Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam zločina

Baš kao u mašti Pavla Pavličića njemačka policija primjenjuje statistiku da spriječi provale

ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
01.03.2015.
u 11:43

Učestalost zločina policija prati na karti i zbog pojačanog nadzora ulica kriminal počinje padati!

Mašta hrvatskog pisca Pavla Pavličića postaje stvarnost u policijskoj praksi! Policajci, naime, počinju voditi statistiku zločina, baš kao neobični Fabijan iz hrvatskog filma “Ritam zločina”, i statistika im pomaže u suzbijanju kriminala. Pokazalo se, naime, da je vjerojatnost čak 70 posto da će provalnik na mjesto vlastitog uspješnog zločina ili u radijusu od 300 do 500 metara doći u ponovni pothvat u roku od sedam dana!

Bavarska policija u Münchenu i Nürnbergu testirala je softver koji može predvidjeti provale. Takav program primijenjen u Zürichu uspio je smanjiti provale za 14 posto, a u područjima koja se posebno prate čak 30 posto. Policija na takva područja šalje dodatne ophodnje. Počinitelji se vraćaju na mjesto zločina zato što su tamo već uspjeli, znaju kako pobjeći i gdje što pokupiti, kažu stručnjaci. 

Sustav “Precobs” policajci pune podacima o tome gdje su se zločini dogodili, točnom vremenu, plijenu, modus operandi, sve za tisuće kaznenih djela. Istražitelji su tako utvrdili da se mnogi profesionalni provalnici vraćaju u blizinu mjesta zločina u kratkom roku, stručnjaci to nazivaju “kodom ponavljanja”.Već se javlja i zabrinutost zbog privatnosti jer ljudi koji žive na područjima gdje se događaju provale ili se tamo zateknu slučajno mogu bez razloga biti na meti policije. Kad takav sustav stigne u Hrvatsku, morao bi se zvati Fabijan, po liku iz filma Zorana Tadića, u Šovagovićevoj izvedbi, koji je bio uvjeren da njegov “sistem” zaista djeluje.     

>> DORH ipak preživio: Cvitan nastavlja raditi gdje je Bajić stao

Komentara 2

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
05:39 02.03.2015.

U Hrvatskoj je drukcije, policija samo nadzire politicke protivnike milanoviceve vlade, dok na kriminalce zatvore oci, da nevide nista. Zato je hrvatska raj za kriminlce.

TM
TM
07:50 02.03.2015.

Kod nas nesmiješ niti prijaviti nasilje i kriminal jer onda tebe pritvore,to im je lakše.Lopova uhvate tek onda kada se dobro napije i sam zaluta u postaju. A u stvari nemogu oni sami sebe hapsiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije