Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobili po 50 posto

Drama na austrijskim izborima: Pobjednika odlučuju glasovi poslani poštom

Predsjednički izbori u Austriji
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/9
22.05.2016.
u 23:00

Kako bi spriječili desnicu, mnogi su odlučili dati glas Van der Bellenu, među njima i austrijski veleposlanik u RH

Nakon prebrojanih više od 90 posto glasova Austrijanci danas nisu dobili novog predsjednika države. U zapletu dostojnom najboljih kriminalističkih romana, i kandidat krajnje desnice Norbert Hofer kao i  njegov protukandidat bivši Zeleni a sada nezavisni Alexander van der  Bellen, dobili su po 50 posto glasova. Na kraju izborne večeri postalo je  tako jasno da gotovo pet milijuna birača nije izabralo predsjednika i odlučit će glasovi 900 tisuća Austrijanaca koji su glasovali poštom.  Austrija je na drugi krug predsjedničkih izbora izašla u ozračju sve većeg  pritiska izbjegličke krize i dolaska tisuća migranata u njezine gradove u  potrazi za boljim životom. Građani žele promjene

Očekivalo se kako će upravo migrantska kriza i sve veći otpor stanovnika  Austrije prema dolasku osoba koje bježe s Bliskog istoka biti presudni  faktori koji će odlučiti tko će postati novi predsjednik Austrije. U drugi  krug su ušli kandidat protuislamske Slobodarske stranke (FPO) Norbert  Hofer, koji je u prvom krugu osvojio 35 posto glasova, te njegov  protukandidat Alexander van der Bellen, neovisni kandidat s potporom  Zelenih, koji je prikupio 21 posto glasova. Već sam prolazak ove dvojice  kandidata bio je veliki šok za austrijski politički establišment, ali i za  političke analitičare diljem svijeta, jer u drugi krug prvi put nisu ušli  kandidati najvećih političkih stranaka socijaldemokrata i narodnjaka koji  dominiraju političkom scenom više od pola stoljeća. 

Ankete su uoči izbora  davale prednost Hoferu, no točnim su se pokazale procjene da ankete treba  uzeti s dozom opreza jer je prema mišljenju analitičara, oko trećina  glasača u Austriji uoči izbora bila neodlučna i upravo njihovi glasovi  mogli bi donijeti prevagu na jednu ili drugu stranu. Često se ističe kako  austrijski predsjednik ima uglavnom protokolarnu ulogu, no on može vrlo  lako izazvati i političku krizu i nestabilnost u državi jer prema  austrijskom ustavu može raspustiti vladu.

 Radikalizam ili umjerenost

 Također je i vrhovni zapovjednik austrijskih oružanih snaga. S obzirom na  situaciji u zemlji i sve žešću retoriku prema politici otvorenih vrata koju  predvodi Angela Merkel, nije nemoguće još snažnije zatvaranje Austrije. S  druge strane, dio austrijske javnosti odlučio je podržati nezavisnog  kandidata Alexandera van der Bellena strahujući da će Austrija otići  krajnje desno. Među njima je i veleposlanik Austrije u Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff koji je svoj glas dao – barem prema objavi na Twitteru – Alexanderu Van der Bellenu.

– Shvatio sam da čak i s 53 godine neke stvari činiš prvi put u životu. Na  primjer, glasuješ za tipa s poviješću u nekoj stranci Zelenih – napisao je  veleposlanik. Rezultati izbora trebali bi biti poznati sutra.

>> Dvojica austrijskih predsjedničkih kandidata izjednačeni

Komentara 27

Avatar Cinco
Cinco
23:13 22.05.2016.

Bravo! Pobjeda gospodina Hofera nad ekstremističkom, antieuropskom, ljevičarskom klikom.

SU
suncesmokvemaslina
00:13 23.05.2016.

kako danas nema ništa o pupovcu i Poljskoj koja zabranjuje promoviranje komunizma

VI
viluk007
23:35 22.05.2016.

ovi glasovi poštom me podsjećaju na one američke fore o jedno glasu koji odlučuje među milionima glasova i podsjeća na milanovićev apis, na sanaderova borbaša, uglavnom na možebitnu krađu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije