Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Nazaret:

'Biskup Komarica zaslužuje Nobelovu nagradu za mir, a ne napade i prijetnje'

Franjo Komarica
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
24.05.2016.
u 10:19

"Mi, prognani Hrvati iz Banja Luke i banjalučkog područja, svjedoci smo strašne nepravde, koja nam je učinjena", poručuju iz Udruge Nazaret.

Udruga "Nazaret", koja okuplja prognane Hrvate Banja Luke i banjalučkog područja, uputila je pismo podrške banjalučkom biskupu Franji Komarici za kojega ističu kako je u prošlom ratu bio mirotvorac i dizao glas protiv zločina te je oštro osudila napade na njega koji su eskalirali posljednjih dana u Republici Srpskoj. 

"Čovjek koji je neumorno pomagao svima bez obzira na etničku pripadnost, ali i dizao glas protiv zločina i protjerivanja i bio svjetionik u tim mračnim vremenima, zaslužuje Nobelovu nagradu za mir, a ne napade i prijetnje", poručuju iz udruge "Nazaret". Podsjećaju kako su iz svojih domova izlazili sa porukom koju im je biskup slao sa oltara: "Krunica je naše najjače oružja, molite se za svoje neprijatelje" te pozvali na prestanak napada na velikog mirotvorca, biskupa Komaricu.

"Mi, prognani Hrvati iz Banja Luke i banjalučkog područja, svjedoci smo strašne nepravde, koja nam je učinjena. Pred očima i uz prešutnu suglasnost 'međunarodne zajednice' koja je zatvarala oči pred zločinima, ubojstvima, rušenju i paljenju naših kuća i crkava, logorima i sabirnim centrima, stvorena je Republika Srpska. Protjerali su nas i 'etnički očistili' te na tim temeljima stvorili entitet koji danas egzistira, iako je nastao na zločinu i genocidu, na kulturocidu i memoricidu", navode u priopćenju.

Smatraju da su napadi na biskupa Komaricu potvrda da istina o događajima u posljednjem ratu i poraću ne odgovara tvorcima etnički čistih tvorevina te da nastoje i dalje silom i prijetnjama zaustaviti iznošenje istine, među ostalim, i u knjizi "Prešućivani zločin". Iz udruge "Nazaret" navode i kako je s područja Republike Srpske protjerano oko 150 tisuća Hrvata kojima se povratak priječi već 20 godina te da su na isti su način protjerani i Bošnjaci, a da je od 1992. do 1995. srušena je 81 crkva. Napominju da udruga "Nazaret" nije odmah reagirala na napade jer je očekivala reakcije nevladinih udruga koje se zalažu za poštivanje ljudskih prava. 

Glas Documente Vesne Teršelič, GOLJP-a Zorana Pusića, glas Milorada Pupovca i inih, se nije čuo? Nije se javila ni Vesna Pusić, kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, političari iz BiH iz redova hrvatskog naroda nisu postavili pitanje jednakopravnosti Hrvata u entitetu Republike Srpske niti se oglasio netko od hrvatskih predstavnika. Izostala je i reakcija g. Čovića na napade na biskupa Komaricu. Komu služe i čije interese zastupaju ti političari?, pitaju se iz udruge "Nazaret" te pozivaju političare u Hrvatskoj da daju svoj doprinos u rješavanju statusa hrvatskog naroda u cijeloj BiH.

Komentara 16

DU
Deleted user
13:37 24.05.2016.

Komšije se okupile pa komentarišu čovjeka kojem se najmanje treba suditi, a koji je jedino pogrešno napravio to što je upozorio da su srbi iz te svoje tzv. republike srpske istjerali preko pola milijuna bošnjaka i hrvata. Biskup Komarica nije ustaša, niti je ustaški vikar, a jedina mu je krivnja izgleda što i on nije napusti vašu divnu tvorevinu, nastalu na genocidu i zločinu. Čovjek se ne može ne zapitati zašto Bošnjaci i Hrvati 95. nisu dobili zeleno svjetlo da vas lijepo stjeraju u kut pa da svi produžite na traktorima u obećanu svetu zemlju. Jedino što bi se dogodilo, a to je da bi vas vaš duhovni vođa Slobo preusmjerio na sveto srpsko tle Kosovo, kao što je pokušao i s bežanijom i okupiranih dijelova Hrvatske.

NE
Nemesis100
11:14 24.05.2016.

Zanimljivo je to da se nisu oglasile brojne udruge za zastitu ljudskih prava iz Hrvatske i dale podrsku slobodi govora i podrsku biskupu Komarici. Trebala bi nas i zabrinuti pasivnost Dragana Covica koji nije reagovao kako treba zbog njegovog prijateljstva sa Dodikom. Dok je Bozo Ljubic reagovao kako treba i upozorio javnost na pritisak prema biskupu Komarici od stranje vlasti i oporbe iz entiteta RS kao i medija koji djeluju na tom podrucju.

DU
Deleted user
12:37 24.05.2016.

Sacekajte sa Nobelovom nagradom,u redu pre njega stoje mnogi vasi heroji.Pavelic,Luburic,Stepinac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije