Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice odluke

Brexit srušio rejting Velike Britanije, mogao bi joj srušiti i BDP

A general view shows the city of London, Britain June 28, 2016.  REUTERS/Neil Hall
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
29.06.2016.
u 18:48

Tržišta se oporavljaju od početnog šoka pa čak raste i funta, ali vrlo blago i sporo

Da je strah globalne ekonomije od ponavljanja gubitaka vezanih uz financijsku krizu 2008. i dalje prisutan najbolje pokazuje histerična reakcija američkih tržišta i bonitetnih kuća na rezultate referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Iako će otočna monarhija tek krenuti u proces razdruživanja od kontinentalne Europe, Standard&Poor’s i Fitch Ratings preko noći su joj srezale kreditni rejting, a američka tržišta i nakon dva dana trgovanja bilježe minuse u tisućama milijardi dolara. Reakcija je pretjerana, ali je izbrisala vrijednost mnogim tvrtkama među kojima su najviše propatile bankarske kuće.

Usporit će britanski BDP

Britanci više neće uživati status ekonomije sa savršenim kreditnim potencijalom, a investitori će im moći naplatiti nešto veću kamatu od trenutačnih dva posto za desetogodišnje zaduženje. Politička neizvjesnost i očekivanje usporenog rasta razlog je što su u S&P-u odlučili srezati rejting Velike Britanije za čak dvije ocjene, a u Fitchu su istaknuli da ih zabrinjava i škotski referendum o nezavisnosti. Nijedna od agencija nije istaknula da ih zabrinjava opstanak financijske industrije odnosno londonskog Cityja. Sam grad London nosi 22 posto ukupnog britanskog BDP-a, a ako se velike banke isele iz Londona mogla bi se srušiti kompletna britanska ekonomija. Prve analize već najavljuju usporavanje rasta BDP-a sa dva posto na manje od 1 posto, a sramežljivo se najavljuje i mogućnost recesije. Europa, koja je bila glavni klijent financijskih usluga, neće zbog toga previše patiti, ali će svakako osjetiti udar pada ekonomske snage Britanaca kroz turizam i narudžbe usluga i roba.

Burze u utorak rasle

To anticipiraju tržišta kapitala, koja su se nakon dva dana žestokog pada u utorak ipak počela oporavljati. Ukupno je dosad njemačko tržište mjereno kroz indeks DAX izgubilo 87 milijardi eura vrijednosti, a londonski FTSE100 koji objedinjuje najveće tvrtke Velike Britanije oporavio se u jednom danu za čak 30 milijardi funti pa sada gubi oko 60 milijardi funti na Brexitu. Američke burze u utorak su počele trgovanje snažnim rastom, većim od 1%, što daje naznake da će znatan dio gubitka, više od 1000 milijardi dolara, ipak biti nadoknađen. Oporavlja se čak i funta, ali vrlo blago i sporo.

Komentara 19

OP
opančar
18:57 29.06.2016.

bravo englezi, konačno ste rekli veliko NE MASONIMA , iako vas ne podržavam, jer ste opljačkali pol planeta, sad ste doista u pravu.

Avatar fuzzy
fuzzy
21:46 29.06.2016.

'rejting"? Što im je to?!? Ako ti polupismeni novinari već koriste tuđu leksiku, neka barem to napišu ispravno: piše se 'rating'. Dno dna hrvatskog novinarstva.

GF
gfrancic
20:19 29.06.2016.

Pozalice EU jer slijefi domino efekt izlaska ostalih clanica, bye, bye EU, a nakon toga slijefi raspad NATO-a, i mir u Evropi. Ameriko snalazi se sama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije