Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Portret

Benjamin Netanyahu - Ne boji se Obame ni europskih lidera

Netanyahu
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
02.08.2014.
u 07:58

Izraleski premijer ovaj je put pretjerao u primjeni sile u Gazi. Bez obzira na to što govori, prizori ubijene djece šokiraju

Poručujem i Izraelu i Hamasu, Palestincima, da je nemoralno ubijati svoj vlastiti narod. Morate prekinuti borbe i početi razgovore. Bez obzira na međusobne razlike, to je pogrešno.” Tim je riječima glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio tragična događanja u Pojasu Gaze gdje su u dvadesetodnevnim sukobima Palestinci izgubili više od 800 ljudi, od toga velik broj djece, a Izrael 32 svoja vojnika i tri civila.

Tužne scene beživotnih dječjih tijela obilaze svijet i svi se pitaju trebaju li se politička neslaganja i mržnja prelamati na nevinim bićima? Američki državni tajnik John Kerry pripremio je novi prijedlog za primirje između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i predstavio ga objema stranama. Odgovor će pričekati od vođe Hamasa Khaleda Mashala i tek potom napustiti Kairo jer je prije toga o privremenom prekidu vatre od tjedan dana, tijekom kojeg se izraelske snage ne bi morale povući iz Pojasa Gaze, govorio i izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu. Upravo se od njega očekuje da pokaže mudrost i odlučnost i zaustavi daljnja stradanja nedužnih civila te započne pregovore o trajnijem sporazumu uz egipatsko posredovanje.

"Tip je lažljivac"

Hoće li Netanyahu poslušati SAD, glavnog tajnika UN-a, lidere EU i kroz razgovore s palestinskim vodstvom, uz jamstva da će se pregovori koncentrirati na uklanjanje raketa i zatvaranje tunela u Gazi kao i na prekid blokade te palestinske enklave, napraviti iskorak prema miru? Čelnici Hamasa koji kontroliraju Pojas Gaze i dalje pritišću Egipat kako bi se ublažila blokada prema njima. Benjamin Netanyahuu svojim je političkim stilom već dugo privukao pažnju, poznata je i hladnoća njegovih odnosa s Barackom Obamom, ali nakon najnovijih tragičnih događaja brojni su analitičari i svjetski mediji krenuli istraživati prošlost, stil života i promišljanja moćnog izraelskog lidera.

Barack Obama i bivši francuski predsjednik Sarkozy sasvim slučajno tijekom summita G-20 u Cannesu 2011. zaboravili su isključiti mikrofone i požalili su se na odnos s izraelskim premijerom. Nakon prepirki oko primanja Palestine u članstvo UNESCO-a, što je Pariz podržao unatoč protivljenju SAD-a, razgovor je krenuo na Netanyahua. – Tog Netanyahua više ne mogu podnijeti. Tip je lažljivac – potužio se Sarkozy Obami. Na to mu je američki predsjednik odgovorio da je Sarkozy još u dobroj situaciji.

"Ja s njim moram razgovarati svakoga dana"

– Tebi ga je dosta, a što ja da kažem. Ja s njim moram razgovarati svakoga dana – rekao je Obama svom francuskom kolegi prije nego što su shvatili da su mikrofoni uključeni. S druge strane, organizacija američkih Židova iz New Yorka poručuje da je turski premijer Erdogan postao najgori svjetski protuizraelski vođa jer je izjavio da je “Izrael premašio Hitlera u barbarizmu svojim napadima u Gazi” te je zatražila da vrati nagradu koju mu je dodijelila prije deset godina, među ostalim za njegove napore u izgradnji mira između Izraela i Palestinaca.
 Sada je želimo natrag”, rekao je predsjednik udruge Jack Rosen u otvorenom pismu Erdoganu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon tvrdi da okolnosti napada u Gazi još nisu sasvim jasne, a poginuli su i zaposlenici Ujedinjenih naroda. Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki poručuje da je njena zemlja “duboko žalosna i zabrinuta zbog tragičnog događaja, ali nije izravno okrivila Izrael. U komentaru o Hamasu osudila je čuvanje oružja u zgradama u kojima je UN. Američki predsjednik osobno ne osuđuje izraelskog premijera, ali očekuje od državnog tajnika Kerryja da kroz razgovore s ministrima vanjskih poslova Britanije, Egipta, Francuske, Njemačke, Jordana, Norveške, Turske i Ukrajine otkrije da Washington, unatoč snažnom prijateljstvu i povezanosti s Izraelom, ne gleda blagonaklono na posljednje događaje. Obami ne trebaju novi problemi, savjetnici ga upozoravaju da fotografije s poginulom djecom “vrište” sa svjetskih portala. Izraelska ministrica pravosuđa Tzipi Livni, koja je s premijerom dogovorila nastup na CNN-u, bila je zbunjena kad ju je novinarka Christiane Amanpour upitala zašto izraelska vojska bombardira bolnice u Gazi. Benjamin Netanyahu bio je zadovoljan nastupom svoje ministrice, za njega su nacionalni interesi države Izrael ispred svega, pa čak i prije kolateralnih žrtava nastalih u vojnim napadima.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Ratna prošlost

Benjamin Netanyahu rođen je 1949. u Tel Avivu, a odrastao je u Jeruzalemu. Srednjoškolske godine proveo je u SAD-u gdje je njegov otac, povjesničar Benzion Netanyahu, predavao i vodio povijesna istraživanja. Nakon povratka u Izrael 1967., Netanyahu je primljen u IDF i služio u elitnoj jedinici izraelske vojske, Sayeret Matkal. Osobno je sudjelovao u nekoliko operacija, uključujući i spašavanja talaca iz otetog zrakoplova Sabena 1972. Iste godine imenovan je, po naputku generala Mordechaija Gura, načelnikom Sjevernog zapovjedništva Izraela. Nakon otpuštanja iz IDF-u 1972. godine, Netanyahu je služio u Jomkipurskom ratu od 1973., a bio je promaknut nakon rata u čin satnika. Netanyahu je diplomirao arhitekturu i magistrirao poslovni menadžment na poznatom sveučilištu MIT u Bostonu. Studirao je i političke znanosti na MIT-u i na Sveučilištu Harvard. U razdoblju od 1976. do 1982. godine Netanyahu je radio u američkom privatnom sektoru, prvo u tvrtki za međunarodno poslovno savjetovanje Boston Consulting Group, a potom kao član uprave tvrtke RIM Industries u Jeruzalemu.

Političku karijeru započeo je 1979. godine i nastavio 1984. kad je organizirao dvije međunarodne konferencije kojima je istaknuo potrebu borbe protiv terorističkih skupina i režima koji im pružaju podršku. Tada je američki državni tajnik George Schultz napisao da Netanyahuovo javno zagovaranje i knjige koje je objavio imaju odlučujući utjecaj na oblikovanje američke politike prema borbi protiv terorizma. Netanyahu je 1982. imenovan zamjenikom šefa misije pri izraelskom veleposlanstvu u Washingtonu. Od 1984. do 1988. bio je veleposlanik Izraela u Ujedinjenim narodima u New Yorku te je postao poznat kao jedan od najutjecajnijih izraelskih političara čiji su se stavovi uvažavali na međunarodnoj sceni. Uložio je velike napore da preformiraju arhivu UN-a o ratnim zločinima koje je počinila nacistička Njemačka.

Po povratku u Izrael 1988. izabran je u Knesset na listi stranke Likud, a imenovan je i zamjenikom ministra vanjskih poslova. Tijekom Zaljevskog rata služio je kao glavni izraelski glasnogovornik u međunarodnim medijima. Sudjelovao je 1991. u izraelskoj delegacije na mirovnoj konferencije u Madridu gdje je dogovorena prva strateška suradnja između Izraela i SAD-a. Njegova politička strast brzo je prepoznata u Izraelu i 1993. Netanyahu je izabran za predsjednika stranke Likud, a služio je i kao čelnik oporbe dok nije izabran za premijera Izraela 1996. godine. Tijekom njegova prvog mandata na mjestu premijera, broj terorističkih napada protiv Izraela drastično je smanjen. Bio je uspješan u mirovnim procesima s Palestincima, potpisao je Hebron i Wye sporazum. Paralelno potiče jačanje izraelskog gospodarstva, ubrzava privatizacije tvrtki u državnom vlasništvu i smanjuje proračunski deficit. Tijekom njegova prvog mandata strana ulaganja u Izrael dosegla su rekordne razine.

U braku sa psihologinjom

Nakon tri godine u privatnom sektoru, Netanyahu se 2002. vratio u politiku, prvo kao ministar vanjskih poslova, a zatim kao ministar financija. Proveo je ekonomske reforme koje su pomogle povući Izrael iz duboke recesije i doveo ga je na put dugoročnog rasta. Stavio je pod kontrolu državnu potrošnju, reformirao sustav socijalne skrbi, smanjio porezne stope, privatizirao glavne industrije koje su bile u državnom vlasništvu, reformirao mirovinsku i socijalnu skrb i pokrenuo veliku reformu tržišta kapitala. Nakon tih reformi, Izrael je uživao snažan rast, nižu nezaposlenost i naglo smanjenje razine duga.

Netanyahu je 2009. godine izabran za premijera, drugi put. Uspostavio je vladu nacionalnog jedinstva i postigao konsenzus unutar Izraela o miru s Palestincima, pozivom na demilitarizaciju palestinske države koja priznaje židovsku državu. Nastavio je obnavljati izraelsku ekonomiju kroz zemljišnu reformu, velikim investicijama u ceste i željeznice i racionalizaciju birokracije kod planiranja i prostornog uređenja u zemlji. Potaknuo je temeljite reforme u obrazovnom sustavu Izraela, posebno u visokom obrazovanju, s mogućnošću za besplatno školovanje. Netanyahu je napisao pet knjiga o terorizmu, izazovima pred Zapadom, o Izraelu u odnosu na svijet i sve su objavljene na hebrejskom i engleskom jeziku, a neke od njih i na kineskom, ruskom, francuskom, arapskom, japanskom i drugim jezicima. U braku je sa psihologinjom Sarom i otac troje djece. Obiteljska rezidencija Netanyahua je u Jeruzalemu.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Hoće li dobiti tužbu za ratne zločine?

Oni koji ga smatraju netolerantnim liderom idu toliko daleko da najavljuju tužbu za ratne zločine koju će protiv Netanyahua podnijeti na Međunarodnom sudu u Haagu. Drugi pak tvrde da je njegov lobistički krug u Americi, Njemačkoj, Saudijskoj Arabiji, Kini, dovoljno moćan da mu se ni Obama više ne želi zamjeriti ni stvarati tenzije među američkim Židovima. Gospodarska snaga Izraela veliki je vjetar u leđa njihovu premijeru i to je činjenica koja se uvažava i u međunarodnim krugovima.

Na pitanje Večernjeg lista jednoj utjecajnoj Židovki u New Yorku što misli o Netanyahuovoj politici, odgovorila je: “Ja nisam politički analitičar, ali vjerujem da je za ovaj trenutak u povijesti Izraela on pravi čovjek na pravom mjestu. Njegova je pozicija u sredini, između ekstremne ljevice i ekstremne desnice. Premijer zna da Hamasovi tuneli moraju biti uništeni, on neće dopustiti popuštanje dokle god postoji želja da se naškodi zemlji i ljudima. Ne boji se europskih lidera ni Obame.”

>>Izrael poručio: Pripremite se na dugotrajnu vojnu akciju

>>Izraelski radikalni desničari pjevali: Sutra nema škole, više u Gazi nema djece

Komentara 47

JO
jokitoki
12:17 02.08.2014.

ovaj masakr ,genocid ,koji pocinjava netanjahu i cionizam je priprema dolaska antikrista, kako drugacije objasniti ubijanje djece masovno a da mnogima to je bolno ali sute jer je izrael i cionizam uveo u mnoge drzave svoju cionisticku mrezu, ovo jee pocetak kada svijet pokazuje veliku nemoc zza moralne poduhvate, i svi znaju da izrael cini velike grijehe

AM
alberta.mutti.5
09:57 02.08.2014.

Sto ce se bojati, pa svi se boje njega i njegovih, globalizerade kapital vlada sa svijetom osobito sa USA i medijima.

MX
Mister X
14:49 02.08.2014.

Benjamin Netanyahu - Ne boji se Obame ni europskih "lidera" (američkih totalnih poslušnika,) svjestan oni koji laju ne uje-daju ! Svjestan da su to samo bla bla pred ostalim zaostalim u svjetu da misle kako to ovi ozbiljno njemu neštoto kao bla bla bla ! A to se sve zna zna zna !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije