Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Upravnog odbora

BHRT zbog financijskog sloma privremeno prekida program

BHRT
Screenshot/BHRT
30.05.2016.
u 20:55

U ovom trenutku Radio-televizija Federacije BiH (RTVFBiH) za različite usluge i korištenje opreme duguje BHRT-u 8,4 milijuna eura, a Radio-televizija Republike Srpske 4,5 milijuna eura.

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) od 30. lipnja prestaje emitirati program jer je suočena a financijskim slomom, odlučio je upravni odbor javnog servisa.  "Upravni odbor BHRT-a danas je donio odluku da od 30. lipnja privremeno prekine produkciju i emitiranje programa", stoji u priopćenju uz pojašnjenje kako je takva odluka izravna posljedica nagomilanog duga entitetskih radio-televizija koji je dosegnuo 12,7 milijuna eura te nerješenog načina financiranja BHRT-a.

U ovom trenutku Radio-televizija Federacije BiH (RTVFBiH) za različite usluge i korištenje opreme duguje BHRT-u 8,4 milijuna eura, a Radio-televizija Republike Srpske 4,5 milijuna eura. Ova odluka bez presedana rezultat je višegodišnjih bezuspješnih nastojanja da se osigura racionalan i održiv sustav javnog emitiranja u BiH kojega čine državna i entitetske radio-televizije. Njihov rad trebao bi se financirati iz pretplate kako je to uobičajeno u većini europskih država, no naplata je vezana uz fiksne telefonske priključke kod teleoperatera kojih je iz godine u godinu sve manje, jer njihovi pretplatnici ili otkazuju priključke ili prelaze kod kabelskih operatera koji nemaju zakonsku obvezu prikupljati pretplatu.

Sva nastojanja upravnog odbora BHRT-a da potaknu usvajanje novog zakona kojim bi se taj problem riješio bila su suočena s političkim opstrukcijama. Neke stranke poput HDZ-a BiH pritom su pozvale i na nepoštivanje postojećeg zakona. Ta je stranka otvoreno pozvala Hrvate u BiH da krše zakon i ne plaćaju pretplatu sve dok se ne uspostavi televizijski kanal na hrvatskom jeziku.

Obrazlažu to tvrdnjom kako postojeći javni servisi ne ispunjavaju ustavnu obvezu prava hrvatskog naroda u BiH na informiranje na maternjem jeziku. Postojeći zakon koji regulira pretplatu  prestaje vrijediti krajem lipnja, a kako u parlamentu BiH nema političke volje za usvajanje novog zakona upravni odbor BHRT-a je procijenio kako nakon toga neće postojati ni minimalne pretpostavke za emitiranje programa. 

Komentara 5

RI
rikavac
21:12 30.05.2016.

nek raspuste stranacke uhljebe koji su zaposleni na tv i odma ce bit usteda.

TA
tarzan
21:30 30.05.2016.

Neka neka baš mi je drago kad blokiraju hrvatski kanal. Dabogda im sve propalo.

DU
Deleted user
21:45 30.05.2016.

Za par godina će ovako ukinuti HRT kada HR političari budu rasprodali sve što se ima za prodati. Onda će stranac reći evo Hrvati vama jedan financijski savjetnik u jednoj ruci će imati batinu u drugoj mrkvu. Pa kada Hrvat pogleda u krivu stranu dobiti će batinom po nosu koji je do sada držao nebu po oblacima arlaukajući o domoljublju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije