Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hibridni rat

Baze NATO-a dolaze iza bivše željezne zavjese

NATO
Foto: NI Syndication/PIXSELL
1/2
28.08.2014.
u 17:00

Kopnene postrojbe moći će zaustaviti ruski prodor prema zapadu Europe

Zbog sve agresivnije ruske politike, NATO će, prvi put u povijesti, otvoriti baze na području nekadašnje istočne Europe, iza linije koja je tijekom prošlog hladnog rata označavala željeznu zavjesu. Potvrdio je to i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

– Treba se suočiti sa stvarnošću i shvatiti da Rusija ne smatra NATO svojim prijateljem ili partnerom. Rusija je jedina zemlja koja je nakon Drugog svjetskog rata silom proširila svoj teritorij, i na takvu se realnost moramo priviknuti – potvrdio je Rasmussen britanskom Guardianu. U NATO-u ovakvo stanje nazivaju “hibridnim ratom”.

Ojačana prijetnja

Upravo kako bi se zaštitile istočnoeuropske članice Saveza, ali i ostatak Europe od mogućih ruskih akcija u budućnosti, NATO planira postavljanje nekoliko baza sa znatnim snagama za brzo djelovanje koje bi, u slučaju potrebe, mogle zaustaviti prodor ruskih snaga. Što nije lagan zadatak.

– Rusija je ostvarila golem napredak u razvoju svoje oružane sile, i ona je danas znatno jača nego prije nekoliko godina. Ruska vojska djeluje vrlo brzo i učinkovito, a u kratkom vremenu mogu vojnu vježbu pretvoriti u ofenzivnu vojnu operaciju – kaže Rasmussen. Na ovu promjenu u ruskoj vojnoj doktrini, njihovoj opremljenosti i spremnosti već neko vrijeme posebno upozoravaju Poljska i tri baltičke zemlje, Litva, Letonija i Estonija, koje se, zbog svog geopolitičkog položaja, ali i znatne ruske manjine, nalaze u posebno ranjivom položaju. Sada je napokon, nakon zbivanja na Krimu i u Ukrajini, potpuno jasno da između Rusije i NATO-a ne cvjetaju ruže i da će kopnene postrojbe za brze intervencije biti raspoređene na istočnom obodu Saveza.

Tri pravca prodora

Još uvijek nije definirano gdje će baze biti postavljene, no izbor je prilično logičan.

– Postoje tri pravca mogućeg prodora ruskih snaga u Europu. To su sjeverni, poljsko-baltički pravac, potom središnji pravac koji vodi preko Slovačke i Mađarske te južni pravac koji prolazi preko Hrvatske. Prva baza vjerojatno će biti u južnoj Poljskoj ili Litvi, druga u Slovačkoj, dok bi treća mogla biti u Mađarskoj. Sama Hrvatska nije zanimljiva za postavljanje kopnene baze, jer između nas i Rusije postoji tampon zona, Srbija te BiH – kaže admiral Davor Domazet-Lošo.

Koje god lokacije za uspostavljanje novih baza bile izabrane, sigurno je da će u njima biti postavljene posebne postrojbe sastavljene od trupa iz više zemalja. Riječ je o obučenim i dobro opremljenim postrojbama koje imaju mogućnost reakcije u samo par sati te snagama za prodor u dubinu teritorija.

– To će biti vrh koplja koji NATO uspostavlja prema istoku – potvrdio je Rasmussen.

Komentara 33

Avatar abcd
abcd
17:51 28.08.2014.

SAD je spreman za rat protiv Rusije do posljednjeg Europljanina. Bas lijepo od njih.

NE
neboiznadzagreba
17:13 28.08.2014.

NATO jastrebovi i akcija kodnog imena "Napad je najbolja obrana " .

Avatar antonija17
antonija17
19:03 28.08.2014.

Zapad ce kao i u praksi izazvat svjetski rat. Samo dal ce netko ostat ziv?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije