Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stroži režim

Austrija zabranila burku i ruši sustav izbjegličkih kvota

FILE PHOTO: Migrants make their way after crossing the border at Zakany, Hungary October 16, 2015. REUTERS/Laszlo Balogh/File Photo
Foto: LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL
1/2
29.03.2017.
u 06:30

Tražiteljima azila uvodi se obaveza da bez naknade rade u dobrotvorne svrhe te obveza pohađanja tečaja njemačkog jezika i kulture

Austrijski parlament jučer je donio odluku o zabrani nošenja burke na javnom mjestu, čime je samo potvrđen prijedlog novog programa odnosa prema migrantima i tražiteljima azila u toj zemlji koji je osmislila vladajuća koalicija. Osim zabrane nošenja burke na javnim mjestima, stroži režim za koji se Beč odlučio uključuje i zabranu dijeljenja Kurana kao i obvezu tražitelja azila da bez naknade rade u dobrotvorne svrhe. Predviđeno je i obvezno pohađanje tečaja na kojima će usvajati temelje njemačkog jezika i zapadne kulture.

– To je jedini način da ti ljudi steknu povjerenje lokalne zajednice – kazao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

Austrija će, objavljeno je, tražiti i izuzeće od obveze primanja dodatnog broja migranata na temelju realokacijskog sustava EU i navodi da je već do sada pošteno preuzela svoj udjel tijekom europske migrantske krize.

Ta je najava novi udarac realokacijskom sustavu koji će rasporediti samo dio migranata pristiglih u EU i koji se jedva implementira zbog otpora ponajviše istočnoeuropskih zemalja, među kojima i Mađarske i Poljske, i dolazi istodobno s jačanjem sigurnosti i strožim pravilima vezanim uz imigrante koje pokreće vladajuća koalicija, dok je u zemlji, u kojoj je val izbjeglica 2015. godine potaknuo jačanje potpore ekstremno desnoj Slobodarskoj stranci, u anketama popularnosti među građanima ona i dalje u vodstvu.

– Mislimo da je izuzeće za Austriju potrebno jer je ona već ispunila svoje obveze. Razgovarat ćemo o tome s Europskom komisijom. Poslat ćemo pismo o tome i odmah krenuti s raspravama – kazao je novinarima, kako javlja Hina, austrijski kancelar Christian Kern nakon tjedne sjednice vlade.

>> Prošla je godina od zatvaranja balkanske rute, ali kriza nije ni blizu kraja

>> Iz Afrike u Europu sprema se 15 milijuna migranata!

Komentara 11

Avatar nekakav
nekakav
07:36 29.03.2017.

europa se već desetljećima sprda sa kršćanstvom, a ispod radara je prošla islamizacija. niti jedna diskriminacija niej dobra, a posebno su opasne pozitivne diskriminacije. eto, dok se u italiji vode borbe oko toga mogu li križevi biti na zidovima javnihih institucija, bez brige se polumjeseci ljepe kud se stigne, nose marame, burke, nikabi. kad čujete da u nekom gradu policija uopće ne zalazi u neke dijelove grada jer su tamo muslimani, njihova šerijatska policija, onda vam je jasno kud ta zemlja, ne grad, nego čitava zemlja, ide. mislite da će u švedskoj samo tako se riješiti taj problem? ili u engleskoj, u kojoj imate čitave gradove u kojima policija ne radi svoj posao, već to odrađuje vjerska policija, po šerijatu? i u kojima su zabranjene antiimigrantske grupe, koje bi po uzoru na šerijatsku policiju, štitila dijelove grada u kojima muslimani još nisu većina? europu čekaju melo žešća previranja, a to sadašnje političke elite nisu u stanju riješiti, jer su baš one i dovele do toga. kakva manjinska prava, ili slušaj i radi po zakonu zemlje u kojoj jesi, živiš, ili si došao, ili van! nema tu cile mile, ovdje se radi o zakonu, koji se radi političkih potreba malo unakazio, i time doveo sigurnost zemlje u pitanje. da, marame treba zabraniti, kao što se u iranu ,s arabiji, moraju nositi. ovdje, u europi, bi trebalo zabraniti puno toga što ima veze sa islamom. čak bi sva muslimanska djeca morala pohađati obične civilne škole ,sa posebnim programom integracije, usvajanja lokalnih običaja, i potiskivanja njihovih. da, prisila, je jedina mogućnost da se od njh naprave europljani. multikulturalnost je opasnost, jer imigrantima daje priliku da svoj način života sile drugima, i u tome uživaju zaštitu zemlje u koju su doli. nije neki napredak u davanju velikih prava manjinama i pridošlicama, već je to nazadovanje. ajd vi dođite u neku firmu, slabi ste radnik, pa da vas gazda plaća i ima razumijevanja za vaše probleme. može jednog, dva radnika takva imati, al puno ne. tako je i sa državom. ono čega se treba bojati jest vrijeme pred nama, vrijeme represije i stezanja prava. bez brige, europa će se obraniti od toga, al uz gorku cijenu.

Avatar samo Istina
samo Istina
06:51 29.03.2017.

Bravo za Kurca i ekipu. Bravo Austrija!

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
09:10 29.03.2017.

Bravo Austrija!A,di smo mi u ovoj priči?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije