Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit EU-Turska

Bez rušenja ISIL-a nema zaustavljanja izbjeglica

GermanC hancellor Angela Merkel is greeted with military honors by Prime Minister of Turkey RecepTayyip Erdogan in Ankara, Turkey, 25 February 2013. Photo: KAY NIETFELD/DPA/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
29.11.2015.
u 11:15

Erdogan: Žao mi je što smo srušili ruski zrakoplov U Bruxellesu danas summit zemalja Europske unije i Turske gdje će se pokušati dogovoriti uvjeti za smanjenje vala izbjeglica

"Htjeli bismo da se nije dogodilo, ali se dogodilo. Nadam se da se takva stvar više neće ponoviti", izjavio je jučer turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan o oborenom ruskom ratnom zrakoplovu.

Čak je dodao kako se nada susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na margini konferencije UN-a o klimi koja u ponedjeljak počinje u Parizu. Putin je od turskih vlasti zatražio ispriku za obaranje ruskog vojnog zrakoplova i, nakon što su se dvije države međusobno izvrijeđale, sada je stigla naznaka isprike Ankare.

Zbog mogućeg pomirenja Ankare i Moskve zasigurno će zapljeskati predstavnici 28 država Europske unije koji će danas u Bruxellesu razgovarati s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom o situaciji s izbjeglicama. Razgovarat će se o izbjeglicama, ali s okom uprtim na Siriju odakle ljudi bježe preko Turske u Europu.

Ankara za zaustavljanje izbjegličkog vala stavlja na vagu ukidanje viza za turske građane koji putuju u zemlje EU, ali i ponovno pokretanje pregovora o pripojenju Turske EU. Bit će riječi i o tome kako iz europskih zemalja vratiti ekonomske migrante. Među europskim liderima osjeća se neraspoloženje i zbog načina na koji bi svaka država EU trebala pridonijeti skupljanju tri milijarde eura namijenjenih Turskoj za zaustavljanje izbjeglica.

Svi sudionici bruxelleskog euro-turskog summita svjesni su kako neće moći zaustaviti izbjeglički val ako ne budu zaustavili teroriste ISIL-a. Postoje dva osnovna pravca mišljenja. Jedni bi odmah udarili po ISIL-u bez obzira na poslije, a drugi bi prije zadavanja završnog udarca džihadistima htjeli imati plan za poslije. Svi su suglasni da ne žele ponoviti grešku napravljenu bombardiranjem Libije bez prethodno dogovorenog plana što poslije, ali neki bi ipak malo prije udarili pa u hodu dogovarali što sutra. Iz tih polemika proizlazi, čini se, da su obje opcije sigurne u uspjeh napada na kalifat.

Jedino je pitanje što poslije. Vjerojatno će se i granice mijenjati, a ima i zagovornika stvaranja države Kurda, što Tursku, gdje je jučer ubijen Tahir Elci, odvjetnik Kurda, vjerojatno ne veseli. 

>>Elma Đušinac (21) regrutirala je žene za ISIL

>>Raketa raznijela ISIL-ovca dok je snimao propagandni video

Komentara 18

TO
tokito
12:49 29.11.2015.

unistiti isil...i napraviti svijetisil

JU
juma
15:00 29.11.2015.

Pa upravo je Turska glavni pokrovitelj ISIL-a. Onaj tko to ne vidi, može se samo namjerno praviti blesav. Odakle dolazi sav uvoz, logistika, naoružanje, hrana, novi dragovoljci? Sve preko turske granice. Tko kupuje naftu, gdje se liječe ranjenici, preko čije granice se krijumičare umjetnine? Opet isti odgovor. Zato zbog izbjeglica treba uvesti sankcije Turskoj, umjesto što ih se nagradjuje s tri milijarde eura. Nažalost od EU nije niti za očekivati da vodi snažnu i vjerodostojnu politiku. Zato je čak i jedan deklarirani islamist poput Erdogana može ucjenjivati.

TO
tokito
12:53 29.11.2015.

samo mi izrael i njenu okupaciju ne dirajte...zbog djece

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije