Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza na vrhuncu

Tsipras: Mi nismo 'gosti' u Europi, želimo ostati u eurozoni

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/17
29.06.2015.
u 23:45

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker istaknuo je da je učinio sve da bi došlo do dogovora te je Grčku optužio da je kasnila s prijedlozima i namjerno ih izmjenjivala

23:45 - Premijer Alexis Tsipras kasno navečer na Twitteru je rekao kako Grčka želi ostati u eurozoni.

- Mi nismo "gosti" u Europi. Grčka je u srcu Europe - napisao je Tsipras.

U televizijskom intervjuu odbacio je upozorenja da bi glasanje "protiv" na referendumu odvelo Grčku iz eurozone.

- Njihov plan nije da nas izbave iz eurozone, njihov plan je bio okončanje nade da u Europi može postojati alternativna politika - rekao je Tsipras.

Sky News prenosi kako je Tsipras rekao da će Atena već sutra platiti MMF-u ratu duga ako vjerovnici danas Grčkoj ponude dogovor.

Glas "protiv" na referendumu podržalo je više desetaka tisuća građana koji su danas prosvjedovali. Više od 20.000 Tsiprasovih simpatizera okupilo se ispred zgrade parlamenta. "Naši životi ne pripadaju vjerovnicima", pisalo je na jednom transparentu, prenosi Reuters.

21:10 - Agencija Standard & Poor's smanjila je rejting duga Grčke s CCC na CCC-, poručivši kako je vjerojatnost da će Grčka napustiti eurozonu sada oko 50 post.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio je Grke da glasanje protiv plana vjerovnika na referendumu njihovoj vladi neće dati bolji položaj u pregovorima oko izvlačenja.

- Svaka vlada ima pravo na održavanje referenduma, stoga poštujemo grčku odluku. Međutim, jedna stvar treba biti jako jasna: ako netko kaže da će vlada imati jači pregovarački položaj s glasanjem "protiv", to jednostavno nije točno. Bojim se da će s takvim rezultatom referenduma biti još manje prostora za pregovaranje - rekao je Tusk, prenosi BBC.

19:35 - Građani su ispunili trg ispred zgrade parlamenta u Ateni kako bi prosvjedovali protiv mjera štednje.

19:10 - Objavljeno je pitanje za referendum koji bi se trebao održati 5. srpnja, a glasi ovako:

"Treba li biti prihvaćen plan sporazuma, koji su podnijeli Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond na Euroskupini 25. 6. 2015. i koji se sastoji od dva djela, koji čine njihov ujedinjeni prijedlog?"

Tim bi prijedlogom Grci prihvatili zahtjeve međunarodnih vjerovnika kako bi dobili pomoć.

Vlada je objavila da će banke biti zatvorene do 6. srpnja te da će limit za podizanje novca na bankomatima ostati 60 eura. Strani turisti ne podliježu ograničenjima.

Reuters je, citirajući izvor iz vlade, naveo da Grčka do sutra neće isplatiti 1,6 milijardi eura duga MMF-u.

18:10 - François Hollande i Barack Obama rekli su da će surađivati kako bi pomogli u ponovnom pokretanju razgovora s Grčkom, rekao je pomoćnik francuskog predsjednika.

Jeffrey Sachs, poznati ekonomist i profesor na Sveučilištu Columbia, rekao je za Bloomberg TV da Europa ne može natjerati Grčku da odbaci euro jer za to ne postoji formalni mehanizam. Također je rekao da bi Grčka trebala ostati u eurozoni.

17:20 - Građani Grčke pokušavaju se priviknuti na život u novoj situaciji i neizvjesnosti. Ispred bankomata i u supermarketima stvorili su se dugi redovi, a rastu i strahovi od nestašice benzina i lijekova, prenosi Reuters.

- Ne mogu vjerovati. Stalno mislim kako ćemo se sutra probuditi i sve će biti OK. Jako se trudim ne brinuti - kaže stanovnica Atene, 50-godišnja Evgenia Gekou, na putu do posla.

Neki supermarketi i bankomati ostali su ispražnjeni zbog straha od ispražnjenja zaliha robe i novca.

- Imam pet eura u džepu. Mislio sam ovdje okušati sreću. Redovi u mojoj četvrti jučer su bili predugi - rekao je 58-godišnji vodoinstalater Yannis Kalaizakis ispred praznog bankomata u centru Atene.

- Ne znam što drugo da kažem. To je kaos - dodao je.

14:38 - Ako propadne euro, propast će i Europa - upozorila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel, no inzistira i na tome da se eurozona mora držati svojih principa. Kazala je da "ako je nestala mogućnost da se nađe kompromis, tada je i Europa izgubljena".

No, smatra i kako se vrijedi nastaviti za europske principe. - Možda im i možemo kratkoročno popustiti i reći "dajmo im samo ovaj put", no srednjoročno i dugoročno će nam to naštetiti. Naštetit će nam na način da će Europa izgubiti relevantnost u svijetu, nestat će našeg zajedništva. Zato moramo uvijek ispočetka promicati mogućnost kompromisa i principa u Europi - kazala je Merkel u Berlinu, piše AFP.

13.40 – Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je u ponedjeljak u Bruxellesu konferenciju za medije na kojoj je kazao da se osjeća ''izdanim'' zbog ''egoizma'' koji je pokazala Grčka u propalim pregovorima oko duga, javlja BBC.

Istaknuo je da je učinio sve da bi došlo do dogovora te je Grčku optužio da je kasnila s prijedlozima i namjerno ih izmjenjivala. Poručio je da pregovori nisu igra pokera u kojoj varalica dobiva.

– Ili svi gube, ili svi dobivaju – dodao je šef Europske komisije.

Također je kazao da su objavom grčkog premijera Alexisa Tsiprasa o referendumu 5. srpnja pregovori prekinuti "jednostrano"  i naglasio da i dalje vjeruje da grčki izlazak iz eurozone nije opcija. Juncker je pozvao građane Grčke da glasuju za prihvaćanja plana kreditora na referendumu u nedjelju.

Umirovljenici ''zaposjeli'' bankomate

Bankomate u Grčkoj jutros su "zaposjeli" umirovljenici kojima bi danas trebala biti isplaćena mirovina. – Kazali su da će danas isplatiti mirovine pa sam ovdje došao čekati – kazao je jedan umirovljenik Reutersu.

Umirovljenici su izuzeti od zabrane isplaćivanja više od 60 eura dnevno. – Kazali su nam da će 29. lipnja isplatiti mirovinu. Zašto bih inače tu bio – upitao je novinara drugi umirovljenik. – Što bih drugo radio ovdje, ako ne bih čekao mirovinu. Gledao u banku? – upitao je cinično umirovljenik Thanasis Sekleretis. Pod ovim restrikcijama, grčki građani mogu podići 60 eura dnevno i koristiti kreditne i debitne kartice samo u Grčkoj, ne i u inozemstvu.

"Vraćamo  se u ratno stanje"

– Čula sam da će se banke zatvoriti ovaj tjedan pa sam došla podići novac – kazala je Telegraphu 40-godišnja Evi Costas. – Željela sam podići 500 eura, no što ću sada – kazala je žena kojoj je bankomat jučer "progutao" karticu te se namjerava danas vratiti kako bi je tražila u banci.

– Ako bankrotiramo i vratimo se drahmi, to će biti kao da se vraćamo u ratno stanje – kazala je Costas i dodala da će drahma imati vrijednost kao "bezvrijedne valute zemalja Trećeg svijeta".

Moscovici: Centimetri nas dijele od postizanja dogovora

– Centimetri nas dijele od postizanja dogovora – kazao je povjerenik za financije Europske komisije Pierre Moscovici na francuskom radiju RTL. – Želim da Alexis Tsipras može pozvati građane da glasaju "za" – dodao je Moscovici govoreći o referendumu zakazanom za nedjelju u Grčkoj.

– Referendum neće biti o članstvu Grčke u eurozoni, već o reformama – naglasio je povjerenik.

Banke će biti zatvorene do 6. srpnja

Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. srpnja, a podizanje novca iz bankomata bit će ograničeno, potvrdio je dužnosnik grčke vlade u ponedjeljak. Stupaju na snagu kapitalne kontrole čiji je cilj zaštititi financijski sustav zemlje, javlja Reuters.

Dužnosnik je nakon sjednice vlade rekao da će bankomati biti zatvoreni u ponedjeljak na početku dana, a ponovno će se otvoriti kasno poslijepodne. Dodao je da će građani dnevno moći podići najviše 60 eura.

Pod novim mjerama vlade, nametnutima da bi se spriječio odljev novca iz uzdrmanog grčkog bankarskog sustava, online transakcije bit će dopuštene unutar Grčke, no transferi na račune u inozemstvu bit će zabranjeni, također je kazao dužnosnik.

Podsjetimo, Eurogrupa je u subotu odbila zahtjev Grčke da joj se produlji program pomoći koji istječe 30. lipnja, nakon što je grčka vlada donijela odluku o referendumu koju je u nedjelju potvrdio i grčki parlament, a na kojem bi se 5. srpnja trebalo odlučivati o uvjetima međunarodnih zajmodavaca za novi program pomoći toj zemlji.

Grčka bi sutra Međunarodnom monetarnom fondu trebala vratiti 1.6 milijardi eura.

>> Grčke banke u ponedjeljak će ostati zatvorene. Tsipras: Za to je kriva Europska središnja banka

>> Europska središnja banka ipak neće prekinuti posuđivanje novca Grčkoj

>> Grci 5. srpnja idu na referendum! MMF: Glasat će o nevažećim prijedlozima!

>> 'Ovo je žalostan dan za Europu, ali prevladat ćemo mi to'

Komentara 302

A1
A1ibaba
10:51 29.06.2015.

Citam ovaj clanak i smijesno mi je kako je ovaj igrokaz proziran. Niti ce Grčka bankrotirati,niti ostati bez novaca. Kao i svaki put "kriza u pregovorima" ce biti rijesena minutu do 12. Zasto? Politicki ne neprihvatljivo i nemoguce Grke ostaviti na cjedilu od istih tih kreditora koji su zasluzni za 70% iste te krize. Isti ti kreditori im daju novce da njima vrate kredit s kamatom da bi im dali jos kredita s kamatom da uopce mogu funkcionirati. Zacarani krug iz kojeg nema izlaska.

LI
liskovaca
10:16 29.06.2015.

sve je suprotno od onoga što pišu mediji!

DU
Deleted user
08:48 29.06.2015.

U relativno malenu i gospodarski osrednju, blago rečeno, Grčku "unišlo" je 320-330 mlrd eura proteklih godina iz smjera stranih banaka, Preračunato, to je oko 40 tisuća km auto ceste kakva je Karlovac- Split (koja je koštala 3 mlrd eura cca) ili pak flota od 200 komada nuklearnih podmornica sposobnih za ispaljivanje krstarećih projektila. Tako da je lako sada pokazati "središnji" prst, kao što to učinio njihov ministar, kad je toliki novac skončao s prave strane, kako oni smatraju. Ilustracije radi, jedna grčka regija nalik našem benkovačkom kraju ima najvišu gustoću luksuznih Porsche terenaca (SUV, no dobro, terenac je Lada Niva) u EU odnosno zamislite taj koncentrat kupovne moći koju su stekli, ovčarski kraj prepun kamenjara - a nu Porsche vrijedan 60 tisuća eura kao "narodni" auto po garažama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije