Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kosovo

Atmosfera u Prištini napeta pred prosvjed

Priština
Foto: VL
1/3
26.01.2015.
u 14:25

Kosovari vjeruju da je arapsko proljeće na vratima Kosova i da je pravi cilj prosvjeda zapravo rušenje vlade Kosova na ulici.

Atmosfera u Prištini dosta je napeta pred najavljeni sutrašnji prosvjed. Iako su glavni zahtjevi oporbenih stranaka na Kosovu smjena ministra za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova Aleksandra Jablanovića, koji je majke nestalih nazvao divljakinjama a potom im se ispričao, te proglašenje kombinata Trepča "javnim dobrom Kosova", Kosovari vjeruju da je arapsko proljeće na vratima Kosova i da je pravi cilj prosvjeda zapravo rušenje vlade Kosova na ulici.

U subotnjem, najmasovnijem prosvjedu od 2008.godine kada je Kosovo proglašeno neovisnom državom, sudjelovalo je više od 20 tisuća Kosovara koji su stigli iz svih dijelova Kosova. U neredima koji su tom prilikom izbili ranjeno je oko 20 policajaca a uhićeno 30-tak prosvjednika. Tragovi žestokih sukoba između demonstranata i policije vidljivi su i danas. Naime, na zgradi predsjedništva i vlade porazbijana je većina prozora dok je oporba postavila šator pored zgrade kao podsjetnik da ne misli odustajati od svojih zahtjeva.

Lider Pokreta "Samoopredjeljenje" Albin Kurti zatražio je od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedjeljka u 16 sati razriješi aktualnog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića kao i da Vladu napusti bivši premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova Hašim Thaçi. Ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni oporba je zaprijetila prosvjedima diljem Kosova sve dok ne ruše vladu Ise Mustafe. 

>> Srbija: Želimo prodati rudnik Trepču Kosovu 

>> Kosovo: Policija suzavcem rastjerala prosvjednike protiv vlade

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
16:56 26.01.2015.

Republika Kosova je suverena država a gradjani Kosovo imaju opravdane razloge da protestvuju. To je njihovo neotudjivo pravo. Svi oni koji se nasilno ponašaju i postupaju trebaju odgovarati pred zakonom.

MA
makotako
15:45 26.01.2015.

kosovska vlada nijednu odluku ne donosi sama, njoj diktira zapadna alijansa ,mnogo toga i nepravedno..ali zasto se ne pise o Egiptu sada kada se nastavlja zlocin nad narodom i ubijanja gradjana?

Avatar viki_nuland
viki_nuland
15:53 26.01.2015.

Cudi me, s obzirom na vec poznatu "cinjenicu" (ha, ha, ha...) da gdje god dodju Ameri i NATO tece med i mlijeko. Kako to da protestiraju protiv "prosperiteta i idile" u kojoj zive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije