Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahjevan proces

Al-Assad obećao: Vratit ću potpunu kontrolu nad zemljom uz pomoć saveznika

bashar al-assad
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
Autori: Mia Buva, Hina/AFP
12.02.2016.
u 19:21

Sirijski predsjednik upozorio je da bi do potpunog preuzimanja kontrole nad cijelom zemljom moglo proći dosta vremena

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad u ekskluzivnom intervjuu za AFP kazao je da će vratiti kontrolu nad cijelom zemljom.

Assad shvaća da preuzimanje teritorija koji su pobunjenici zauzeli prošle godine neće biti jednostavan potez. Upozorio je i kako bi do potpunog preuzimanja kontrole nad cijelom zemljom moglo proći dosta vremena.  

– Bez obzira na to možemo li to učiniti ili ne, naše oružane snage pokušat će ponovno zauzeti teritorij Sirije bez oklijevanja. U tome im treba pomoć regionalnih saveznika – kazao je Al-Assad novinarima u Damasku i dodao kako je to zahtjevan proces koji iziskuje dosta vremena, ali i novca. 

To je ujedno bio i prvi Assadov intervju nakon propasti prošlomjesečnih pregovora u Ženevi i početka velike vojne ofenzive u području Alepa, uz svesrdnu pomoć ruskog ratnog zrakoplovstva.

– Nema logike u riječima da postoji jedan dio našeg teritorija kojeg bismo se odrekli – izjavio je Assad. Prema njegovim riječima, bilo bi moguće stati na kraj tom problemu za manje od godinu dana – kad bi se presjekli opskrbni pravci iz Turske, Jordana i Iraka.

Sirijski predsjednik također je kazao da želi nastaviti pregovore s oporbom, što ne znači da će obustaviti rat protiv terorizma.

– Neizbježno je raditi u oba smjera – rekao je Assad. Ističe da njegova vlada "potpuno vjeruje u pregovore i političko djelovanje od samog početka krize".

Govoreći o međunarodnoj zajednici, istaknuo je da Francuska mora "promijeniti politiku" prema Siriji kako bi se borila protiv terorizma te da nije na njegovoj zemlji da učini gestu prema Parizu kako bi se poboljšali odnosi između dviju zemalja. S tim u vezi dodao je da "nije od neke velike važnosti" eventualno povlačenje Laurenta Fabiusa s mjesta francuskog ministra vanjskih poslova, već "promjena politike".

Govoreći o bitki za Alep, ističe da je prvenstveni cilj "presjeći rutu koja istoimenu pokrajinu povezuje s Turskom", a ne samo zauzeti drugi najveći grad u zemlji. Pritom je izrazio bojazan zbog moguće vojne intervencije Turske i Saudijske Arabije.

– To je jedan scenarij koji ne mogu isključiti iz jednostavnog razloga što je turski predsjednik Tayyip Erdogan netolerantan i radikalan, pristaša Muslimanskog bratstva i koji živi svoj otomanski san  (...) a isto je i sa Saudijskom Arabijom. U svakom slučaju, takva jedna akcija za njih ne bi bila laka, a mi ćemo se svakako suprotstaviti – izjavio je Assad.

U razgovoru za AFP, nije poštedio niti UN, kategorički odbacivši tvrdnje te globalne organizacije da je njegov režim odgovoran za ratne zločine, ustvrdivši da je većina izvješća agencija UN-a "neutemeljena i ispolitizirana".

– Agencijama UN-a većinom dominiraju zapadne sile i njihova su izvješća ispolitizirana, bez dokaza. Stoga se ne bojim niti njihovih optužbi niti njihovih prijetnji – kazao je vođa sirijske države.

Na upit o milijunima izbjeglih i raseljenih, Assad je kazao da Europa mora stvoriti uvjete koji će omogućiti njihov povratak.

– Pozvat ću europske vlade koje su izravno pridonijele egzodusu Sirijaca, na način da su Siriji nametnule embargo, a omogućile zaštitu i paravan teroristima, da pomognu u njihovu povratku – izjavio je Assad.

– Htio bih svaku osobu koja je napustila Siriju zamoliti da se vrati, no svi će pitati je li terorizam zaustavljen – tvrdi Assad.

Od izbijanja sukoba u Siriji u ožujku 2011., zemlju je napustilo četiri milijuna ljudiSirijski mirovni pregovori službeno imaju stanku do 25. veljače. U ambicioznom planu o novim pregovorima sudjelovalo je čak 17 zemalja.

>>Umrla Anisa Makhlouf, majka sirijskog predsjednika Bashara al-Assada

>>Sirijski predsjednik al-Assad: Spremni smo započeti pregovore s oporbom

Ključne riječi

Komentara 64

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
16:50 12.02.2016.

Potpora Basharu al Asadu u borbi protiv američko-cionističkih plaćenika umotanih u ISIL, Al Nusra i ostale "demokratske" snage.

Avatar nevolim_isilovce
nevolim_isilovce
20:57 12.02.2016.

ISIL-ovci su na apartima jer Sirija će napokon biti slobodna zemlja.

Avatar superhik74
superhik74
17:24 12.02.2016.

Pa upravo to, povratak potpunog suvereniteta nad citavim teritorijem Ukrajine je ono na cemu famozni "zapad' inzistira u Ukrajini, medjutim u Siriji taj isti "zapad" inzistira na rusenju vlasti i komadanju Sirije. Rusi su ih lijepo razotkrili posto su imperijalisti su podcijenili Assada i Sirijsku Armiju, jer su mislili da ce ih lako srusiti kao sto su napravili u Afganistanu, Iraku, Libiji i Ukrajini. Malo su se preracunali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije