navigacija Svijet 5
broj se popeo s 900

Beogradske Novosti: U Hrvatskoj optužnice protiv 1200 Srba

Ovo je još otvoreno pitanje. Ti postupci i dalje imaju političku konotaciju. Riječ je o predmetima u kojima su optuženi čitavi zaseoci, kazao je Vladimir Vukčević

Beogradske Novosti: U Hrvatskoj optužnice protiv 1200 Srba

Foto: Branimir Bradarić/VLM

Beogradske Večernje novosti pišu kako ni 18 godina nakon završetka rata u Hrvatskoj, priča s procesuiranjem Srba za ratne zločine ne samo da nije završena već nije ni blizu okončanja jer broj osumnjičenih, optuženih i osuđenih u odsustvu i dalje raste umjesto smanjuje. 

Prije tri godine Državno odvjetništvo Hrvatske Srbiji je dostavilo popis od 900 Srba protiv kojih su podignute optužnice za ratne zločine, a nakon provedene revizije, broj se popeo na 1200 iako je odvjetništvo odustalo od postupka u nešto manje od 100 slučajeva. Radi se o osobama protiv kojih se vodi istraga, optuženima ili osuđenima u odsutnosti.

- Ovo je još otvoreno pitanje. Ti postupci i dalje imaju političku konotaciju. Riječ je o predmetima u kojima su optuženi čitavi zaseoci. Političari i pravosudni organi bi broj procesuiranih trebali svesti na realnu razinu kako bi ljudi mogli putovati bez straha i vraćati se na svoja ognjišta u Hrvatsku - kaže Vladimir Vukčević, glavni tužitelj za ratne zločine Srbije. Novosti tvrde da je popis tajnih optužnica koje je DORH prije devet godina dostavio međunarodnim organizacijama, navodno nabavio Sava Štrbac i njegov \"Veritas\" koji kaže da je na tom popisu prvo bilo 1993 osoba, a 2010. je smanjen na 1549.

- Kako ni sami Hrvati nisu sigurni tko je na tim popisima pokazuje slučaj hrvatskog generala, koji je zvao Štrpca i pitao je li na popisu jedan njegov prijatelj Srbin - tvrde Novosti.

>>Haaški sudac: Vršili su pritisak na nas da oslobodimo zločince

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija