izbjeglička kriza 'njemački problem' jer je Njemačka zemlja u koju izbjeglice žele stići.

Samo u lipnju, u Europu je stiglo čak 107.500 izbjeglica, a očekuje se kako će ih Njemačka primiti 800.000, što je četiri puta više no lani.

Podsjetimo, od Münchena do Gevgelije u Makedoniji tisuće izbjeglica i prognanika, velikom većinom iz Sirije, ali ima ih i iz Iraka, Afganistana i Eritreje, pokušavaju naći barem privremeni dom, a europski lideri u istom dahu pozivaju na solidarnost i poručuju susjedima da primijene europske propise prema kojima za putovanje unutar sigurne europske schengenske zone i oni koji bježe iz zemlje u kojoj ratuju četiri vojske moraju imati uredne vize.

Kolodvori u Mađarskoj prepuni su očajnih ljudi, a pravila se mijenjaju iz sata u sat. U ponedjeljak su neki vlakovi pušteni na put dalje prema zapadu, u Austriju i Njemačku, a u utorak je policija istjerala izbjeglice s kolodvora Keleti u Budimpešti i zatvorila ga. Zbog toga su stotine izbjeglica prosvjedovale ispred kolodvora, vičući "Njemačka, Njemačka" i dižući pritom u zrak malu djecu i karte za vlak.

>> EU zatvara granice i kolodvore, Sirijci u Budimpešti viču: 'Angela, volimo te!'

Komentara 35

Avatar Lutkica
Lutkica
15:42 03.09.2015.

bolje bi bilo europljanima da surađuju, umjesto što se međusobno optužuju, jer svi smo u istoj barci i zato bi trebali to riješavati zajedno

PA
pacoje
21:53 03.09.2015.

izbjeglice se tretiraju kao zivotuinje,od ovih "ljudi"

JM
jorgovan.mojski
22:01 03.09.2015.

fasisticko ponasanje madjara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije