Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predložio Morales

Bolivija želi papu Franju kao jamca u pograničnom sporu sa Čileom

papa
Reuters/PIXSELL
01.08.2015.
u 10:34

Tijekom svoga nedavnog boravka u trima državama Južne Amerike papa Franjo je dosta neodređeno govorio o bolivijsko-čileanskom sporu

Bolivijski predsjednik Evo Morales službeno je predložio vladi u Čileu da papa Franjo bude jamac u pregovorima za rješenje spora oko bolivijskog izlaska na more. Morales je o tom prijedlogu govorio na konferenciji za novinare kazavši kako je spor bila jedna od tema u razgovoru s papom Franjom tijekom njegova posjeta južnoameričkim državama, te kako je predsjednici Čilea Michelli Bachelet predložio da zajedno odu u Vatikan i potvrde papino uključenje u rješavanje spora. Inače, papa Franjo bi 2016. godine trebao pohoditi Čile.

Čileanska vlada je 10. lipnja 2015., upravo dok se Franjo nalazio u pohodu trima državama (Ekvador, Bolivija i Paragvaj) na Andama, uputila notu Boliviji kojom je izrazila volju za ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa prekinutih 1978.

U pozadini čileansko-bolivijskih odnosa nalazi se uvijek neriješeno pitanje izlaska na more, jer je Bolivija u ratu sa Čileom između 1879. i 1883. izgubila 400 km obale. Morales je sada odgovorio kako je La Paz spreman ponovno uspostaviti diplomatske odnose sa Čileom uz rješavanje spora oko izlaska na more u pregovorima koji ne bi trebali trajati više od pet godina.

Navodno je papa Franjo, prema riječima Moralesa, podupro inicijativu za rješenje pitanja „povratka bolivijskom narodu suverenog prostora izlaska na Tihi ocean“.

Prva reakcija čileanske vlade na Moralesov prijedlog bila je hladna. Glasnogovornik predsjednice Michelle Bachelet, Marcelo Diaz, kazao je kako do uspostave diplomatskih odnosa mora doći „bez postavljanja uvjeta“. Do sada je Santiago de Chile uvijek odbacivao mogućnost otvaranja pregovora o izlasku Bolivije na Pacifik. Bolivija je 2013. godine cijeli slučaj iznijela pred Međunarodni sud u Haagu, ali Čile ne priznaje jurizdikciju toga suda u ovom sporu.

Tijekom svoga nedavnog boravka u trima državama Južne Amerike papa Franjo je dosta neodređeno govorio o bolivijsko-čileanskom sporu. U zrakoplovu na povratku u Rim bolivijski novinar pitao je Franju da li bi prihvatio ulogu posrednika u sporu između dvije države. Franjo je odgovorio kako je „pitanje posredovanja vrlo osjetljivo i ono bi bilo samo kao posljednji korak“. Vatikansko posredovanje u riješavanju argentinsko-čileanskog spora oko kanala Beagle 1978. bilo je „da se izbjegne rat“, objasnio je Franjo i dodao kako je u katedrali Bolivije dotaknuo tu temu na „delikatan način vodeći računa o žalbi međunarodnom sudu“. Podsjetio je kako je kazao, u tom kontekstu, da „braća trebaju razgovarati, južnoamerički narodi vode dijalog za stvaranje velike domovine, dijalog je neophodan“.

„Tu sam se zaustavio, zašutio i onda kazao: 'Mislim na more'. Zatim sam nastavio: 'Dijalog je dijalog'. Želim da stvari budu jasne, odnosno da je moj govor bio samo podsjećanje na problem, ali u štovanju situacije kakva je danas. Pošto se nalazi pred međunarodnim sudom ne može se govoriti o posredovanju kao ni o olakšavanju, potrebno je čekati“, kazao je Franjo u zrakoplovu na povratku iz Južne Amerike u Vatikan. Prema tim riječima Franjo ne bi htio posredovati dok je problem pred međunarodnim sudom. Poziva na dijalog sučeljenih strana.

>> Papa je raspelo sa srpom i čekićem ostavio Gospi u Boliviji

Komentara 1

MX
Mister X
14:48 01.08.2015.

Bolivija želi ""papu Franju""""- zamjenika Boga na zemlji""" kao jamca u pograničnom sporu sa Čileom . Znači nisu tako ni blentavi !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije