Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finija, lakša i veća

Britanci imaju novu kovanicu funte: Bit će među najsigurnijima na svijetu

funta
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.03.2017.
u 09:17

Lik kraljice Elizabete II. otisnut je na jednoj strani, a drugu rese simboli Engleske (ruža), Škotske (čičak), Walesa (poriluk) i Sjeverne Irske (djetelina)

Dan uoči službenog pokretanja Brexita, Britance je iznenadila nova kovanica funte koja je puštena u optjecaj, a novost je što više nije potpuno zaobljena već dvanaesterokutna

Nova kovanica bit će među najsigurnijima na svijetu, tvrdi ministarstvo financija i podsjeća da je na svakih 30 sadašnjih kovanica jedna krivotvorena

Nova kovanica finija je, lakša i nešto veća od sadašnje. 

Lik kraljice Elizabete II. otisnut je na jednoj strani, a drugu rese simboli Engleske (ruža), Škotske (čičak), Walesa (poriluk) i Sjeverne Irske (djetelina). 

Oko 1,5 milijardi novih novčića bit će iskovano u Walesu, u Royal Mintu, službenoj agenciji za britansku valutu. Nove funte postupno će stizati u banke i trgovine u idućih šest mjeseci.

> > Ujedinjeno Kraljevstvo danas pokreće proceduru izlaska iz Europske unije

> > 'Jako sam tužan. Nisam mislio da će se to dogoditi'

Ključne riječi

Komentara 2

IB
istina_boli
13:09 30.03.2017.

He, koliko su zemalja opljackali i ne imali najsigurniju valutu.

DA
Dada24
21:38 29.03.2017.

Kuna je najsigurnija na svjetu. Niko je nema pa ne moze niko da ju isfi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije