Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brani Komaricu

Izetbegović: Činjenica je da su Hrvati i Bošnjaci sustavno tjerani iz Banja Luke

Bakir Izetbegović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
29.05.2016.
u 16:20

"Banja Luka nije bila pod opsadom niti je tamo bilo ratnih sukoba a to se ipak dogodilo"

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu kako su nedopustivi i neopravdani napadi na banjolučkog biskupa Franju Komaricu zbog njegova podsjećanja na zločine koji su tijekom rata u BiH počinjeni nad nesrbima u Banja Luci.

Izetbegović je novinarima rekao kako je činjenica da su Hrvati i Bošnjaci tijekom rata sustavno tjerani iz Banja Luke i da se to ne može zanijekati, kao ni činjenica da je u tom gradu srušeno svih šesnaest džamija te katoličke crkve.

"Banja Luka nije bila pod opsadom niti je tamo bilo ratnih sukoba a to se ipak dogodilo", kazao je Izetbegović.

Dodao je da se možda može naći i neka druga usporedba Banje Luke osim one s Bleiburgom za kojom je posegnuo Komarica, no to ne mijenja bit problema.

"Iz tog grada su sistematski istjerani Bošnjaci i Hrvati, a vi nazovite to Bleiburgom ili nekako drugačije", rekao je Izetbegović.

Biskup Komarica je nedavno usporedio stradanje na Bleiburgu sa zločinima i protjerivanjima počinjenim u Banjoj Luci tijekom proteklog rata u BiH. 

"Mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu poručiti. Ljudi šta vi govorite ovdje. Dođite u Banju Luku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene", rekao je.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od Komarice da povuče tu "nedoličnu" izjavu i dodao da susosjeća zbog stradanja Hrvata u proteklom ratu no drži kako je usporedba s onim što se zbivalo tijekom Drugog svjetskog rata neprimjerena.

"Nama treba povlačenje njegove izjave, da se kaže da je to greška. Ja suosjećam s njim za stradalim Hrvatima, kao i za svima koji su ovdje stradali, ali ovakve špekulacije koje je biskup iznio su nedolične", kazao je Dodik.

Komentara 71

DU
Deleted user
16:47 29.05.2016.

Bošnjaci i Hrvati jesu istjerani iz Banjaluke ali Bakir Izetbegović je na toj nesreći i izgradio svoju karijeru . Lijući krokodilske suze nad bošnjačkom sudbinom pokrao je milijarde maraka....Pušku i rov u ratu nije ni vidio

CA
Catalonia
17:03 29.05.2016.

Ajde Bakire nešto korisno i iskreno od tebe da smo čuli

SA
samoborka
16:40 29.05.2016.

Ma da..A kad Srbi stalno prozivaju Hrvate ustasama i stalno se pozivaju na Jasenovac to onda nije zlorabljenje i iskrivljavanje proslosti?? Zanimljiv obraz imaju ti Srbi...to su carevi manipulacije i laganja. Toliko su vjesti u tome da i sebe same uvjere u istinotost vlastitih lazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije