Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imaju i dokaze

Belgijski astrofizičari: Ni Rusija ni Turska ne govore istinu o rušenju aviona

avion
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
28.11.2015.
u 22:14

Proračuni pokazuju da je avion mogao biti maksimalno deset sekundi u turskom zračnom prostoru, a ruske tvrdnje se ne slažu sa zakonima fizike, poručuju fizičari.

Nakon što su pregledali službena izvješća i videosnimke rušenja ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici belgijski astrofizičari došli su do zaključka da ni Turska ni Rusija ne govore istinu o tom događanju.

Naime, dr. Tom van Doorsslaere i dr. Giovanni Lapenta s Katoličkog sveučilišta Leuven na blogu sveučilišta  iznijeli su sumnje u vjerodostojnost objavljenih izvješća. 

Naime, oni tvrde da se ruski avion nije mogao srušiti onako kako je opisano u izvještajima jer je letio brže nego što Turska tvrdi, navodi Independent.

Turska tvrdi kako je avion bio 17 sekundi u njihovom zračnom prostoru, no fizičari su na temelju izračuna došli do podatka da je pri brzini od 980 km/h ruski avion u turskom zračnom prostoru mogao biti samo 7 sekundi. 

Znanstvenici osporavaju i tvrdnje da je Turska deset puta upozorila ruski avion da se nalazi u njihovom zračnom prostoru. -Nemoguće je da je Turska izdala deset upozorenja u roku od pet minuta jer avion pri toj brzini prelazi 80 kilometara u 80 sekundi- tvrde fizičari.

-Kako su turske zračne snage mogle predvidjeti da će avion prijeći u njihovo zračno područje? Vojni avioni su agilni i u teoriji ruski avion se u zadnji trenutak mogao okrenuti i izbjeći ulazak u turski prostor. Upozorenja ruskim pilotima bile su puke špekulacije u trenutku njihovog izdavanja- napominju Van Doorsslaere i Lapenta.

Fizičari smatraju i da ruska strana priče ne odražava stvarnu situaciju koja se odvila. Rusi su naime izjavili da se njihov avion okretao i pokušavao izbjeći turski zračni prostor u trenutku kada je pogođen. To, napominju, nije moguće jer se promjena smjera kretanja za 90 stupnjeva pri tolikoj brzini može postići samo uz objekt koji je mnogo teži ili brži od aviona. 

-Obje strane priče moraju se uzeti s rezervom. Proračuni pokazuju da je avion mogao biti maksimalno deset sekundi u turskom zračnom prostoru, a ruske tvrdnje se ne slažu sa zakonima fizike- poručuju fizičari. 

>>Putin uveo sankcije Turskoj: Evo kako će ih kazniti za rušenje borbenog aviona!

>>Američki dužnosnici: Rusija nije dala SAD-u plan letenja srušenog zrakoplova

Komentara 93

PL
@ploto@
22:31 28.11.2015.

Poanta je da je Turska potpisala koalicijski protocol za borbu protiv ISIL.a. Inače ta ista Tusrka je preko 2000 puta kršila grčki zračni prostor u 2014g. Koliko bi onda Grčka trebala srušiti turskih aviona ? Cijelu flotu ?

Avatar superhik74
superhik74
23:55 28.11.2015.

Pa ne trebaju nam belgijski astofizicari za izracunati turske lazi. To su sudionici ovog foruma prije dva dana izracunali jer bilo koji objekt koji predje navodnih 1,5 kilometara u 17 sekundi se krece brzinom od 317 km/h odnosno na visini od 6000 metara bi se pri toj brzini sam srusio, znaci da je morao ici znatno brze, prema tome nikako nije mogao biti u Turskom zracnom prostoru 17 sekundi, nego vjerojatno izmedju 7 i 10 sekundi. Turci su sve izmislili i radilo se o klasicnoj sacekusi ne samo aviona, nego su na terenu vec cekale ekipe s TV kamerama i teroristi da ubiju pilote naoruzani izmedju ostalih Americkim protutenkovskim sustavom TOW kojeg su im isporucili Turci.

CA
carpediem
22:53 28.11.2015.

Ovo mi sve mirise da je Ruski Avion morao biti srusen da li on bio ili ne u turskom zracnom Prostoru jer bi u protivnom dokazao da ISIL ima svoje baze u Turskoj jer jedan Avion se ne rusi samo zato sto je bio par sekundi u tudjem zracnom prostoru kad bi svi to radili sto je Turska uradila Rusima onda bi citav svijet bio u ratu ovaj Avion je morao biti oborit dole inace bi se dokazalo da je Turska na strani ISIL -a sve u svemu bravo Putin Bravo Rusija Turci su zasluzili Sankice i kao se dokaze da su na strani ISLA onda ih trebau i moraju izbaciti iz NATO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije