Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema pristranosti

Brammertz: Tužiteljstvo BiH podiže optužnice bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve ili počinitelja

Serge Brammertz
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/3
05.11.2016.
u 18:05

Glavni haaški tužitelj pri tome je naveo da su ove godine, uz ostale, podignute optužnice za zločine u Stocu, Milićima i Konjicu

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je za sarajevsko Oslobođenje od subote da Tribunal na dijeli stajalište da  uhićenja branitelja Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u Orašju predstavljaju pristrano provođenje pravde u BiH navodeći da je ranije tijekom godine iz ove institucije zatraženo od hrvatskih vlasti da preispitaju odluku o zaustavljanju suradnje u procesuiranju ratnih zločina.

“Kada je riječ o sugestijama da uhićenja u Orašju predstavljaju selektivnu pravdu, Tužiteljstvo Haaškog tribunala taj i druge događaje ne vidi tako. Naprotiv, vidjeli smo da Državno odvjetništvo BiH podiže optužnice bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve ili počinitelja i na osnovu jačine dokaza“, rekao je Brammertz.

Glavni haaški tužitelj pri tome je naveo da su ove godine, uz ostale, podignute optužnice za zločine u Stocu, Milićima i Konjicu. Upitan smije li vlada jedne članice EU obvezati svoje pravosudne institucije da ne surađuju sa susjedima u procesuiranju ratnih zločina, Brammertz je naveo da je od Zagreba zatraženo preispitivanje te odluke.

“Tužiteljstvo Tribunala je ranije ove godine Vladi Republike Hrvatske i Vijeću sigurnosti UN-a izrazilo zabrinutost zato što su hrvatske vlasti dobile upute da ne pružaju pravosudnu suradnju u svezi s određenim predmetima ratnih zločina. Nije upitno da ta politika ometa regionalnu suradnju i tražili smo od hrvatske Vlade da je preispita”, pojasnio je Brammertz.

Hrvatska vlada je prošle godine, nakon podizanja niza optužnica u BiH s političkim kvalifikacijama o postojanju navodnog udruženog zločinačkog pothvata, u kojemu se optužuje više visokih časnika i pripadnika HVO-a, a u kojima je spominjana i Republika Hrvatska, odbila mogućnost ustupanja arhivske građe HVO-a, koja se nalazi u Dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Zagrebu.

Tadašnji premijer Zoran Milanović rekao je, povodom zamolbi BiH upućenima hrvatskim pravosudnim tijelima u kojima se u činjeničnom opisu kaznenih djela koristi široko postavljeno i ekstenzivno tumačeno sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu, koje uključuje pripadnike oružanih snaga, policije, sigurnosnih i obavještajnih službi Hrvatske, pa i članove političkih struktura i članove tijela vlasti, da "nakon 20 godina Hrvatska neće dopustiti političke optužnice" niti po njima postupati.

"U opisu događanja u BiH spominju se napadi hrvatske vojske i neke stvari koje naprosto, po našem viđenju, nisu točne i one vrijeđaju pravni poredak RH. One ne proizlaze iz međunarodnih sporazuma koji su bili na snazi i iskrivljuju sliku o tome što se tamo događalo", kazao je tadašnji ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuvši kako je interes svih individualno procesuiranje svih zločina te da je Hrvatsku u tom pogledu spremna pružiti pravnu pomoć svakoj zemlji.

"Ali, svaka zemlja mora znati da sve ono što izlazi izvan toga vrijeđa naš pravni poredak i mi po tome nećemo postupati", poručio je tada Miljenić te izrazio očekivanje da će pravosudna tijela u BiH poštivati takav stav Hrvatske i "odstupiti od teza koje nisu točne i vrijeđaju naš pravni poredak".

>> Hrvatska mora optužiti oficire Armije BiH i Vojske RS-a

Komentara 10

OS
osica
19:55 05.11.2016.

Ah,da tek sam skopčala " to je onaj gospodin koji nas jako, jako voli."

DH
dalibor.hren
07:55 06.11.2016.

Gdje su optužnice za Srebrenicu i 7.000 nevinih žrtava?

DU
Deleted user
11:08 06.11.2016.

Serge Brammertz ti si umno poremečna osoba. Oslobodilačka akcija „Oluja“, kako to tvrde i Amerikanci, spriječila je da Ratko Mladić u Bihaću pobije čak 40.000 ljudi, dakle, pet puta više nego u genocidu u Srebrenici. Zato se Hrvatska, čak ni čak ni ona Tuđmanova, ne može nazivati agresorom na BiH, onako kako to govorimo o Srbiji. Ne samo što nije spriječila genocid u Srebrenici, Srbija je lokalnim Srbima osiguravala glavnu vojnu i političku logistiku u ratu protiv BiH. A da nije bilo Hrvatske, možda bi najveća evropska masovna grobnica poslije Drugog svjetskog rata danas bila u Bihaću. Samo preko zagrebačkog, a ne beogradskog aerodroma, Bosni je, kada je to bilo najpotrebnije, stizala najvažnija pomoć.Bez obzira što je Bakir Izetbegović “slobodno” prošetao beogradskim sokakom (Knez Mihajlovom), za mnoge Bosance i danas, 20 godina kasnije, nije isto hodati Zagrebom i Beogradom. Iz srbijanske, a ne hrvatske prijestonice, još stižu i Interpolove potjernice protiv onih koji su branili Srebrenicu ili Sarajevo. Uistinu, „Oluja“ je slomila kičmu velikosrpskom projektu, zaustavila rat i omogućila da krenu mirovni pregovori u BiH - do Dejtona; sve ostalo su nijanse. Toliko što se tiče američkog učešća i lingvističke preciznosti!....Nažalost je to kriva europska politika koja je stala us miloševića i tako agresorsku politiku prema ostalim državama koje su se branile od srpsko četničkih hordi.Trebalo se dozvoliti da udružene bh i hrvatske snage u ljeto 1995. godine oslobode Banju Luku,i stanje u Bosni i Hercegovini bilo bi kudikamo puno bolje nego je danas.A Bakir Izetbegović je muslimanski izdajica za sve što se događalo muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije