Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv plinovoda

Barroso: Bugari, morate odustati od Južnog toka!

barroso
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
21.04.2014.
u 17:00

Budite oprezni u projektima s Rusijom i preferirajte Transjadranski plinovod

Gradnja plinovoda Južni tok za EU sve više postaje politički mrtav projekt: Europski parlament u neobvezujućoj je rezoluciji pozvao na odustajanje od tog projekta, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso citiran je u bugarskim medijima kako na zatvorenom sastanku s dužnosnicima Bugarske navodno govori da moraju zaustaviti Južni tok. Na jedinom dosad otvorenom gradilištu Južnog toka u Bugarskoj uklonjene su ranije vidljive cijevi i zastava projekta.

Stojnev: Projekt ide dalje

– Želim upozoriti Bugarsku da bude oprezna u implementaciji plinovodnih projekata s Rusijom i da preferira druge plinovode koji će omogućiti diverzifikaciju energetskih izvora zemlje. U Bugarskoj postoje ljudi koji su ruski agenti – rekao je Barroso početkom travnja u razgovoru s Bugarima, koji nije bio otvoren za javnost, ali su detalji iscurili u bugarske medije. No, u četvrtak je bugarski ministar gospodarstva i energetike objavio da projekt Južni tok ide dalje prema planu. Unatoč zahlađenju odnosa EU i Rusije, Bugarska planira ove godine započeti izgradnju tog plinovoda, rekao je ministar Dragomir Stojnev. Dosad je bilo planirano da plinovod Južni tok – koji bi dopremao ruski plin iz Rusije ispod Crnog mora do Bugarske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Italije i Austrije – proradi 2015., barem u prvoj fazi. No, Europska komisija je u prosincu 2013. objavila da je za EU projekt protuzakonit jer bilateralni ugovori koje je Rusija sklapala sa svakom zemljom posebno nisu u skladu s energetskim propisima EU. Sada, nakon ruske aneksije Krima, EU još više pojačava politički pritisak kako bi zaustavio Južni tok.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto: Reuters/Pixsell)

Dugoročni interes

U neobvezujućoj rezoluciji EP-a koja poziva europske zemlje na uvođenje sankcija protiv Rusije, europski zastupnici zauzeli su stav da se Južni tok “ne treba graditi”. Bugarska je odmah napala tu rezoluciju.

– Južni tok je dugoročni infrastrukturni projekt od strateške važnosti, a oni ga sada pokušavaju zaustaviti. Kako ćemo se razvijati ako nemamo sigurnu opskrbu plinom – zapitao se bugarski ministar Stojnev.

Jose Manuel Barroso bugarskim je dužnosnicima navodno poručio da bi trebali preferirati projekt TAP-a, Transjadranskog plinovoda, koji bi dovodio plin iz Azerbajdžana do Italije, a u koji se u ranoj fazi planiranja uključila i Hrvatska.

>> Ruski plin trese Europsku uniju – Južnog toka neće biti?

Komentara 85

RA
raspad
17:29 21.04.2014.

Najbolje bi bilo za Bugare da posalju mezona Borossa u tri p.m. i istupe iz EU, cim prije tim bolje.

CA
campa
17:34 21.04.2014.

Valjda su Bugari dovoljno pametni da će znati zaštititi svoje interese a to se u nekim segmentima nemora poklapati s interesima SAD i bogatijih članica EU.

DU
Deleted user
17:28 21.04.2014.

>Kako ćemo se razvijati ako nemamo sigurnu opskrbu plinom – zapitao se bugarski ministar Stojnev. tko vas išta više pita o ičemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije