Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obama objavljuje plan

'Ovo je najveći i najvažniji američki korak u borbi protiv klimatskih promjena'

Barack Obama
Reuters/PIXSELL
03.08.2015.
u 07:26

Cilj revidiranog "Plana za čistu energiju" je smanjiti emisije CO2 iz elektrana za oko trećinu u roku od 15 godina.

Američki predsjednik Barack Obama danas će predstaviti plan koji je nazvao "najvećim i najvažnijim korakom koji je SAD ikada poduzeo" u borbi protiv klimatskih promjena, piše BBC.

Cilj revidiranog "Plana za čistu energiju" je smanjiti emisije CO2 iz elektrana za oko trećinu u roku od 15 godina. Mjere podrazumijevaju prebacivanje na solarnu energiju i energiju dobivenu iz vjetra te druge izvore obnovljive energije.

Rat protiv ugljena

No, protivnici Obamina plana tvrde da je proglasio "rat protiv ugljena". U planu stoji da se emisije CO2 iz energetskog sektora do 2030. godine moraju smanjiti za 32 posto u usporedbi sa 2005. godinom. Svaka američka savezna država će dobiti cilj koji mora ispuniti, a potom će morati dati svoje prijedloge kako doći do tog cilja. No, nekoliko guvernera je već kazalo da će ignorirati Obamin plan.

U snimci koju je objavila Bijela kuća Obama je kazao da se novi plan temelji na podacima koji pokazuju da će se bez odlučne akcije svijet suočiti sa još gorim ekstremnim vremenskim uvjetima i zdravstvenim problemima. - Promjena klime više nije samo problem sljedećih generacija - naglasio je Obama.

>>Obama očekivao dogovor o TPP-u i ostao kratkih rukava

>>Obama u zatvoru, zatvorski čuvari dopratili ga do vrata

Komentara 9

Avatar nekakav
nekakav
10:45 03.08.2015.

zbilja velke promjene. tek za 15 godina misle do tog cilja. do onda će biti 3 izbora za predsjednika. i kojekakve energetske krize u svijetu. ako znamo da je struja iz ugljena najjeftinija, kako misli to crni prezidente ameriku držatižati konkurentnom? aha, povisiti cijenu struje, to će nominalno dići indekse na burzama, pa će se podići i visina plaće, skupa s time i ostale cijene proizvoda. što smo dobili? na primjeru izbacivanja običnih žarulja vidimo dalekovidnost današnjih zelenih (doslovno) političara. proizvodnja obične žarulje je jeftina, ne koriste se skupi materijali, koji traže puno energije za obradu i samu proizvodnju, u običnoj žarulji skoro pa da i nema ničeg štetnog po okoliš. a u štednoj, tzv. ekološkoj? što to ima u jednoj natrijevoj tlačnoj žarulji, ili led, ili onim spiralnim, tako ekološkog? imaju recimo živu. metal, tekući, jako omiljen. dosta učinkovit kao uzrok mnoštva bolesti. kolko košta proizvodnja jedne 'štedne' žarulje? zar zbilja ona troši tako malo energije, i tako dugo traje? jel neispravne takve žarulje pravilno 'odlažemo'? ili ide s ostalim otpadom? u normalnoj upotrebi, domaća štedna žarulja rijetko kad traje duže od godinu i pol. ja imam u staroj kući običnu žarulju staru preko 35 godina. i danas svijetli, ima više radnih sati nego fendti od belja. tko zna, razumije o čemu ja.

Avatar nekakav
nekakav
08:21 04.08.2015.

nek amerikanci prestanu koristiti klima uređaje, i smanjili su potrošnju nafte, plina i ugljena, za 25%. to nek naprave, izdrže (jest teško po vrućini, al u somaliji, sudanu, nemaju klima uređaje...) i eto ih, a da u životu ništ nećeće dodatno platiti. uzmite u račun uštedu u novcu, kojeg možete u druge svrhe utrošiti. a i same države mogu u trenu promijeniti sliku. pogledajte slike planeta zemlje iz svemira. kolko se energije nepotrebno razbacuje na javnu rasvjetu. ugasimo to. neka noć bude noć. lopovi kradu i po dani i po noći, njima svjetlo nije nikakva zapreka. jel vi znate da se 4-5% proračuna svake općine, grada, baca na javnu rasvjetu? baca, doslovno. što imaš kao pješak raditi u pola noći na ulici? ako se voziš, auto mora imati upaljena svjetla po noći, jelda? pa čemu ti onda javna rasvjeta? samo smeta. eto, moje dvije mjere za uštedu, a nose 30% ukupne energije koju trošimo. uvedimo zabranu vožnje autom samo jedne osobe, eto dodatnih 5% ušteda. ušteda ne znači da se nečeg odričeš... u ovom slučaju.

Avatar Oštrica
Oštrica
10:33 03.08.2015.

Bilo je i vrijeme da shvate kako najekstremnije promjene udare upravo na američki kontinent. Ako svijet s vremenom postane nemoguće mjesto za život, Amerika će prvo osjetiti to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije