Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost hrane

Bakterije ih koštaju 55 milijardi dolara

burger
Foto: Reuters/PIXSELL
21.11.2016.
u 09:00

Samo trovanja salmonelom SAD godišnje stoji gotovo 4 milijarde dolara

Zbog hrane zagađene raznim patogenim mikroorganizmima godišnje oboli čak 48 milijuna Amerikanaca. Oko 55,5 milijardi dolara je godišnja svota koja odlazi na njihovo liječenja, a u to je uključen i novac koji oboljeli gube zato što su bili na bolovanju, ali i onaj koji nastaje nakon smrti oboljelog.

No ukupni troškovi, koji uključuju gubitke koji su zbog zaražene hrane pogodili velike trgovačke lance i lance restorana, višestruko su veći. Administracija za hranu i lijekove identificirala je 15 patogena koji su odgovorni za 95 posto obolijevanja i smrti vezanih za konzumaciju hrane.

Salata koja ubija

Oko 53 tisuće Amerikanaca zbog njih završi u bolnicama, a od posljedica trovanja umire njih 3000.

Bakterije koje izazivaju najviše štete su Salmonella, Listeria monocytogenes i Escherichia coli. Samo u ovoj godini bilo je nekoliko velikih skandala sa zaraženom hranom. Salate gotove za upotrebu i spakirane u vrećice koje je proizvela kompanije Dole ubile su četvero ljudi, a 33 ih je završilo u bolnici. Krivac za ovo je bila listerija, bakterija za koju američki stručnjaci kažu da je ima posvuda, da može biti vrlo opaka, smrtonosna i nezaustavljiva i da može preživjeti čak i duboko smrzavanje. Ta bakterija pronađena je i u smrznutom povrću koje je prodavalo nekoliko trgovačkih lanaca. Dakle, patogeni u hrani nisu samo naš problem, već je to pojava koja je raširena u cijelom svijetu. Američki znanstvenici tvrde da u njihovoj zemlji već neko vrijeme traje pravi rat s tim bakterijama, a da, kako stvari trenutačno stoje, one polako dobivaju bitku po bitku. Tome u prilog govori i tvrdnja istraživača koji kažu da je u većini slučajeva nemoguće utvrditi kako je hrana zaražena i gdje se nalazi izvor zaraze.

To osobito vrijedi za listeriju, koja u organizmu može mirovati 28 dana. Oboljeli se uglavnom ne mogu ni sjetiti što su sve pojeli prije četiri tjedna, pa epidemiolozi često moraju raditi zahtjevne analize kako bi otkrili uz koju je namirnicu bakterija bila vezana. Tim metodama, oni su prije deset godina, kad je došlo do velikog trovanja jednom varijantom Escherichije coli, otkrili da je ta bakterija, koju su dotada vezivali isključivo za meso, bila u vrećicama svježeg mladog špinata, u lješnjacima i u tijestu za kekse. Na sličan način salmonelu su otkrili u kikiriki maslacu, mljevenom papru, pinjolima i pistaciji. Listeriju su pronašli u sladoledu.

Neki i bez dijagnoze

Američki Centar za kontrolu zaraznih bolesti tvrdi da je problem patogena u hrani mnogo veći nego što se na prvi pogled čini i navode kako od 29 ljudi koji obole od posljedica konzumiranja hrane zaražene salmonelom samo kod jednog utvrde da je upravo salmonela uzročnik njegove bolesti.

Administracija za hranu i lijekove priopćila je da se broj slučajeva povlačenja hrane s polica trgovina zbog kontaminacije opasnim patogenima u posljednjih deset godina više nego udvostručio i da u SAD-u svake godine bude i do 600 slučajeva, što je 47 posto od ukupnog broja slučajeva povlačenja hrane.     

>>Kakav je vaš životni stil? Nećete vjerovati, ali ovi 'tragovi' će to otkriti o vama

Ključne riječi

Komentara 2

RG
RuzaSapina56@gmail.com
11:36 21.11.2016.

Hoćete ovim člankom opravdati bakterije koje se nalaze u pokvarenoj i zaraženoj hrani po trgovačkim lancima i u Hrvatskoj?! Ne kupujte gotove proizvode i sadite i jedite ono sto sami pripremite operete pogotovo zelenu salatu koja se može uzgojiti ii na najmanjem prozoru a kamoli terasi i vrtu kojih bezbroj lezi neobrađeno !

MX
Mister X
17:23 21.11.2016.

"Dakle, patogeni u hrani nisu samo naš problem, već je to pojava koja je raširena u cijelom svijetu" ubile su te bakterije 4 amerikanca i nemamo što da se čudimo ako i nas pokosi kojega. Samo neće da kaže da je Amera preko 300.000.000 a Slovenaca daleko manje i nakon trovanja još jedan manje ! Robu iz bugarske Rumunjske i Poljske ne dajem ni mojem psu niti maci jer hvala ! Mi "dobijamo" kupujemo robu smo onu koja ne prolazi na zapad ni dio EU. Jasno jadna jeftina kvaliteta ide samo za nas - istočni balkan ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije