Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČLANAK 50

Britanska premijerka pod pritiskom, europski čelnici žele znati kada će pokrenuti Brexit

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
01.10.2016.
u 17:52

May je europskim čelnicima kazala kako njena vlada ne želi pokrenuti proceduru dok kabinet ne dogovori ciljeve.

Britanska premijerka Theresa May nalazi se pod pritiskom europskih vođa da na kongresu njene stranke otkrije kada će početi procedura napuštanja Europske unije.

Kako navode neki stariji dužnosnici EU, u neformalnim razgovorima doznali su kako May planira pokrenuti formalnu proceduru početkom iduće godine, no ona to do sada nije potvrdila u javnosti. S druge strane, veliki je pritisak i da ne otkrije točan datum izlaska prije nego vlada definira pregovaračke ciljeve, javlja Guardian.

May će u nedjelju održati kongres Konzervativne stranke, a jasan datum početka pregovora traže i euroskeptici poput Iaina Duncana Smitha ali i proeuropljani poput Nicky Morgan.

Premijerka ne želi da joj tema Brexita dominira na njenom prvom kongresu, no ostale stvari iz političkog života izgledaju nevažno pored toga. 

Većina europskih lidera slaže se da se Članak 50 aktivira početkom 2017. godine jer to daje dovoljno vremena Velikoj Britaniji da napusti EU prije sljedećeg kruga izbora za Europski parlament 2019. godine. 

May je europskim čelnicima kazala kako njena vlada ne želi pokrenuti proceduru dok kabinet ne dogovori ciljeve. Čelnici pak žele znati okvirne datume, djelomično zbog tržišta ali i da EU nastavi raditi na svojim budućim institucionalnim strukturama.

>> Merkel: Brexit je upozorenje svima nama da ponovno razmislimo što nam Europa znači

>> Sarkozy: Britaniji bih ponudio novi europski ugovor ako postanem predsjednik

Komentara 4

I1
ing-12345
09:12 02.10.2016.

EU čelnici mogu britanskoj premijerki staviti sol na rep. Britanija će aktivirati članak 50 kada to bude njoj odgovaralo a ne onda kada ta EU beskorisna gospoda to pitaju.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
18:58 01.10.2016.

sto ptije to bolje.ali jedno moraju znati ni sam vuk nije gospodar u sumi ako nije u coporu.smijesan narod

Avatar Oluja95
Oluja95
09:42 02.10.2016.

Da vam skratim iscekivanje, rekla je da ce pokrenuti Brexit prije izbora u Njemackoj sljedece godine, dakle prije 9.mj. 2017.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije