Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politička kriza

BiH kao pravedna država po biskupu Ratku Periću u 9 točaka

24.02.2017.
u 19:21

Izetbegovićeva odluka da bez suglasnosti srpskog i hrvatskog kolege pokrene reviziju presude o genocidu Srbije dovela do velike krize

Odluka bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bez suglasnosti srpskog i hrvatskog kolege u tom tijelu pokrene reviziju presude u sporu Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, producirala je novu političku krizu u toj zemlji.

Inače suprotstavljene političke opcije u Republici Srpskoj odmah su se ujedinile oko ovog pitanja i zaprijetile drastičnim mjerama zbog Izetbegovićeva „izvaninstitucionalnog djelovanja“ i „privatizacije države“.

Milorad Dodik, koji predvodi vlast na razini entiteta Republika Srpska, i Mladen Ivanić, koji je na čelu koalicije koja predstavlja Srbe na državnoj razini, zajednički su upozorili Izetbegovića da je revizijom tužbe prešao crtu i da je odnose u BiH vratio na razinu iz 1995. godine.

BiH je 2007. faktički izgubila spor protiv Srbije jer je Međunarodni sud pravde utvrdio „samo“ odgovornost Srbije za to što nije uradila dovoljno da spriječi genocid koji su vojne i policijske snage bh. Srba počinile u Srebrenici.

Bez tužbe ide u zastaru

Ovaj slučaj već je bio zaboravljen, ali je cijela priča aktualizirana proteklih tjedana, jer krajem veljače istječe desetogodišnji rok u kojem je dozvoljeno zatražiti reviziju presude. Srbi, koji su i prije bili protiv tužbe, oštro su reagirali na jučer pokrenutu reviziju, tvrdeći da dosadašnji bh. agent Sakib Softić ne može bez ovlasti Predsjedništva BiH podnijeti zahtjev. Izetbegović je, međutim, usprkos tomu, dao Softiću zeleno svjetlo da preda zahtjev.

U tomu su ga podržale bošnjačke stradalničke udruge i oporbene stranke u Sarajevu, pravdajući to navodnim postojanjem novih dokaza, iako oni do danas nisu prezentirani javnosti.

Hrvatski politički predstavnici bili su protiv pokretanja revizije jer smatraju da će to dodatno pogoršati ionako loše međunacionalne i političke odnose u BiH. Iz istog razloga su i Europska unija i SAD izrazili zabrinutost i indirektno sugerirali Bošnjacima da zahtjev za reviziju nije dobar potez. A zbog čega je u pitanju rizičan potez, svjedočimo proteklih dana. Srbi najavljuju povlačenje iz državnog parlamenta i vlade te potpuni prekid suradnje s Izetbegovićem i njegovom SDA. To faktički znači raspad vladajuće koalicije, a kako Ustav i izborno zakonodavstvo u BiH ne poznaju institut izvanrednih izbora, jasno je da bi paraliza vlasti mogla potrajati najmanje do listopada iduće godine kada se u BiH održavaju redoviti opći izbori.

Bez odluke institucija

Revizija tužbe za koju Bošnjaci tvrde da je isključivo pravno pitanje, potpuno je zahladnila odnose i BiH sa Srbijom. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić otkazao je planirani posjet Sarajevu, a sa zajedničkog sastanka Nikolić, Dodik, Ivanić i Aleksandar Vučić poručili su da je pokretanje zahtjeva za reviziju tužbe i to bez formalne odluke institucija BiH, neprijateljski potez Bakira Izetbegovića.

Zabrinutost međunarodne zajednice razvojem događaja u BiH najbolje oslikava izjava ruskog veleposlanika Petra Ivancova da “može doći i do novih sukoba”. Zbog toga je zatražio i žurnu sjednicu Vijeća za provedbu mira, tijela koje čine predstavnici ključnih zemalja i organizacija u BiH.

Situaciju dodatno usložnjava tvrdnja Milorada Dodika kako je dobio pouzdane informacije da će protiv njega i Mladena Ivanića biti podignuta optužnica zbog organizacije prošlogodišnjeg referenduma o Danu RS-a.     

>> 'Po Daytonu moj narod u BiH nema jednaka prava, a naš plan danas je neprovediv'

>> Zbog nesigurnosti i političke krize, veliki broj žitelja Srbije, RH, BiH... želi otići iz zemlje

Komentara 21

DU
Deleted user
20:06 24.02.2017.

Pravednost popa Ratka osjetili su katolici Gruda, Capljine ...... i posteni Franjevci.

BL
blagoje58
21:05 24.02.2017.

Sve bi to Hrvati mogli u svojoj administratinoj jedinici u BIH. U tuđim administrativnim jedinicama ne mogu jer su u njima manjina i normalno je da su preglasani. Prava se ne daju, za prava se bori.

KI
kimi
19:49 24.02.2017.

Kako je uopšte moguće da Bakir kao predstavnik jednog od tri naroda donosi odluke u ime BiH ne obazirući se na volju ostala dva naroda? Da li to znači da sutra može da donese odluku da se npr. Arapima dozvoli nekontrolisana kupovina zemlje u BiH? Nije Bakir kriv za to već međunarodna zajednica koja svojim nereagovanjem iz samo njima znanim razlozima prećutno daje podršku Izetbegoviću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije