Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubojstvo njemcova

Djevojka Ana prebačena u Ukrajinu: Ne znam ništa, samo želim ići kući k bolesnoj majci

Ana Durickaja
Foto: Screenshot
1/9
03.03.2015.
u 10:14

U vrijeme ubojstva Njemcov je bio u društvu mlade Ukrajinke Ane Durickaje kada su na njega zapucali atentatori blizu Kremlja

Ana Durickaja, djevojka ruskog šefa oporbe Borisa Njemcova koji je u petak ubijen u Moskvi, prebačena je zrakoplovom u Kijev. Ana (23) s kojom je Njemcov tog dana bio na večeri na Crvenom trgu, trenutačno je jedina svjedokinja u slučaju njegova ubojstva.

Ukrajinska manekenka kazala je kako je policiji ispričala sve što je znala te je tražila da je puste kući u Kijev kako bi otišla kod majke koja je bolesna i u teškom psihičkom stanju.

– Trenutačno sam u statusu svjedoka, rekla sam policiji sve što znam. Ne razumijem što još uvijek radim u Rusiji, želim ići kući kod svoje majke koja je bolesna i u teškom psihičkom stanju – rekla je ranije za rusku TV Rain.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Rusiji objavilo je pak kako su Ani pružili svu potrebnu pomoć pri povratku kući.

Držao do obitelji, ali imao dosta ljubavnih avantura

Da se sve odvijalo kako je svojedobno zamislio nekadašnji ruski predsjednik Boris Jeljcin, u Kremlju bi umjesto Vladimira Putina sjedio prije nekoliko dana ubijeni Boris Njemcov, a u Ukrajini bi vrlo vjerojatno vladao mir. Naime, ruski oporbeni političar i fizičar kojega su nepoznati napadači ustrijelili u petak navečer nedaleko od Kremlja bio je Jeljcinov favorit za njegova nasljednika.

Tvorci šok-terapije

Karizmatičnog mladog demokrata, kako su Njemcova svojedobno nazivali zapadni mediji, Jeljcin je već tijekom 1994. predstavio tadašnjem američkom predsjedniku Clintonu kao svoga nasljednika.

Tri godine potom, Jeljcin ga je imenovao i potpredsjednikom vlade zaduženim za gospodarstvo, no upravo u tome trenutku počeo je Njemcovljev pad iz visoke politike. Svojim potezima u vladi znatno je, naime, kumovao ruskoj gospodarskoj krizi golemih razmjera, koja se razmahala već 1998. Bio je to uvod u posljednji, najteži dio ruske gospodarske golgote kada su Rusi jedva spajali kraj s krajem. Umjesto njega, Jeljcin je za svog nasljednika odabrao Putina, a Njemcov je otišao u oporbu.

Zajedno s Antonijem Čubaisom, jednim od glavnih tvoraca šok-terapije i ruskog modela privatizacije koji je omogućio stvaranje oligarha, osnovao je Savez pravednih snaga, stranku koja je na izborima za Dumu 2003. osvojila oko osam posto glasova. Već godinu dana potom Njemcov se razišao s Čubaisom, koji nije htio javno kritizirati njegove stare neprijatelje i suparnika Putina, kojega je osobno mrzio smatrajući da je preuzeo njemu namijenjenu ulogu.

Njemcov je osnovao Solidarnost, pokret protiv korupcije i kriminala, i počeo oko sebe okupljati opoziciju. Posebno dobre veze održavao je s oligarsima, koji su djelomično upravo zahvaljujući Njemcovu i došli do velikog bogatstva, ali i s nekadašnjim ukrajinskim predsjednikom Juščenkom, čiji je bio savjetnik.

Prijatelj Ukrajine

Pozivao je na mir, na prosvjede protiv korupcije i pljačke ruskog društva, ali iza svega ponajprije na prosvjede protiv Putina, kojega nije mogao smisliti. U vrijeme izbijanja sukoba u Ukrajini pozivao je Kremlj da ne pomaže separatiste, da zaustavi rat. Njemcov je vjerovao kako je jedini ispravan put za krizu uspostava ukrajinsko-ruske poslovne suradnje koja bi donijela gospodarski prosperitet cijelom kraju.

I neposredno prije smrti, samo nekoliko sati prije nego što su ga pokosili meci na mostu pokraj Kremlja, pozivao je preko društvenih mreža sve Ruse da mu se u nedjelju pridruže na prosvjedu za Ukrajinu.

>> Njemcova djevojka: Pustite me da se vratim u Kijev

>> Opasna Rusija: Kako su umirali protivnici Vladimira Putina

Komentara 18

ML
mlinaivo
10:23 03.03.2015.

Ova se tek sad sjetila da ima bolesnu majku. Koji klinac onda radiš u Moskvi?

DJ
djsebastijan
14:00 03.03.2015.

TOMZAG Svaka cast na komentaru kakav je ovo tip zamisli svojevremeno upropastio ekonomiju Ima tri zene cak jednu aktuelnu istovremeno seta po mostovima sa 30 g mladjom !!!! Bas mi cudno kako to da svi ti disidenti imaju makar majku neruskog porijekla!!!!!

TO
tomzag
10:18 03.03.2015.

Eh, da je ostao ovaj oligarh-serviser na vlasti, sad bi Rusija bila banana zemlja u dugovima preko ušiju, zapadnjaci bi odlazili u Moskvu na seks-safari, gladni seljaci bi skapavali od zime ali bi bio mir dok bi ciobanksteri upravljali ruskim plinom i naftom te plemenitim metalima. Zapravo, ne bi ni tad bio mir jer bi izazivali rat sa zlom i podivljalom Kinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije