Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontrola neba

Berlin šalje tornada u rat protiv ISIL-a. Rusija napala turkmenska sela u području gdje je srušen zrakoplov

ruski avion
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
26.11.2015.
u 22:25

U naletu ruskih zrakoplova uništen je konvoj od 20 turskih kamiona koji su čekali na prijelaz granice vozeći krijumčarenu robu s teritorija islamista

Samo tri dana nakon rušenja ruskog aviona nad Sirijom, prilično je jasno da je Turska raketiranjem suhoja povukla potez zbog kojeg će jako žaliti. Ruski raketni sustavi S-400 već su razmješteni u sjevernoj Siriji, sigurnost neba je sada potpuno osigurana, a Rusija je već počela s polaganom odmazdom prema Turskoj.

Odmazdom koja će, očito je, biti spora, ali temeljita, i koja će udarati po svim razinama i koju će osjetiti sve pore turskog društva.

Udari sa svih strana

Kao prvi potez, Rusija je izvela niz zračnih napada na turkmenska sela u području nad kojim je srušen ruski zrakoplov.

U tome trenutku nijedan turski lovac nije bio u zraku, a i da jest, bio bi obasjan radarskim snompom sustava S-400, a raketa bi bila ispaljena istog trenutka kada bi se posumnjalo da turski pilot ima neprijateljske namjere.

Danas je iz zraka raketama napadnut konvoj turskih kamiona koji su na sirijskoj strani granice čekali na prelazak u Tursku. Najmanje sedam ljudi je poginulo, više od deset ih je ranjeno, nakon što su ruski zrakoplovi u naletima pogodili dvadesetak kamiona u kojima se nalazila, prema turskim izvorima, humanitarna pomoć, a prema ruskim informacijama, cement i željezo koje je Turska nabavila na područjima kojima vlada ISIL. Taj granični prijelaz između Sirije i Turske pod kontrolom je pobunjenika naklonjenih islamistima, pa je Rusija taj udar proglasila napadom na islamističke položaje. To što su se u tome trenutku ondje zatekli turski kamioni s robom, viša je sila i njihov problem.

Koliko god Rusija sada napada turske konvoje u Siriji ili Turcima bliska plemena sirijskih pobunjenika, toliko se rasplamsava i diplomatsko-trgovinski pritisak na Ankaru.

Pred rusku Dumu dolazi zakon koji će kriminalizirati svako negiranje armenskog genocida iz 1915. što je Turskoj prvorazredno političko pitanje i pljuska u javnosti, Istodobno, ruska vlada najavila je da počinje strože kontroliranje uvoza turskih poljoprivrednih proizvoda na prisutnost pesticida i herbicida.

Znajući da će Rusija provoditi žestoke kontrole i da Turska baš i ne koristi ekološki uzgoj u poljoprivredi, može se staviti ruku u vatru da uskoro više nijedna jabuka ili rajčica neće doći u moskovske trgovine. Kao šlag na tortu je i današnji zahtjev jednog radikalnog zastupnika u Dumi da Turska poznatu Aju Sofiju ponovo pretvori u pravoslavnu crkvu, što je taj grandiozni objekt u Istanbulu, građen prije 1600 godina, nekad i bio.

Njemački tornado u Siriji

Turska na sve to nema odgovor. Iako je članica NATO-a i premda ju je taj vojni savez deklarativno podržao, doduše vrlo blago, u tome sporu, sasvim je jasno da zapadni vojni savez osuđuje Ankaru zbog njezina ishitrenog poteza. Što zbog činjenice da Rusija sada ubrzano jača svoj položaj u Siriji, gdje je prerasla u prvorazrednu vojnu silu, tako i zbog javne tajne da Turska debelo pomaže ISIL-u. Službenu Ankaru, naravno, nitko na zapadu neće službeno prozvati, ali vrlo jasna poruka poslana je javnim nastupom Wesleya Clarka, nekadašnjeg zapovjednika NATO-a, koji je jasno osudio tursko raketiranje ruskog zrakoplova.

Istodobno, ostali u zapadnoj koaliciji ubrzano rade na svom dijelu udara na ISIL. Francuski predsjednik Hollande uspio je čak pridobiti i njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je dala suglasnost da njemačko ratno zrakoplovstvo u Siriju pošalje tornada, lovce opremljene sustavima za elektroničko izviđanje, i zračne tankere te jednu fregatu. Francuska sada u Siriji brani čast zapada, no Rusija je novi gospodar tog područja. 

>> Bivši tajkun Hodorkovski: Putin je doveo Rusiju u stanje mogućeg kolapsa

Ključne riječi

Komentara 28

MA
...Marsijanac
00:20 27.11.2015.

Ej bre srbeki ,nemate li vi tamo preko Drine neki svoj portal!

US
Ustajaustasesvi
08:12 27.11.2015.

rusija izvana bombarduje sve, a iznutra rusija ce umirati od gladi, i bice laj plijen kada je budu iznutra muslimani a izvana nato razrjesi neprijatelja ima dosta

Avatar d-ano
d-ano
10:07 27.11.2015.

,,ovo je bio sigurno humanitarni konvoj sa oruzijem i streljivom i novom nadopunom u ljudstvu ,,mozda i koji vehabija sa brdovita balkana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije