Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haneen Zoabi

Arapski vođe se bore za fotelje, a Netanyahu za narod. Zato ga cijenim iako ga prezirem

18.04.2015.
u 16:48

Prvi put u povijesti izraelskih izbora arapska lista dospjela je među tri najjače političke stranke osvojivši čak 13 zastupničkih mjesta. Za veliki uspjeh zaslužna je Haneen Zoabi, profesorica filozofije i psihologije na sveučilištu u Haifi

Prvi put u povijesti izraelskih parlamentarnih izbora arapska lista dospjela je među tri najjače političke stranke osvojivši čak 13 zastupničkih mjesta u parlamentu, ostavivši iza sebe mnogo jakih izraelskih političkih stranaka, što izraelska desnica smatra opasnim presedanom. Za veliki uspjeh arapske liste zaslužna je čelična žena, 46-godišnja Haneen Zoabi, profesorica filozofije i psihologije na sveučilištu u Haifi, koja je uspjela stvoriti koaliciju ljevičara, nacionalista i islamista, što je do tada bilo nezamislivo. Izraelska desnica smatra je nacionalnom prijetnjom jer je dokazala da ne preza ni pred čim, niti se boji prijetnji smrću i fizičkih napada premda ih je doživjela desetak. U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list, Haneen Zoabi je među ostalim kazala da Benjamina Netanyahua, svoga najvećeg političkog neprijatelja, iznimno poštuje i cijeni jer se, za razliku od mnogih arapskih vođa koji se bore samo za svoje fotelje, on bori za interese svog naroda i izraelske države.

Benjamin Netanyahu može zahvaliti arapskim Izraelcima što je dobio izbore. Naime, na svojim je predizbornim skupovima pozivao svoje birače da izađu u što većem broju, strašeći ih kako će Arapi zasigurno izaći u velikom broju i, ako pobijede, dobit će svoju palestinsku državu. Na taj način, Netanyahu je homogenizirao svoje biračko tijelo i pobijedio, kazala je na početku razgovora Haneen Zoabi, novoizabrana zastupnica u izraelskom parlamentu ispred ujedinjene arapske liste, koja nazivaju čeličnom ženom zbog toga što je 2010. godine pokušala probiti izraelsku blokadu u pojasu Gaze.

Arapi za izraelsku listu

Pri upadu izraelske vojske na turski brod “Mavi Marmaru” poginulo je nekoliko ljudi. Zoabi je poznata i po tvrdoj retorici, jer iza govornice u izraelskom parlamentu Izraelce naziva fašistima, a Izrael državom aparthejda. Zbog toga je parlamentarni odbor nekoliko puta predlagao da se Zoabi ukine zastupnički imunitet i zabrani kandidatura na parlamentarnim izborima, što je tadašnji predsjednik parlamenta, a danas izraelski predsjednik Reuven Rivlin odbio. Zahvaljujući upravo Haneen Zoabi prvi put u povijesti Arapi su postali treća po snazi stranka u Izraelu. Iako kaže kako je svejedno tko će doći na vlast jer se za Palestince ništa neće promijeniti, Haneene je prezadovoljna rezultatima parlamentarnih izbora.

– Naravno da sam zadovoljna, iako smo malo razočarani jer se u zadnjem trenutku broj naših zastupnika smanjio za jedan, umjesto 14 dobili smo 13 mjesta. Žao mi je što su vojnici, Arapi koji služe u izraelskoj vojsci, umjesto za našu listu glasovali za izraelsku. Što je najvažnije, postali smo treća po snazi stranka u izraelskom parlamentu, iza vladajuće partije Likud premijera Benjamina Netanyahua i Cionističke unije, koju čine udružena lista Laburističke stranke i partije Hatnua. Zahvaljujući našoj koaliciji koja je prvi put spojila tri ideološki različite stranke, nacionaliste, islamiste i komuniste, uspjeli smo postići povijesne izborne rezultate. Mi, kao Arapi, uvijek smo bili razjedinjeni i svaka je stranka dobivala po jednog ili dva zastupnika koji nisu mogli ništa učiniti za Palestince u izraelskom parlamentu. Sada, kao treća stranka, moći ćemo se boriti i ustrajati protiv izraelskog rasizma, ističe Haneen.

U Izraelu u kojem živi gotovo 1,7 milijuna Arapa, što čini više od 20 posto stanovništva u toj zemlji, izlaznost Arapa na ranijim izborima iznosila je obično oko 50 posto, dok je zbog ujedinjenosti arapskih stranaka na jednoj listi na ovim parlamentarnim izborima glasovalo čak njih 70 posto. Haneen vjeruje da će pobjeda Netanyahua na parlamentarnim izborima izazvati eskalaciju sukoba između Palestinaca i Izraelaca jer je Netanyahu u predizbornoj kampanji govorio da Palestincima neće dati državu te da će unutar palestinskog teritorija povećati broj židovskih naselja. Takvu retoriku nastavio je i poslije izborne pobjede.

– Pobjeda Netanyahua na parlamentarnim izborima izazvat će novi val nasilja i sukoba. Otimanje od Palestinaca zemlje, na kojoj bi se gradila židovska naselja, protivi se svim međunarodnim konvencijama. To će povećati tenzije i dovesti do nove eskalacije sukoba između Palestinaca i Izraelaca. Naš je zadatak, kao treće po jačini stranke u izraelskom parlamentu, upozoriti međunarodnu zajednicu i lobirati u brojnim zemljama, a najviše u zemljama EU, da pritisnu Benjamina Netanyahua da odustane od svoje luđačke nakane. Mira na Bliskom istoku ne može biti dok Palestinci ne dobiju svoju državu. I to pravednu državu. Netanyahu i svi Izraelci moraju shvatiti da je krajnje vrijeme da odbace nacionalističku i otuđivačku politiku jer će inače imati ratove, nasilje i ubijanje, govori Haneen Zoabi. Zbog Netanyahuove politike prema Palestincima i gradnje novih židovskih naselja unutar palestinskih teritorija odnosi između SAD-a i Izraela nikada nisu bili lošiji. Veliko je pitanje može li i sam američki predsjednik Barack Obama zaustaviti Netanyahua u njegovoj nakani te ga prisiliti da zaustavi gradnju naselja i konačno počne pregovore s Palestincima o proglašenju palestinske države.

– Istina je da je zbog Netanyahove politike prema Palestincima – slaže se H. Zoabi – došlo do zahladnjenja odnosa između njega i Obame, ali je stav SAD-a ostao isti. Osim što vojno pomažu Izrael, uvijek koriste veto za bilo koji zakon ili rezoluciju koju UN želi donijeti protiv Izraela. Prema tome, sukob na relaciji Netanyahu – Obama, i Amerikanci i Izraelci smatraju osobnim sukobom i nema veze sa strategijom SAD-a prema Izraelu. U vrijeme najvećeg zahladnjenja odnosa između te dvije države i sam Obama je rekao kako Amerika nikada neće promijeniti svoju strategiju prema Izraelu. Unatoč tome što sam ljutita suparnica Netanyahuu i smatram ga ratnim zločincem, s druge ga strane poštujem jer ima svoj stav i radi u interesu izraelske države, dok nijedan arapski čelnik nije kao on. Netanyahu se, za razliku od svih ostalih izraelskih političara koji uvijek žele imati dobre odnose s predsjednicima Sjedinjenih Država, ne opterećuje odnosima s američkim predsjednikom već je isključivo orijentiran na stratešku podršku SAD-a, ističe Haneen naglašavajući kako snaga i arogancija Netanyahua proizlazi iz slabosti arapsko-islamskih zemalja i razjedinjenih Palestinaca. Arapsko-islamske zemlje, smatra Zoabi, mogu promijeniti američku strategiju prema Izraelu jer imaju i snagu i moć, imaju naftu i novac, ali stvaraju vojsku isključivo da čuva kraljeve i predsjednike, a ne da brani interes arapskog naroda.

– Netanyahu i ostali izraelski političari znaju da nikada nijedna arapska zemlja neće okrenuti svoje topove i avione na Izrael već isključivo na svoj narod, govori Haneen koja odbija bilo kakvo sudjelovanje u novoj izraelskoj vladi unatoč činjenici da je njezin stric Seif el-Din Zoabi bio gradonačelnik Nazareta, a bratić Abdel Aziz Zoabi zamjenik ministra zdravlja i prvi Arap član izraelske vlade.

– Sudjelovanje u vladi ne dolazi u obzir. Mi smo oporba i to ćemo ostati. Kako ćemo sudjelovati u vladi koja će našim sunarodnjacima otimati zemlju i naseljavati je Židovima? Naš je zadatak jasan. Pokušati sabotirati bilo kakvo izglasavanje svakog zakona usmjerenog protiv Palestinaca. Sada smo jaki i nadam se da ćemo stopirati svaki zakon štetan za Palestince. Za nas nema razlike između Netanyahua i koalicije stranaka Cionističke unije na čelu s Isaacom Herzogom. Svi su oni isti. Kako je Netanyahu protiv palestinske države tako je i Isaac Herzog, koji kaže da će Palestincima dati državu, ali je pitanje kakvu (!?) Državu raskomadanu na sto dijelova? Čak se ne bi ni zvala palestinska država već palestinska samouprava. Prema tome, mi Arapi u izraelskom parlamentu nećemo podržati nijednu stranku nego ćemo pomoći našim sunarodnjacima, odlučna je Haneen Zoabi koja smatra da u Izraelu svi misle isto, svi sanjaju o židovskoj državi bez Palestinaca. Čak su i ljevičari, kojima ona pripada i koji su uvijek na strani slabijih i potlačenih, nemoćni.

– Biti ljevičar ili tražiti pravdu u židovskoj državi smatra se zločinom, a civilno društvo izdajničkim, dok istinsku demokraciju, kada su u pitanju prava Palestinaca, u Izraelu smatraju zlom. Mi smo svjesni da izraelsku državu bez Palestinaca ne želi samo desnica nego i ljevica. Svjesni smo da se pod izraelskom državom podrazumijeva rasistička, nacionalistička država koja je namijenjena samo Židovima, u kojoj nema mjesta za nas Palestince, govori Zoabi, okrivljujući arapski islamski svijet da je razjedinio Palestince.

ISIL nas ugrožava

– Najveća snaga Izraela je naša slabost. Pogledajte kako se do dandanas Hamas i Fatah ne mogu dogovoriti. Nije ih briga za narod koji ispašta. Pojas Gaze je opkoljen. Tamo ljudi žive u neljudskim uvjetima, a dvije najveće palestinske stranke kojima bi interes trebao biti da Palestincima bude bolje bore se za vlast i fotelje. Mene, kao Palestinku, to jako boli i borit ću se za palestinska prava dok sam živa – ogorčeno govori napominjući kako pojava terorističke organizacije Islamske države još dodatno otežava život Palestincima u Pojasu Gaze.

– Izraelci prije nikada nisu imali opravdanje za napad na Palestince, a sada kad god napadnu nedužne civile u Pojasu Gaze kažu kako zapravo napadaju teroriste povezane s ISIL-om, što svijet bezrezervno podržava. Što je nama ISIL donio osim štete? Ne samo nama već svim muslimanima diljem svijeta? Ubijanje, odrubljivanje glava... to je zločin protiv čovječanstva! Sad, u logoru Yarmouk, odrubljuju glave i nedužnim Palestincima koje su zatekli na molitvama u džamiji. Njima nije ništa sveto – ljutito govori Haneen Zoabi koju izraelska javnost optužuje čak i za terorizam.

– Naravno da su me proglasili teroristicom jer sudjelujem na svim mirnim prosvjedima protiv izraelske vlasti. Pa ne mogu stajati sa strane kada naše ljude tjeraju s ognjišta. Izraelci mi nikada neće oprostiti što sam bila na turskom brodu “Mavi Marmara”, koji je u svibnju 2010. nosio pomoć Palestincima i pokušao probiti blokadu Pojasa Gaze pri čemu je ubijeno devet Turaka. Neću odustati unatoč upozorenjima kolega izraelskih ljevičara da se okanim podrške Palestincima jer će me desničari ubiti. Ne bojim se prijetnji. S njima se susrećem svaki dan. Pa već sam bila i ranjena 2010. godine tijekom sukoba koje su isprovocirali desničarski židovski ekstremisti u rasističkoj povorci koju su ekstremisti organizirali kroz izraelski grad Umm al-Fahm u kojem živi većinsko palestinsko stanovništvo. Nakon što su me prepoznali, policijski snajperist me pogodio u leđa i vrat gumenim mecima dok sam se pokušavala skloniti s područja na koje je policija otvorila vatru – prisjeća se Haneen Zoabi koja će i dalje ustrajati na dobrobiti Palestinaca nadajući se da će ta borba sada biti daleko lakša s obzirom na to da su postali treća po snazi politička stranka u parlamentu.

>> ​Putin Izraelcima objasnio zašto će Iranu isporučiti raketni sustav

Komentara 30

PL
plotto
18:16 18.04.2015.

Što je istinsko zlo sa kojim se svi narodi na planeti suočavaju.možda ponajbolje govori za sebe,jedna od ovakvih ultrafašističkih izjava nekadašnjeg premijera države izabrane sekte : -------”Palestinci će biti uništeni kao skakavci, glave će im biti razbijene na zidovima iima i kamenju” (Izraelski Prime Minister Menahim Begin u govoru židovskim naseljenicima ,vidi; New York Times April 1, 1988)." Naša rasa ja izabrana rasa. Mi Židovi smo uzvišeni bogovi ove planete.Mi smo toliko različiti od inferiornih rasa kao sto su oni od insekata.U stvari,uspoređeno sa našom rasom,ostale rase su zvijeri i životinje, stoka u najboljem slučaju.Ostale rase se smatraju ljudskim izmetom.Naša sudbina je da vladamo nad inferiornim rasama.Naše zemaljsko kraljevstvo će biti upravljano našim liderom,sa željeznom rukom.Mase će lizati naša stopala i služiti nas kao naši robovi”-Menachem Begin, izraelski premijer u intervju- New Statesman magazine on June 25, 1982

ST
strsljen2013
17:53 18.04.2015.

Indoktrinirana profesorica priča gluposti.

AN
anticenzura
17:36 18.04.2015.

O cemu fantazira doticna profesorica? Milijun i po Arapa u Izraelu ima Izraelsko drzavljanstvo, i morali su polagati zakletvu ''Jewish and democratic state'', Jevrejskoj i demokratskoj drzavi Izraela, sto je van svake pameti, a ona bunca od foteljama. Naravno da se ljudi bore za fotelje u Parlamentu, da im ovi definitivno ne izbrisu kulturu i tradiciju njihovog porijekla i njihove povijesti, i da im djeca ne zaborave maternji jezik. Jer Izraelska desnica je nesto poput kradezevaca, samo su oni domoljubi, a svi ostali komunjare. I to ih bas komunjarama zovu, kao i ovi nasi fanatici. Imam prijatelje Zidove i sve im kazem u brk sta mislim o njihovom arogantnom Premijeru, sto ide na zivce citavoj planeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije