Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papina kavkaska turneja:

Bogu hvala, vraćamo se za tri dana

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.09.2016.
u 22:40

Izjava dana novinarima uoči putovanja u kontekstu je činjenice da papa Franjo voli kratka putovanja i ne voli dugo izbivati iz Vatikana

Nakon što je poželio dobrodošlicu novinarima i zahvalio im na poslu koji će obaviti, papa Franjo rekao je u zrakoplovu na putu iz Rima u Tbilisi: „Bogu hvala, vratit ćemo se za tri dana“. Naime, papa je od jučer pa do 2. listopada u pohodu dvjema kavkaskim zemljama, Gruziji i Azerbajdžanu. Premda je to njegovo 16. putovanje izvan Italije u tri godine pontifikata, poznato je da ne voli dugo izbivati iz Vatikana, da voli kratka putovanja i zbog toga je novinarima rekao da se veseli povratku kući.

U svojoj poruci na Twitteru prije odlaska papa je zatražio molitvenu potporu vjernika i svih ljudi dobre volje: „Danas putujem prema Gruziji i Azerbajdžanu. Pratite me svojim molitvama da bismo zajedno posijali mir, jedinstvo i pomirenje“.

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin poručio je da se na papin trodnevni posjet Gruziji i Azerbajdžanu treba gledati kao na misiju za mir i jedinstvo. Istaknuo je i da papa posjećuje te zemlje kao prijatelj, da bi se susreo s tamošnjim narodima i da bi promicao kulturu susreta. Tim pohodom zaokružit će svoje posjete Kavkazu (bio je u Armeniji u lipnju ove godine), a poznato je da voli ići na mjesta koja imaju otvorene rane koje moraju biti izliječene. Crkva kao poljska bolnica označava i terapeutsku dimenziju Isusa, kažu u Vatikanu.

U gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju sastat će se sa šefom države Giorgijem Margvelašvilijem, zatim s pravoslavnim patrijarhom Ilijom II. te će se zadržati na molitvi u katoličkoj crkvi sv. Šimuna. U nedjelju će iz Gruzije otići u Azerbajdžan, multikulturalnu i viševjersku zemlju u kojoj će se sastati s njezinim predsjednikom Ilhamom Alijevom. Prema posljednjem izvješću Amnesty Internationala, u toj se državi stalno krše ljudska prava. Lani je uhićeno 20 novinara i političara. Dakle, riječ je o još jednom rizičnom papinu putovanju.

Dok je pozdravljao novinare, papu su pitali kada će pohoditi stanovnike na području pogođenom potresom u središtu Italije. Odgovorio je da je više mogućih datuma, a među njima je i prva nedjelja adventa. Dok je prolazio pokraj novinara, dvojica visokih fotoreportera ustala su se pred novinarkom katoličke TV2000 Cristianom Caricato koju papa nije vidio i pozdravio, na što je ona u šali rekla da žene uvijek bivaju kažnjene. Papa je novinarki replicirao sa smiješkom: „Morate podići revoluciju“.

>> Papa Franjo na kavkaskoj turneji: Antikristu, drži se podalje od Gruzije!

Komentara 4

DU
Deleted user
04:33 01.10.2016.

Vezani članci ... VL, povezani a ne Vezani članci! Vezani su u BiH i Srbiji, u Hrvatskoj je nešto povezano s nečim a ne vezano ...

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
13:55 01.10.2016.

Potpuni promašaj papine politike, što smo i sami vidjeli u svezi kanonizacije Stepinca, i što je svima nama jasno...samo papi nije??? To mu je već druga, ili treća, "pljuska" od pravoslavaca...čini se da mu to nije dovoljno, da želi "knock out"?!

VV
vaser vaga
15:01 01.10.2016.

jel tatek Franjo katolik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije