Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bashar al-Assad:

'Mir će se vratiti u Siriju kad Zapad i Saudijska Arabija prestanu podržavati teroriste'

Bashar al-Assad
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
01.12.2015.
u 23:40

O slici koju Zapad ima o njemu: "2005. sam bio ubojica, a 2008. i kasnije sam mirotvorac i 2011. sam lešinar. Sada se događa pozitivna promjena"

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je rekao da će se mir vratiti u njegovu zemlju kada Zapad i Saudijska Arabija prestanu podržavati teroriste i izrazio zadovoljstvo ruskom vojnom intervencijom, u razgovoru koji je danas objavila češka televizija.

– Za povratak mira nekoliko zemalja, Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Države, Saudijska Arabija i Katar i nekoliko drugih trebaju prekinuti podržavati teroriste. Dan poslije već će biti bolje i za nekoliko mjeseci imat ćemo potpuni mir u Siriji – tvrdi on.

Nekoliko zapadnih zemalja smatra sirijskog predsjednika odgovorim za pokretanje građanskog rata u kojem je najmanje 250.000 ljudi ubijeno u 4 godine, a više milijuna je raseljeno. Te zemlje žele da on ode s vlasti. Ali potreba borbe protiv militantne skupine Islamske države nakon napada 13. studenoga u Parizu i uključivanje Rusije, koja podržava režim u Damasku, bacili su za sada taj zahtjev u drugi plan.

U svom intervjuu za češki državni TV-kanal Assad je rekao da sumnja u mogućnost pokretanja velike koalicije protiv terorizma.

– Zašto ništa nisu naučili nakon Charlie Hebdoa? Ne možete se boriti protiv terorizma dok izravno podržavate teroriste oružjem i savezom sa zemljom koja je najveća podrška terorizmu u svijetu, tj. saudijskom monarhijom – rekao je Assad.

Francuska ne čini ništa ozbiljno, dok su Rusi vrlo ozbiljni u borbi protiv terorizma i suradnji sa sirijskom vojskom, dodao je.

U vezi turskog uništenja ruskog zrakoplova Assad je ocijenio da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan "izgubio hladnokrvnost jer je ruska intervencija promijenila odnose snaga na terenu".

– Poraz Erdogana u Siriji, poraz njegove terorističke skupine obilježava njegov politički kraj – zaključio je.

Na pitanje o mogućnosti ulaska terorista u Europu među sirijskim izbjeglicama, Assad je rekao da je svakako ubacivanja bilo, ali da je teško odrediti koliko.

– Vjerujem da se na fotografijama i videosnimkama na internetu mogu pronaći dokazi da su neki koji su ovdje ubijali a ponekad i odrubljivali glave ljudima, otišli u Europu kao mirni građani – rekao je.

Europa, ocijenio je, nije uspjela integrirati imigrante iz različitih kultura, a "vahabitske institucije" su financirale aktivnosti kojima se "iskrivljava tumačenje islama".

– Ta regija Bliskog istoka izvezla je određeni ekstremizam u Europu, u našoj krizi Europa izvozi ekstremizam nama – rekao je.

U vezi slike koju Zapad ima o njemu, rekao je da se sramežljivo popravlja. – Godine 2005. bio sam ubojica, a 2008. i kasnije sam mirotvorac, i 2011. sam lešinar. Sada se događa pozitivna promjena – rekao je.

Na kraju je rekao da neće dati ostavku usred rata, ali da će jednog dana na izborima Sirijci odlučiti žele li ga i dalje ili ne.

>> Europska unija s Assadom protiv ISIL-a

>> 'Glavni podupiratelji ISIL-a su Turska, Saudijska Arabija i Katar!'

Komentara 24

BR
brodludjaka
00:12 02.12.2015.

Kako će se Amerikanci odreći Arabije kada su gladni nafte i upravo zbog toga lažu neprekidno cijeli svijet. Oni su stvorili svaki terorizam u posljednjih 50 godina. Samo su daleko da bi oni kao krivci ispaštali zbog njega.

Avatar babas
babas
02:11 02.12.2015.

Trio Ameri,Briti i Francuzi su najodgovorniji za sve pokolje u arapskim zemljama,pa tako i za Islamsku državu,miljune izbjeglica u Europi i Europu koja gori pod terorističkim napadima.

GV
golub Vaso
00:18 02.12.2015.

bashar al assad legendarni borac protiv terorista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije